Ezt olvasta már?

A napsütés miatt kellemesebb lehet a hőérzet

Pénteken a napsütést csak északkeleten zavarja felhősödés, csapadék nem várható. A napon kellemesebb lehet a hőérzetünk. A hétvégén nyugodt, csendes, viszont kis...


Először vettették be Magyarországon a csodahálót

Megtisztítják a Dunát - útjára indult a "WFD Projekt – a hulladékmentes Dunáért" program

Több konténernyi műanyag palackot gyűjtöttek össze a Dunán egy Magyarországon első alkalommal bemutatott, speciális berendezéssel szerdán a Waste Free Danube (WFD) Projekt – A hulladékmentes Dunáért program nyitórendezvényén a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen.


hirdetés

A folyók és folyópartok megtisztítását célzó uniós kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott, három magáncég és a vízügyi igazgatóság részvételével. A tervek szerint a most útjára indított kísérleti projekt tapasztalatait feldolgozva, az összes magyarországi folyón alkalmazható, hatékony hulladékgyűjtési módszer fejleszthető ki a jövőben. 

A műanyag palackokat egyszerűen és gyorsan összegyűjtő halászhálót francia halászok fejlesztették ki néhány éve. A találmány lényege, hogy a hálót rákötik két felfújható gumi „terelőcsápra”, majd a két, egyenként 4 méteres kart ollószerűen szétnyitják. A vízen úszó hulladék a 6-7 méter szélesre kinyitott karok között egyszerűen beúszik a hálóba. Az összegyűjtött hulladék ezután már egyszerűen kiemelhető a vízből és konténerekben vagy teherautókon elszállítható. A palackgyűjtő hálót álló helyzetben, például két hajó közé kikötve, de motorcsónakokhoz kötve is működtethető.

A projekt magyarországi premierjén, a neszmélyi kikötőben felállított palackgyűjtő háló körülbelül 1 köbméter hulladékot, többségében műanyag palackot fogott fel néhány óra alatt. A bemutatóval párhuzamosan az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közmunkások bevonásával a Komárom-Süttő közötti, körülbelül négy kilométeres partszakaszon gyűjtötte a különböző hulladékokat, illetve az eldobált szemetet. A hulladékot szétválogatva (műanyag, gumi, üveg, vegyes) helyezték el a neszmélyi kikötő mellett felállított konténerekbe. Az akció során megközelítőleg 100 köbméter hulladék gyűlt össze, ebből körülbelül 30 köbméter volt a műanyag palack.

A tervek szerint a WFD projekt keretében idén júliustól októberig havonta szervezik meg a hulladékgyűjtést. Az év végén összegzik az eredményeket és a tapasztalatokat, majd készül egy tanulmány, amely segítséget nyújthat más magyarországi folyók megtisztításához is. A Duna 14 országon folyik keresztül, amíg beleömlik Európa legszennyezettebb tengerébe, a Fekete-tengerbe. A tervek szerint hamarosan valamennyi Duna-menti ország bekapcsolódik a programba, ezért a módszertant angol nyelvre is lefordítják, hogy külföldön is használni tudják.

A nyitórendezvényhez kapcsolódó konferencián Bernard Merkx, a WFO projektmenedzsere elmondta, hogy az európai tengerek és tengerpartok megtisztításának ötletét az Európai Műanyagfeldolgozók Szövetsége (EuPC) vetette fel. A program első állomása Franciaország volt 2011 májusában, novemberben következett Belgium és Spanyolország, majd idén márciusban Portugália, végül júniusban Törökország és Dánia. Közölte, a WFO további várható programjában szerepel októberben a ciprusi, novemberben a görög és a német projekt elindítása, illetve megkezdődtek az előkészületek a projekt Európán túli (például Karib-tenger, Indiai-óceán) kiterjesztésére is. Hozzátette, a WFO indulását követően hamar megfogalmazódott az az igény, hogy folyókra és a folyópartokra is kiterjesszék a programot. Az eldobált hulladék egy része ugyanis a folyókon keresztül kerül a tengerekbe, így a vízgyűjtő területek megtisztítása megkönnyíti a tengerek és az óceánok tisztán tartását – tette hozzá. Bernard Merkx elmondta, létrejött a Waste Free Danube (WFD) projekt, amelynek első állomása idén júniusban, Ausztriában volt, most pedig Magyarországon indul a program. Közölte, a hulladékokat a projektben résztvevő cégek közreműködésével, a programhoz csatlakozó országok hatóságainak együttműködésével és civil szervezetek segítségével gyűjtik össze. A hulladékokat egy hagyományos halászati technikára épülő speciális felszereléssel szedik össze. A műanyagokat és egyéb hulladékokat ezután szétválogatják. Ami felhasználható, azt hasznosítják, ami nem, azt megfelelő helyen ártalmatlanítják.

Ton Emans, az Európai Hulladékhasznosítók Szövetségének (EuPR) elnöke előadásában elmondta, hogy tavaly az európai műanyaggyártás elérte az 56 millió tonnát. A legtöbb műanyagot hagyományosan a csomagolóipar használta fel (22 millió tonna), a második legtöbbet az építőipar-kivitelezés (11 millió). Ehhez képest a kontinensen évente körülbelül 25 millió tonna műanyag hulladék keletkezik. Ennek nagyobb része, több mint 10 millió tonna (10,4) szeméttelepekre kerül, több mint 8 millió tonnát (8,3) elégetnek és energiát nyernek ki belőlük, a maradék 6 millió tonnát pedig újrahasznosítják. Közölte, a műanyagok újrafelhasználásával jelentősen csökkenthető az ipari energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás.

Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tanácsadója az Európai Unió Víz Keretirányelv, illetve a Tengervédelmi Irányelv kapcsán emlékeztetett, hogy minden tagországnak kötelessége védeni és javítani a vizek állapotát, illetve a vízkészletek hosszú távú megóvásával biztosítani a fenntartható vízhasználatot. Adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,2 milliárd darab hulladék PET palack keletkezik, és ennek csupán 8-10%-át gyűjtik be a szolgáltatók, a többi a szeméttelepekre kerül. Az átlag PET palack egyelőre nem lebomló műanyagból készül, a lebomlási ideje körülbelül ezer év – tette hozzá. Emlékeztetett, Magyarországon az ivóvizek legnagyobb része ásványvíz minőségű, ezért olcsóbb és a környezetet is jobban óvjuk, ha ezt isszuk és nem a sokszor gyengébb minőségű műanyag palackos vizeket.

A WFD magyarországi projektje három magánvállalat, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.), a tatabányai Mikrolin Kft. és a sárvári központú HUKE (hulladékkezelési) csoport szervezésében és közreműködésével valósult meg. A három partnercég közül a tatai TKV Zrt. a szállítás és a logisztika mellett a biológiailag hasznosítható hulladék kezelését vállalta, a Mikrolin a műanyagot hasznosítja, a HUKE pedig a fennmaradó hulladékot kezeli. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Startmunka program keretében az állami tulajdonú belvízcsatornák és vízfolyásmedrek karbantartásába közmunkásokat von be. Az elvégzendő munkák közé tartozik a működési területükhöz tartozó Duna-part megtisztítása is, így a vízügy is csatlakozni tudott a programhoz.

A WFD Projekt – A hulladékmentes Dunáért programhoz szakmai támogatást biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, illetve az érintett települések polgármesterei.
Ön szerint is jogosak a Kormány nyugdíjjal kapcsolatos reformjai?


0
0

hírek innen, onnan

Kína nem akar lassulni, inkább lazít!

Az egyéves betéti kamatlábat 25 bázisponttal, a hitelezési kamatlábat pedig 40 bázisponttal csökkenti a kínai jegybank - amely így próbálja elkerülni

Nagyon összezsugorodtak az Alpok gleccserei

Nagyon összezsugorodtak a svájci Alpok gleccserei a klímaváltozás következtében - derült ki a Freiburgi Egyetem Gleccserleltárának frissen közzétett adataiból.

Adventi koncert az Autista Segítő Központ szervezésében

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fenntartásában működő Autista Segítő Központ adventi koncertet rendez Gyöngyösön, a Kolping Házban (Török Ignác út 1.) november 29-én 17.30 órától.

Még alacsonyabb fogyasztást ígér az AMD Carrizo

Két új processzorcsaládot jelentett be az AMD, a Carrizo és a hasonló nevű, de teljesen más architektúrát használó Carrizo-L várhatóan 2015 első negyedévében jelenik meg. Az x86-os processzorok közös tokozást kapnak, ami várhatóan...

A Veszprémnek szerezne dicsőséget a szerb gólvágó

Minden találatnak ugyanúgy örül Momir Ilic, az MKB-MVM Veszprém játékosa.

Egyévnyi lúzerkedés után nyert az Oakland

Miután beállította az NFL történetének hatodik leghosszabb nyeretlenségi sorozatát, bravúrral nyert az Oakland a Kansas City Chiefs ellen.

Devizahitelezés: a politika törvényszerűen támogatta

A kormány felelősségét is feszegették a devizahitelezéssel kapcsolatban a Hungarian Business Leaders Forum XV. pénzügyi csúcstalálkozóján.

Összeírják a gyümölcsfákat is

Csongrád megye - A KSH reprezentatív összeírás keretében november 22. és december 15. között kérdőíves felmérést végez a megye 29 településén, az egyéni gazdaságokban.

Ha fizet a Google-nak, megúszhatja a reklámokat

Havi néhány dollárért eltűnnek a honlapokról a cég reklámjai.

Közeleg a tél, csatarendben a gépek

Ugyan a puding próbája az evés, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. nem bíz semmit a véletlenre, a cég november 15-ével felkészült a tél megpróbáltatásaira.

Jonathan Franzen új regényen dolgozik

Ötödik regényét írja.

Klaus szerint az új hidegháborút a Nyugat váltotta ki

Sosem gondoltam volna, hogy még az életemben újra a hidegháború második szakaszában találjuk magunkat - mondta a volt cseh elnök.

Sport

Féltik az MTVA sportszerkesztői az állásukat

Gyökeresen átszervezi a sportszerkesztőségét az MTVA tudta meg az Origo. Állítólag senkit nem akarnak kirúgni.

Csak a nagy sportemberek képesek arra, amit Casillas tett

A korábban díjhalmozó Iker Casillasnak két év alatt kétszer kellett újrakezdenie mindent, mégis megoldotta.

Idáig hallatszódott a svájciak megkönnyebbült sóhaja

Az ATP-világbajnokság vasárnapi döntőjétől hátsérülés miatt visszalépett svájci Roger Federer vállalja a játékot a franciák elleni, pénteken kezdődő tenisz Davis-kupa-döntőben.

Fogház a magyar edzőnek a halálos gázolásért

Két év négy hónap fogházra ítélte a kaposvári bíróság Fekete Ádámot, a Kaposvári Kosárlabda Klub edzőjét, mivel halálos közúti balesetet okozott.

Dárdai akár a Hertha első csapatát is vezetheti

Ezt a lehetőséget Nyilasi Tibor vetette fel a Sport Tv Zuhanyhíradó című műsorában csütörtökön.

Megint változik az időmérő a Forma - 1-ben

Mivel a rajongók összedobták a pénzt a Caterham részvételére Abu-Dzabiban, a mezőny 20 autósra duzzadt, így megint variálni kell.

Button Alonsónak: Légyszi, engem válassz!

Fernando Alonsótól megkérdezték, hogy ha választhatna, a mellette ülő Jenson Buttont akarná-e csapattársának.

Konkrét áfacsalásokra utal Orbán fecnije

Áfacsalásokat bizonyító dokumentumok szerepeltek abban a prezentációban, amit az amerikai étolajgyártó még 2012-ben adott át a NAV-nak.

Bundameccsen szokták ilyen durván csalni a focit

Kabaréba fulladt az Elefántcsontpart-Kamerun Afrika-kupa-selejtező utolsó pár perce.

Schmitt Pál a nemzet sportolója

Schmitt Pált, a MOB tiszteletbeli elnökét, a NOB tagját választották a Nemzet Sportolói új, 12. tagnak.

Kiköhögte a Bayern az Alliaz Aréna árát

A tervezettnél tizenhat évvel korábban törlesztette a Bayern München azt a hitelt, amelyet az Allianz Aréna építésére vett fel.

Nézze meg az összetákolt Federert

Pénteki élő közvetítések.

0

Bulvár

A fideszesek azt se tudták, mire szavaznak, de elismerik, elszúrták

Tegnap a kormánypártok rábólintottak egy olyan törvénymódosításra, amellyel tönkrevágták volna az italpiacot, pedig ezt nem is akarták.

Hatalmas botrány a híradóban! Ilyet egy műsorvezető soha nem mondhatna

Bill Cosby erőszakbotránya újabb botrányt szült.

Ezért rázzák ki a férfiak pisilés után

Anatómiailag így működik a férfi, hogy kisebb vizelet gyűlik össze még a húgycsőben, miután befejezte az ürítést. Részlet a 2012....

A Te hiteledre járhat-e visszatérítés?

Kinek jár, és kinek nem jár visszatérítés? Milyen időszakra jár a visszatérítés? Mi alapján kapnak az adósok pénzt a banktól? Milyen tételek csökkentik a visszatéríthető összeget? A leggyakoribb kérdések és válaszok egy helyen a b...

Ezek most a legmenőbb okostelefonok

Amikor valaki okostelefon vásárlás előtt áll komoly fejtörést okoz, hogy melyik modellt is válassza. A hagyományos és rendkívül népszerű mobiltelefon márkák, mint a Nokia, a Motorola vagy az Ericsson mára eltűntek a piacról. Helyü...

Kiderült, mennyi Zalatnay Cini nyugdíja!

Házasságok, rossz döntések övezik Zalatnay Cini pályafutását. Mégis csupán egy dolgot bánt meg.

Lebőgött műsorvezetőként Baukó VV Éva

Legalábbis, egyes kommentelők szerint. Baukó VV Éva hétfő este, az RTL II-n debütált műsorvezetőként, és az interneten persze rögtön elkezdődött a kommentháború: míg egyesek tehetségesnek tartják Évát, addig többen úgy gondolják,...

Egy pajzán szexpóz mára: fogadjunk, hogy imádni fogjátok!

Ezzel a forró szextippel pároddal egészen új élményben lehet részetek. (18+)

Későn visszakozott a kormány? Sokan meglepődhetnek, ha jön a fizetés

Bár visszavonta tervezetét a kormány, lehet, hogy túl későn.

A vásárlók már szavaztak a vasárnapi zárva tartásról

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvénytervezet, diszkriminatív piactorzító és igazságtalan. Az MBSZ szerint a vásárlók már döntöttek, és a vasárnapi nyitva tartásra vokso...

blogmorzsák

A szexmunkások élete fenékig tejfel? Új Zélandon egy kicsit...

Új Zéland a dekriminalizációs modellt választotta, bárki lehet prostituált legálisan, ha akar, és a törvény is védi a szexmunkásokat, így nem olyan kiszolgáltatottak a kuncsaftoknak, mint mondjuk hazánkban. Az örömlány bármikor rendőrt hívhat, mert köteles megvédenie őt.

Itt az igazi Barbie baba!

Nincsenek nagy mellei, vékony dereka, viszont narancsbőrös.

Tegye fel a kezét, aki verekedett már nőért!

Ha csak egy kakasviadalt várt el, mert kell az önbizalmának, nincs értelme.

A nagy Windows Phone vásárlási kérdőív

Kérdezz-felelek, óriási nyereménnyel!

Ezeket a dolgokat soha ne vigyük be a lakásba!

Rengeteg hátborzongató dolog létezik, amit jobb, ha eszünkbe sem jut beengedni az otthonunkba.

Cicaterápia idegbetegeknek!

Kiváló stresszűző módszer az USA-ból.

Bakiparádévá silányul a Fidesz?

A nagy kapkodásban hibázik az ember. Nem igaz?

Megölnél egy idős nőt, hogy ne halj éhen?

A háború a katonák számára a győzelemről szól. Számunkra arról szólt, hogy élelmet szerezzünk.

Ez a négy év minimum pokoljárás lesz!

Akinek van emberismerete, az megjósolhatta Orbán gőggel kikövezett kormányzását.

Eláraszt minket az új adóival a Fidesz! Ezt akarták?

De ne aggódjon, a CBA-ba majd lefuthat vasárnap is, ha kell valami!

"Viktor, mással szórakozz, ne a fiam jövőjével!"

Meg fogjuk akadályozni a gimnáziumok tizedelésének tervét!

Cseréljünk könyvet!

Minden híreszteléssel ellentétben, továbbra is vannak, akik olvasnak!

0