Ezt olvasta már?

Kemény Dénes jótékonysági felajánlása

A férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként háromszor is olimpiai bajnoki címig vezető Kemény Dénes, a sportági szakszövetség elnöke jótékonysági ...


ÁSZ-jelentés a felsőoktatási intézmények gazdasági társaságairól

A felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok részesedésének felülvizsgálatát és indokolt esetben megszüntetését javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az emberi erőforrások miniszterének.


hirdetés

A témáról készült számvevőszéki jelentés szerdán az MTI-nek megküldött összefoglaló szerint a felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok 2006 és 2010 között összesen 8,9 milliárd forint állami támogatást kaptak, ebből 5,5 milliárd forintot használtak fel.

A 2005-ös felsőoktatási törvény biztosítja az intézményeknek, hogy saját bevételeikből és vagyonukból saját hatáskörben gazdasági társaságban részesedést szerezzenek.

Az ÁSZ szerint a felsőoktatási intézmények társaságokban való részesedésszerzései gazdasági számításokkal megalapozottan, kimutathatóan nem segítették eredményesebben a feladatellátást, mintha ez a saját szervezetükön belül történt volna.

A számvevőszék azt javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy fenntartói és felügyeleti jogkörében eljárva intézkedjen az állami felsőoktatási intézmények felé a részesedések gazdasági számításokon alapuló felülvizsgálatáról és indokolt esetben megszüntetéséről, különös tekintettel az 50 százalék alatti tulajdoni részesedésekre. A megmaradó társaságokra dolgoztassa ki a szakmai feladatellátás és a gazdasági eredményesség mérését biztosító mutatókat - fűzték hozzá. Javasolták továbbá, hogy felügyeleti, illetve fenntartói ellenőrzés keretében a miniszter ellenőrizze a szabálytalanságok megszüntetését.

Az összefoglalóban azt írták: a jogszabályi környezet az intézmények részesedésszerzésére vonatkozóan nem volt stabil, fontosabb szabályai hétszer módosultak. Az intézményeknek egyre szélesebb jogkört biztosító jogszabályi környezet csökkentette a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát a megfelelő további szabályozás és a döntések célszerűsége feletti kontroll kialakítása nélkül - mutatott rá az ÁSZ.

Kitértek arra, hogy a társaságok létrehozása többletforrások bevonását vonta maga után, azonban ezekhez konkrét célokat, elvárásokat nem fogalmaztak meg.

Az ÁSZ szerint a társaságok létrehozása lehetőséget biztosított ugyanakkor az oktatók, a kutatók, a munkavállalók, a doktoranduszok, a hallgatók jövedelmének kiegészítésére, versenyképesebbé tételére, s egyben a szakmai feladatok ellátásához a hallgatók elhelyezkedési esélyeit növelő, megfelelő minőségű gyakorlati képzésre is. Ugyanakkor a liberalizált, gyakran változó szabályozás és tapasztalt hiányosságok következtében megnőtt a közpénzek felhasználásának és átláthatóságának kockázata.

A 29 állami felsőoktatási intézmény közül 2010. december 31-én 23 intézmény rendelkezett részesedéssel gazdasági társaságban.

 
Beszéljünk a halálbüntetésről! Ön egyetért vele?

0
0

hírek innen, onnan

A Barca exklasszisa Kínába, a Manchesteré Törökországba igazol

A török Fenerbahcéban folytathatja pályafutását Nani, a Manchester United labdarúgója.

Beleöregedett a szülés utáni depresszióba Sági Szilárd

Bár első hallásra hihetetlennek tűnik, de a kispapákat is elérheti a szülés utáni depi. Hát még akkor, ha hirtelen sok pénzt kellene előteremteni!

Egyesülnek a takarékok

Csongrád megyei takarék tartott küldött- és közgyű- lést az elmúlt napokban a megyében: arról döntöttek, hogy egyesülnek, és a jövőben Pillér néven működnek tovább.

KSH: áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Áprilisban a kivitel 8,8, a behozatal euróban számolt értéke 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 497 millió euró volt, 16 millióval kevesebb a tavaly áprilisinál jelentette a részletes adatok ala...

A Steve Jobs trailere a Szociális hálóra emlékeztet

Ezt megelőzően májusban vethettünk egy rövidebb pillantást arra, hogyan is néz majd ki Micheal Fassbender Steve Jobs szerepében Danny Boyle készülő filmjében. Most egy egész trailer ad ízelítőt a moziból.

A legkeményebb patkányok kiszagolják a taposóaknákat

Így zajlik a kambodzsai óriáspatkányok kiképzése.

Vizet oszt a GYSEV Zrt. a hőségriadó ideje alatt

A hőségriadó elrendelése után, szombat délelőtt megkezdi a vízosztást a GYSEV Zrt. A vasúttársaság munkatársai a nagyobb állomásokon, Sopronban és Szombathelyen műanyag pohárban osztják az ásványvizet az utasoknak, naponta 9.30 és...

Jim Webb volt szenátor is indul az amerikai Demokrata Párt elnökjelö...

Jim Webb volt virginiai szenátor csütörtökön bejelentette, hogy ringbe száll az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért. A 69 éves politikus mind a demokrata előválasztás, mind a 2016-os elnökválasztás nagy esélyesének tartott ...

Behódolt az Uber a francia kormánynak

Felfüggeszti legolcsóbb szolgáltatását a fuvarszolgálat, a dolgozók biztonságát tartják szem előtt.

Kertésznaptár: Pázsitunk próbája

Kertésznaptár (július 39.) A hőség és a szárazság próbára teszi a kerti gyepet, s ha most hibázunk, könnyen kifoltosodhat a szép gyepszőnyeg. Helyesen jártunk el, ha eddig sem vágtuk a füvet nagyon alacsonyra (az ajánlott átlagos ...

Fotó: csípőig felsliccelt ruhában bulizott Kate Hudson! Kilátszott b...

Kate Hudson ebben a merész ruhában indult a kerti partira tegnap.

A Csurjumov-Geraszimenko belső szerkezetét tárják fel az űrszonda fe...

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko (67P/C-G) üstökös belső szerkezetét segítenek megismerni a Rosetta űrszonda felvételei, a képek tudományos kiértékelését végző nemzetközi kutatócsoportnak Tóth Imre, az MTA Csillagászati és Földtudomán...

Sport

Jakabos Zsuzsanna harmadik lett, mégis aranyérmet kapott

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel saját mércéje szerint is jó idővel nyerte meg a 200 méteres mellúszást a győri országos bajnokságon, de, mint elmondta, az igazi élesítés csak ezután következik. Jakabos Zsuzsanna...

Távozik a Barcelona legjobb játékosa

Az olimpiai, világ-és Európa bajnok Nikola Karabatic távozik az FC Barcelona kézilabdacsapatától. A 31 éves francia balátlövő maga kérte szerződése felbontását a katalán klubtól.

Messi lett az argentinok szövetségi kapitánya

Úgy tűnik, Lionel Messi számára túl könnyű falat, hogy egy focimeccsen csak játékosként szerepeljen, most már edzőként is tevékenykedik.

Fia szurkálta halálra az edzőt

Halálra késelték az Adelaide Crows ausztrál futball csapatának edzőjét, Phil Walsht. A gyilkossággal a fiát gyanúsítják.

Az MTVA kijuttatta az Újpestet a nemzetközi kupába

Ennek ellenére nem valószínű, hogy a lilák elindulnak.

Botrány a Dinamo Zagrebnél

Házkutatást tartottak a Dinamo Zagreb labdarúgócsapatának vezetőinél, akiket adócsalással és vesztegetéssel vádolnak.

Priskin is kivette a részét a gólzuhatagból

Priskin Tamás a 93. percben lőtt gólt a Slovan Bratislavában, csapata pedig 6-0-ra nyert a gibraltári Europa vendégeként a labdarúgó Európa Liga-selejtező első fordulójának csütörtöki első mérkőzésén.

Nála nincs szexibb szurkoló a Copa Américán, de lehet, máshol sem

Már megmutattuk a Copa América legszexibb csajait (itt és itt), most pedig megmutatjuk Nissu Cautit, aki a torna legdögösebb szurkolólányai közül is a legdögösebb.

A Keszthelyi-öböl bejáratánál dőlt el a Kékszalag

Svájci hajó nyert a Balatonon, mögötte két magyarral.

Távozik Barcelonából a világ egyik legjobb kézilabdázója

Az olimpiai, világ-és Európa bajnok Nikola Karabatic távozik a spanyol kézilabdacsapattól.

Vége a harmadik magyar EL-meccsnek, szintén döntetlen lett

A Ferencváros után az MTK is döntetlent játszott az Európa Liga első fordulójában.

Orrba vágta a bírót a román edző

Az Arsenal Mali és az Union Springs Roman Kupa-meccsen 3-3-as állásnál, a 110. percben az Union Springsnek befújt egy tizenegyest Alexandru Tunaru játékvezető, mire a csapat edzője beszaladt, és nem egyszerűséggel orrba vágta őt.

0

Bulvár

Elhunyt Kállai István

A Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila-díjas dramaturg, író, humorista csütörtökön hunyt el.

Alig találtuk meg a bikinit Dukai Regina testén - fotó

Dukai Regina jelenleg Görögországban, nagyon kevés ruhában élvezi a napsütést. Csütörtökön egy annyira pici bikinit húzott, hogy először azt hittük, meztelen.Forrás: Nők Lapja Café: Alig találtuk meg a bikinit Dukai Regina testén ...

Elképesztő fotók az Egri Termálfürdőről

Radonos és kénes gyógyvíz, élménymedencék, babamedencék, hatalmas strandfürdői rész. Nem véletlen, hogy sokan kedvelik az Egri Termálfürdőt. The post Elképesztő fotók az Egri Termálfürdőről appeared first on Termál Online.

Fideszesek parancsoltak megálljt a kaszinós Vajnának

A parlament gazdasági bizottságán nem sikerült átnyomni, hogy az online sportfogadást is szevezhesse a filmipari kormánybiztos. De az online kaszinójátékért nem kell külön fizetnie se neki, se a másik kaszinó-koncessziót kapott Sz...

Nyugdíj: ők járnak a legrosszabbul

Megpróbáltunk utánajárni, mi a helyzet a kormány által öt éve ígérgetett egyéni nyugdíjszámlákkal, de közben sokkal fontosabb dolgokra és vészjósló adatokra bukkantunk Simonovits András nyugdíjszakértő segítségével.

Gyászba borult Kordáék 35. házassági évfordulója

A népszerű énekes házaspár éppen 35 éve tette le az életre szóló esküt. A felhőtlen ünneplést azonban könnyek váltották fel. Klárika arról vallott, miért tragikus számukra ez a jeles alkalom.

Tunézia - Visszament, hogy végezzen a túlélőkkel

Újabb részletekre derült fény a tragédia kapcsán, melyek szerint a rendőrség késlekedése miatt halt meg ennyi ember. Ugyanis a merénylő 47 percig szabadon garázdálkodott, amit ki is használt. A Blikk információi szerint, a 38 ha...

Orbán kiadta az utasítást

Heteken belül meg kell kezdődnie az ideiglenes határzár létesítésének a szerb-magyar határon - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kilátszottak az énekesnő gyönyörű mellei

Magára vessen, aki nem vesz fel melltartót.

Feladta magát Nancy gyilkosa

A Cink kérdésére a rendőrség megerősítette, hogy Kínában bejelentkezett a hatóságoknál a magyar prostituált-gyilkosság gyanúsítottja.

Harminc városban osztanak ingyen meggyet szombatig

Több mint harminc városban, száz helyszínen százezer adag ingyen meggyet osztanak szét a termelők​. A ​kóstoltatással a többi között a gyümölcs előnyös egészségügyi hatásaira​​ szeretnék felhívni a figyelmet.

Bankkártyát csak 500 Ft-tól tudunk elfogadni

Idehaza hódít a bankkártyás vásárlás, főként annak érintés nélküli változata. Azonban míg vásárlói oldalon ekkora a plasztik sikere, addig elfogadói oldalon megoszlanak a vélemények. Így egyre több hazai kereskedőnél tapasztalható...

blogmorzsák

Zseniális, fél évszázados kaland-képregények rajzai

Az ötvenes-hatvanas évek amerikai kalandregény műfa­jában általában a második világháború, a hidegháborús kémtörténetek, a dél-amerikai és afrikai banánköztársa­ságok diktátorai által irányított országokban játszódó kalandok, vagy a vérszomjas vadállatok elleni küzdelem dominált, hiányos öltözékű bombanők kíséretében.

Meg akar halni, néni?

Nem értik, hogy csak belefáradtam az életbe. Abba, hogy nyolcvan évesen ekkora teher lettem.

“Szadótáborunk népszerű repiajándéka”

„Folyamatosan javítottuk a felhasználói élményt és az árainkkal diszkontnak számítottunk a piacon.“

10 megdöbbentő adat a Kerítésről

Külön 6 méteres fakerítés védi majd a fémtolvajoktól.

Feketelista: Nikcsi Divat

Az átverős webáruház már nem elér­hető, a megrendelt cipők meg sehol.

6 ok, amiért már értelmetlen a kerítést felhúzni

Nem más, mint pót- és látszatcselekvés, a plakátkampány folytatása más eszközökkel.

Vannak kivételes eljárási metódusok

Lázárnak sajátos képe van arról, hogy miként kellene működnie az építésügyi hatóságoknak.

Gyermekvállalás és a munkahely

Végigvesszük, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak a feleknek.

Gyönyörű díszkút a belvárosban

De vajon meddig élnek a vízi tündérek víz nélkül?

A bioüzemanyagok állnak nyerésre

2023-ra jelentősen nő a piaci részesedésük. Az ENSZ állást foglalt.

A miskolci nullás villamos

Ugyanott végződik, ahol kezdődik.

Önéletrajzminta bevándorlóknak

Aki nem beszél magyarul, annak az álláspiacon nehezebb dolga van.

0