Ezt olvasta már?

Mai névnapok és eredetük

Edina: Germán eredetű név. A legvalószínűbb származtatása szerint az Éda alakváltozata, esetleg az Edna névből való amelynek jelentése eredetileg -adel, -edel név...


Először vettették be Magyarországon a csodahálót

Megtisztítják a Dunát - útjára indult a "WFD Projekt – a hulladékmentes Dunáért" program

Több konténernyi műanyag palackot gyűjtöttek össze a Dunán egy Magyarországon első alkalommal bemutatott, speciális berendezéssel szerdán a Waste Free Danube (WFD) Projekt – A hulladékmentes Dunáért program nyitórendezvényén a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen.


hirdetés

A folyók és folyópartok megtisztítását célzó uniós kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott, három magáncég és a vízügyi igazgatóság részvételével. A tervek szerint a most útjára indított kísérleti projekt tapasztalatait feldolgozva, az összes magyarországi folyón alkalmazható, hatékony hulladékgyűjtési módszer fejleszthető ki a jövőben. 

A műanyag palackokat egyszerűen és gyorsan összegyűjtő halászhálót francia halászok fejlesztették ki néhány éve. A találmány lényege, hogy a hálót rákötik két felfújható gumi „terelőcsápra”, majd a két, egyenként 4 méteres kart ollószerűen szétnyitják. A vízen úszó hulladék a 6-7 méter szélesre kinyitott karok között egyszerűen beúszik a hálóba. Az összegyűjtött hulladék ezután már egyszerűen kiemelhető a vízből és konténerekben vagy teherautókon elszállítható. A palackgyűjtő hálót álló helyzetben, például két hajó közé kikötve, de motorcsónakokhoz kötve is működtethető.

A projekt magyarországi premierjén, a neszmélyi kikötőben felállított palackgyűjtő háló körülbelül 1 köbméter hulladékot, többségében műanyag palackot fogott fel néhány óra alatt. A bemutatóval párhuzamosan az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közmunkások bevonásával a Komárom-Süttő közötti, körülbelül négy kilométeres partszakaszon gyűjtötte a különböző hulladékokat, illetve az eldobált szemetet. A hulladékot szétválogatva (műanyag, gumi, üveg, vegyes) helyezték el a neszmélyi kikötő mellett felállított konténerekbe. Az akció során megközelítőleg 100 köbméter hulladék gyűlt össze, ebből körülbelül 30 köbméter volt a műanyag palack.

A tervek szerint a WFD projekt keretében idén júliustól októberig havonta szervezik meg a hulladékgyűjtést. Az év végén összegzik az eredményeket és a tapasztalatokat, majd készül egy tanulmány, amely segítséget nyújthat más magyarországi folyók megtisztításához is. A Duna 14 országon folyik keresztül, amíg beleömlik Európa legszennyezettebb tengerébe, a Fekete-tengerbe. A tervek szerint hamarosan valamennyi Duna-menti ország bekapcsolódik a programba, ezért a módszertant angol nyelvre is lefordítják, hogy külföldön is használni tudják.

A nyitórendezvényhez kapcsolódó konferencián Bernard Merkx, a WFO projektmenedzsere elmondta, hogy az európai tengerek és tengerpartok megtisztításának ötletét az Európai Műanyagfeldolgozók Szövetsége (EuPC) vetette fel. A program első állomása Franciaország volt 2011 májusában, novemberben következett Belgium és Spanyolország, majd idén márciusban Portugália, végül júniusban Törökország és Dánia. Közölte, a WFO további várható programjában szerepel októberben a ciprusi, novemberben a görög és a német projekt elindítása, illetve megkezdődtek az előkészületek a projekt Európán túli (például Karib-tenger, Indiai-óceán) kiterjesztésére is. Hozzátette, a WFO indulását követően hamar megfogalmazódott az az igény, hogy folyókra és a folyópartokra is kiterjesszék a programot. Az eldobált hulladék egy része ugyanis a folyókon keresztül kerül a tengerekbe, így a vízgyűjtő területek megtisztítása megkönnyíti a tengerek és az óceánok tisztán tartását – tette hozzá. Bernard Merkx elmondta, létrejött a Waste Free Danube (WFD) projekt, amelynek első állomása idén júniusban, Ausztriában volt, most pedig Magyarországon indul a program. Közölte, a hulladékokat a projektben résztvevő cégek közreműködésével, a programhoz csatlakozó országok hatóságainak együttműködésével és civil szervezetek segítségével gyűjtik össze. A hulladékokat egy hagyományos halászati technikára épülő speciális felszereléssel szedik össze. A műanyagokat és egyéb hulladékokat ezután szétválogatják. Ami felhasználható, azt hasznosítják, ami nem, azt megfelelő helyen ártalmatlanítják.

Ton Emans, az Európai Hulladékhasznosítók Szövetségének (EuPR) elnöke előadásában elmondta, hogy tavaly az európai műanyaggyártás elérte az 56 millió tonnát. A legtöbb műanyagot hagyományosan a csomagolóipar használta fel (22 millió tonna), a második legtöbbet az építőipar-kivitelezés (11 millió). Ehhez képest a kontinensen évente körülbelül 25 millió tonna műanyag hulladék keletkezik. Ennek nagyobb része, több mint 10 millió tonna (10,4) szeméttelepekre kerül, több mint 8 millió tonnát (8,3) elégetnek és energiát nyernek ki belőlük, a maradék 6 millió tonnát pedig újrahasznosítják. Közölte, a műanyagok újrafelhasználásával jelentősen csökkenthető az ipari energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás.

Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tanácsadója az Európai Unió Víz Keretirányelv, illetve a Tengervédelmi Irányelv kapcsán emlékeztetett, hogy minden tagországnak kötelessége védeni és javítani a vizek állapotát, illetve a vízkészletek hosszú távú megóvásával biztosítani a fenntartható vízhasználatot. Adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,2 milliárd darab hulladék PET palack keletkezik, és ennek csupán 8-10%-át gyűjtik be a szolgáltatók, a többi a szeméttelepekre kerül. Az átlag PET palack egyelőre nem lebomló műanyagból készül, a lebomlási ideje körülbelül ezer év – tette hozzá. Emlékeztetett, Magyarországon az ivóvizek legnagyobb része ásványvíz minőségű, ezért olcsóbb és a környezetet is jobban óvjuk, ha ezt isszuk és nem a sokszor gyengébb minőségű műanyag palackos vizeket.

A WFD magyarországi projektje három magánvállalat, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.), a tatabányai Mikrolin Kft. és a sárvári központú HUKE (hulladékkezelési) csoport szervezésében és közreműködésével valósult meg. A három partnercég közül a tatai TKV Zrt. a szállítás és a logisztika mellett a biológiailag hasznosítható hulladék kezelését vállalta, a Mikrolin a műanyagot hasznosítja, a HUKE pedig a fennmaradó hulladékot kezeli. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Startmunka program keretében az állami tulajdonú belvízcsatornák és vízfolyásmedrek karbantartásába közmunkásokat von be. Az elvégzendő munkák közé tartozik a működési területükhöz tartozó Duna-part megtisztítása is, így a vízügy is csatlakozni tudott a programhoz.

A WFD Projekt – A hulladékmentes Dunáért programhoz szakmai támogatást biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, illetve az érintett települések polgármesterei.
Ön szerint is jogosak a Kormány nyugdíjjal kapcsolatos reformjai?


0
0

hírek innen, onnan

Dzsudzsákéknak összejött, Gulácsiéknak nem

Gulácsi Péter a Salzburggal kiesett a Villarreal ellen a magyar kapus a két meccsen öt gólt kapott. Kizúgott a Tottenham és a 'Pool is.

Dzsudzsákéknak összejött, Gulácsiéknak nem

Gulácsi Péter a Salzburggal kiesett a Villarreal ellen a magyar kapus a két meccsen öt gólt kapott. Kizúgott a Tottenham és a 'Pool is.

Véber Györgyöt majdnem leigazolta a Hertha

Az Újpest FC egykori kiváló középpályása, Véber György szerint a mai magyar focisták nagyon magabiztosak, de csak a kezdő sípszóig.

VV7: Laci negyedszerre párbajozik

Dennis úgy döntött, hogy férfias csatában méretteti meg magát.

Dennis Lacit hívta párbajra

Ez volt a ValóVilág 7 utolsó kihívása.

Jaromír Jágr nyolcadik NHL-csapatába igazolt

A New Jersey Devils elcserélte 43 éves cseh jobbszélsőjét két játékosbörzén beváltható választási opcióért.

A futás és a meditáció jótékony hatására esküszik a Randiguru latin ...

Férfiak milliói rajonganak érte, nők milliói irigylik - a latin szépség hollywoodi megtestesítője a negyedik ikszen túl is hódít. Heti rovatunkban ezúttal a világhírű kubai-amerikai színésznő, Eva Mendes sportos mindennapjait muta...

Megtorpantak az eladások: kevesebb táblagép fogy

A termékkategória 2010-es piaci megjelenése óta a tavalyi negyedik negyedévben csökkent első alkalommal a táblagépek forgalma, a teljes éves forgalom azonban szerény mértékben növekedett, a kisebb márkák pedig a nagyobbak kárára n...

Jaromír Jágr nyolcadik NHL-csapatába igazolt

A New Jersey Devils elcserélte 43 éves cseh jobbszélsőjét két játékosbörzén beváltható választási opcióért.

Őrült meccsen jutott tovább az AS Roma és a Torino

Rotterdamban nyert a római együttes az Európa Ligában egy olyan mérkőzésen, amit félbe kellett szakítani egy rövid időre. A Torino fordulatos találkozón győzte le az Athletic Bilbaót. A Megyeri Balázst foglalkoztató Olympiakosz eg...

Őrült meccsen jutott tovább az AS Roma és a Torino

Rotterdamban nyert a római együttes az Európa Ligában egy olyan mérkőzésen, amit félbe kellett szakítani egy rövid időre. A Torino fordulatos találkozón győzte le az Athletic Bilbaót. A Megyeri Balázst foglalkoztató Olympiakosz eg...

Négycsillagosra tört az Audi TT

A győri gyártású sportkocsi átesett az Euro NCAP új, szigorított töréstesztjén.

Sport

Betiltották a fenékmarkolós kerékpárplakátot

Egy szexistának minősített plakát visszahívását kérte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség az E3 Harelbeke verseny szervezőitől. A belga viadalra március 27-én kerül sor, ez lesz az UCI World Tour hatodik állomása.

Hoppá: akció a kezdőkörben! - videó

A Charlton labdarúgóklub stadionjának kamerái rögzítették, ahogy egy pár a pálya közepén kezdte szeretni egymást.

A rezsibiztos birkózóelnök visszaszól

Németh Szilárd országgyűlési képviselő a MNO-n cáfolja a megválasztása kapcsán elhangzott vádakat.

Alonso elájult, de nem érte áramütés - új videó a balesetről

Fernando Alonso balesete kapcsán sajtótájékoztatót tartott a McLaren, ezen Ron Dennis tagadta, hogy a spanyolt áramütés érte vasárnap, de azt elismerte, hogy az ütközés után a versenyző rövid időre elvesztette az eszméletét. A wok...

Az F1-es női pilóta megmutatta dögös oldalát - fotó

Susie Wolff, a Forma-1-es Williams istállójának tesztpilótája a télen folyamatosan bizonygatta, hogy milyen keményen készül az idényre, a különböző izzasztü gyakorlatok sorát bemutató versenyző Facebook-oldalán most megmutatta női...

Veszélyben Alonso ausztrál versenye

Éppen csak kiengedték a kórházból Fernando Alonsót, máris arról kezdtek találgatni, vajon rajthoz állhat-e az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. Menedzsere szerint a felépülés a legfontosabb.

Itt a bizonyíték! Suarez ezúttal nem harapott - videó

Luis Suarez remekelt a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén, a két gólt szerző játékossal kapcsolatban azonban ismét nem csak a gólok kerültek szóba. Martin Demichelis a meccs egy pontján kitette a k...

Szeretik a bírók a Barcelonát

Érdekes statisztika került elő a Manchester City-Barcelona BL-nyolcaddöntő felvonása után: a katalánok javára jóval több kiállítást és büntetőt ítélnek a bírók, mint ellenük.

Massa odatette a Williamst, a McLaren és a Mercedes is letérdelt

Felipe Massa a barcelonai tesztelések eddigi legjobb idejével végzett az élen csütörtökön.

Európa Liga: Dzsudzsákék bejutottak a nyolcaddöntőbe

A Dzsudzsák Balázzsal a kezdőcsapatban felálló Dinamo Moszkva hazai környezetben 3-1-re legyőzte az Anderlecht együttesét a labdarúgó Európa Ligában, a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharc csütörtöki visszavágóján, ezzel beju...

A balatoni buliktól sem csábult el a 19 éves fitneszbajnoknő

Lengyel Vivien, a WBPF fitneszvilágbajnoka arról mesélt, hogy a céljai elérése érdekében nagyon sok áldozatot kellett hoznia, őt pedig semmilyen körülmény nem tudott eltéríteni a tervei megvalósításától.

Bomba a Dortmund stadionjánál

Második világháborús bombát találtak a Borussia Dortmund stadionjánál.

0

Bulvár

90 kiló felett vagy? Ez az legerősebb zsírégető mozgás számodra

Jelenetős túlsúly esetén fontos, hogy olyan mozgást válassz, ami kíméli az ízületeket.

Közeleg a tél

A CNN pompás, Trónok harcából kölcsönvett mondattal promózta egyik cikkét, amelyben a 2022-es katari világbajnoksággal foglalkoztak.

Óriási pletykaáradatot indított el Baukó Éva megjegyzése

Aurelio, a VV6 nyertese a BeleValóban viccelődött azon, hogy máris megvan Baukó Éva utódja a BeleValóban. Éva, ezt nem vette jó néven.

Levél Orbán Viktornak Somogyból: "a legenyhébb jelző a méltatlan"

A somogyi nyugdíjasok körében a legnagyobb gondot a rendkívül alacsony nyugdíj okozza; a megyében élő idősek az országos átlagnál csaknem tízezer forinttal, a budapestinél pedig több mint harmincezerrel kapnak kevesebb nyugdíjat h...

Főbíró és püspök bujkál Budapest utcáin

Halotti hamvakat tartalmazó postacsomagok és pléhpofa a legvadabb ötvenes évekből mindez két rövidke, és szinte azonos hangzású utcanév ürügyén.

"Azt állította, engem vesz majd feleségül!" Szabó Zsófi elárulta, ki...

Dávidka éveken át szerelmes volt Szabó Zsófiba.

Holtan találták otthonában! Gyilkosság áldozata lett a 19 éves model...

Holtan találták otthonában a Topmodell leszek! egyik döntősét.

Sokkoló fotók készültek Hajdú Péter kislányáról

Hajdú Noémi egy kampány kedvéért vállalta a fotózást, ami az állatkínzás és a családon belüli erőszak összefüggésére hívja fel a figyelmet. A fotókat Sp, azaz Éder Krisztián készítette.

Ledöbbent cégek, sehol nem kellenek a minimálbéres állások

Munkát találni nem könnyű. A munkaerő-közvetítő cégek képviselői azonban azt állítják, mindez nem lehetetlen, sőt: aki dolgozni akar, biztosan el tud helyezkedni, bár lehet, nem álmai állásában.

Miért kell néhány ital után olyan gyakran vécére menni?

Mindenki igyekszik minél tovább halogatni a vécére menést néhány ital után, mert tudják, hogy amint egyszer engednek a kényszernek, az illemhely látogatása gyakran meg fogja szakítani az estéjüket.

Nem sikerült kihozni a kómából: görcsrohamot kapott az ébresztéskor

Whitney Houston 22 éves lánya változatlanul kómában fekszik, orvosai nem jártak sikerrel a tegnapi ébresztésnél.

Ápolja a bőrt, eltünteti a szájszagot és rendbe teszi a hajat - Így ...

Az aloe vera valóságos csodaszer, ami sok mindenre jó.

blogmorzsák

A világ legvagányabb hoteljei

El tudja képzelni, hogy elutazzon valahova csak azért, hogy egy különleges, a világon teljesen egyedülálló hotelben szállhasson meg? Ha eddig erre nem gondolt, mutatunk most 10 olyan szállodát, amik annyira egyéniek, hogy már önmagukban megérik a látogatást.

A nő, aki 3 másodperc alatt 5 éves kislánnyá változott

Ha a túlhajszolt, kövér, kopaszodó főnök maga mellett akar tudni egy ilyen kvalitásokkal büszkélkedő munkatársat, annak oka van.

Fizessen a világ az amazóniai esőerdő megmentéséért?

Lehet-e bármit tenni ellene vagy már az elkerülhetetlen vég felé tartunk?

Csodás édesség bú ellen!

4 ütős recept a brutálisan édes datolyából, rosszkedv-ellen.

Lovas rendőrök és taxisok vadásznak az albánokra Röszkén

Sokaknak jó üzlet az Európai Unió határát védeni.

Van a kutyáknak személyisége? Hát persze!

Előadás a kutyaszemélyiség-kutatások jelen állásáról.

Rogán már megint nem a magyarokkal foglalkozik

Megint sikerült a politikai kommunikáció magasiskoláját hozni és egy hatalmasat szocizni.

A gyász illemtana a buddhizmusban

„A halál törvény, nem büntetés”

Ingyen menza = államosított óvodák?

25 évvel a rendszerváltás után ismét a sorok között kell olvasni.

Az urbánus burgeres

Olaszos a zsemle, szaftos a hús, a hagymalekvár pedig mámorító.

Ellentmondások az Akadémia Ságvári-döntésében

Kötelező átnevezni a Ságvárit? Ki és milyen alapon dönt erről?

A hatalom propagandájáról

A paranoia lesz a döntések szervezője, az önirónia nevét is elfelejtik. Mindenki gyanús lesz.

0