Ezt olvasta már?

0

Mi lesz a hazai turizmussal 2021-ben?

Még várni kell az utazással, az érvényben lévő rendelet szerint leghamarabb január 12-ei dátummal lehet foglalni.


hirdetés

A Szallas.hu friss felmérése szerint bár a többségben továbbra is tombol az utazási kedv és várják a „kiszabadulást”, a járvány első hullámához képest nagyobb a bizonytalanság és a félelem. Mire számíthat így a belföldi turizmus piac?

Online felmérést végzett a Szallas.hu, melyből kiderült, a válaszadók harmadát érintette az eredetileg december 11-e, éjfélig tartó korlátozás, 40 százalékuk tervezett utazást karácsonyra, és kb. negyedük tervezte idegenben tölteni a szilvesztert. A korlátozások megtorpanást és visszaesést okoztak az év végi foglalásokban, értelemszerűen a korlátozások meghosszabbítása pedig el is kaszálta ezt az időszakot. „Jelentős bevételkiesésről van szó, hiszen normális esetben a karácsony, de főleg a szilveszter kiemelt időszak, már hónapokkal előre foglalják a vendégek – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. – Idén viszont az a töredék foglalási volumen is lemondásra vagy átfoglalásra került, ami ezekre az időpontokra szólt. A Szallas.hu felméréséből az is kiderült, hogy akik terveztek utazást az ünnepekre, bátortalanok voltak a foglalást illetően. Inkább kivárták, hogy alkalmasak lesznek-e a körülmények. Ráadásul az ajándékozás is megtorpant: míg a korábbi években az utazás, mint ajándék nagy népszerűségnek örvendett, idén más a helyzet. „Ezt a tendenciát jól szemlélteti, hogy felmérésben résztvevők harmada tervezte például, hogy utazást ajándékoz karácsonyra, de végül csak 10 százalékuk tett így” – mondta Szigetvári József.

 

Utazási kedv és hajlandóság a korlátozások után

 

A rugalmas kondíciók életben tarthatják a turizmust. Továbbra is vonzó opció lehet és a turizmus mozgatórugója is egyben, ha nem kell előleget és lemondási díjat fizetni – minden második válaszadó számára ez kellő biztonságot ad egy jövőbeli szállásfoglaláshoz. A felmérés résztvevőinek 40 százaléka beindíthat egy keresleti hullámot, ők a korlátozások végét követően megteszik megtervezett foglalásaikat. A válaszadók harmada azonban elvárja, hogy kapjon megfelelő tájékoztatást arról, hogy milyen lehetőségei és kötelezettségei vannak az aktuális járványügyi helyzetben, illetve a szállásadó milyen óvintézkedéseket hajt végre a vendégek és a személyzet egészsége és biztonsága védelmében. Azonban sokakban ott van a félelem és a bizonytalanság, ami visszatartó erő lesz az utazásban, illetve vannak, akik anyagi okok miatt nem tudnak a közeljövőben szállást foglalni. A válaszokból az is kiderül, hogy messze az augusztus és a július a legvonzóbb hónapok a 2021-ben utazást tervezők körében, illetve még május, szeptember és június népszerű körükben.

 

Az utazás és a wellness hiányzik a leginkább

 

Csaknem ötből négy válaszadónak az utazás és a wellness hiányzik a leginkább a jelenlegi időszakban, minden másodiknak az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóegységek is. Továbbá 46 százalék jelölte meg a családlátogatást és a 45 százalék a barátokkal való összejárást. Ötből egy válaszadó korlátozások nélkül, normális nyitvatartási időben menne vásárolni. A kitöltők 6 százaléka hiányolja a normál, irodai munkavégzést.

 

Miben más a járvány második hulláma?

 

A felmérés résztvevőinek 52 százaléka közelebbről érintett a COVID-19 járvány második hullámában. Sokak közvetlen családtagja vagy ismerőse esett át a betegségen, többen saját környezetükben tapasztalták meg a halál közelségét, és jelentős hányad találkozott a munkahely elvesztésével közvetve vagy közvetlenül, így az anyagi bizonytalansággal. A válaszokból az is kiderül, hogy általános az aggodalom, a feszültség, a düh, a bizonytalanság, a lehangoltság, a csalódottság és a fáradtság, kimerültség.

 

Mit tehetünk egyéni szinten a szektor életbentartásáért?

 

A válaszadók 75 százaléka rendel ételt alkalomszerűen kedvenc étterméből, ötödük lemondás helyett átteszi szállásfoglalását későbbi időpontra, tizedük ajándékutalványokat vásárol kedvenc szolgáltatóitól.

Az utazási vágy megélése érdekében a válaszadók kétharmada már a bakancslistás és jövő évi utazásait tervezgeti, 47 százalékuk a saját lakhelyéhez közeli kirándulásokkal csillapítja a kilométer-éhségét, 38 százalékuk pedig korábbi üdüléseik alkalmával készített képeit nézegeti.

 

A felmérés hátteréről:


A Szallas.hu 2020. december 10-e és december 18-a között

online felmérést végzett, melyet 998 fő töltött ki. A kutatás nem reprezentatív

az ország lakosságára nézve, de alkalmas az utazással kapcsolatos vélemények és

attitűdök bemutatására.

 

Kapcsolódó webcím:

szallas.hu








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és...

Rekordot döntött, sorozatban negyedszer angol bajnok a Manchester City, Jürgen Klopp elbúcsúzott Liverpooltól

A Pep Guardiola vezette Manchester City a Premier League utolsó fordulójában 3-1-re győzött a West Ham United ellen.  (Sport)

Orbán Viktor az Üvegtigris büféjében osztozkodott egy kolbászon Menczer Tamással – videó

A magyar miniszterelnök Tinnyére látogatott vasárnap, ahol megállt egy kolbászra az Üvegtigrisből ismert büfénél.

Irán: a nehéz terep és a rossz időjárás miatt nem találják a lezuhant elnöki helikoptert

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert.

Brutális cápatámadásban halt meg egy nő, barátai észre se vették, mi történt

Az úszósapkáját és az úszószemüvegét a víz mosta partra.

Lehet, hogy mégsem magányos farkas volt a Fico elleni merénylet elkövetője a szlovák belügyminiszter szerint

Az elkövető Facebook-oldaláról a merénylet után töröltek tartalmakat, pedig ekkor ő már nem fért hozzá a profiljához.

„Undorodtam akkor is magamtól. Most is undorodom” – Megszólalt Diddy, miután kikerült a netre a videó, amiben brutálisan bántalmazza barátnőjét

Sean Combs, vagy ahogy a rajongók ismerik, Diddy bocsánatot kért azután, hogy megjelent róla egy felvétel, amelyen azt látni, ahogy...

Őrületesen jó kiállítás jön júniusban Budapestre

Megelevenedik Guido Verhoef világhírű lufimester grandiózus álma.

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel...

Klopp a búcsú után: „Sosem voltam a világ legjobb edzője”

Jürgen Klopp fontos leckét tanult az élettől Liverpoolban, és bár nem sikerült minden trófeát begyűjtenie, a csapatától látott futball...

0

Sport

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Nagy öröm Kispesten: visszatér az NB I-be a Bp. Honvéd.

Egy fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy a Budapest Honvéd - hét év elteltével - újra az NB I-ben méretheti meg magát a következő idényben.

„Jött a VAR-vizsgálat és a megdöbbentő ítélet” - a bronzról lemaradó Fehérvár védője csalódott, de...

Nem túlzás: a labdarúgó NB I utolsó fordulójában milliméterekkel csúszott le a bronzéremről a Vidi.

Borzasztó szoros végeredményt hozott az évezred legfontosabb bokszmeccse

Megosztott pontozás döntött, új vitathatatlan királya van a nehézsúlynak.

Csodás magyar siker Japánban: Ekler Luca világbajnok.

Ekler Luca aranyérmet szerzett 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kóbéban.

Két gólt lőtt a magyar válogatott focista, a 94. percben jött a dráma Messiék meccsén

Először fordult elő, hogy Lionel Messi nem hozott össze gólt, vagy gólpasszt.

„Ezt a bunyót én nyertem” - Fury szerint az orosz-ukrán háború miatt álltak Uszik mellé a pontozók

Elégedett volt saját maga teljesítményével a nehézsúlyú ökölvívó, Tyson Fury, hiába maradt alul az immár vitathatatlan bajnok Olekszandr Uszikkal szemben.

Négy távozót jelentett be a Ferencváros

A Ferencváros-Újpest bajnoki előtt a zöld-fehérek négy labdarúgó távozását is bejelentették, Muhamed Besic, Samy Mmaee, Lisztes Krisztián, és Henry Wingo is más klubban folytatja pályafutását.

Szomorú vasárnap: legendás játékostól köszönnek el Kispesten

A Honvédban összesen 13 évet játszó Ivan Lovricot a ma délután ötkor kezdődő, Gyirmót elleni találkozón búcsúztatja el a klub és a szurkolótábor.

Ferencváros: megállapodhatott a kulcsjátékossal a 7-szeres bajnokcsapat, távozhat

Egybehangzó mexikói és brazil sajtóértesülések szerint megállapodott egymással Marquinhos és a mexikói UNAM Pumas, így már csak a Ferencvároson múlik, […] A Ferencváros: megállapodhatott a kulcsjátékossal a 7-

Fury sem legyőzhetetlen. Uszik a nehézsúly vitathatatlan bajnoka - videóval

1999 után ismét vitathatatlan bajnoka van az ökölvívás királykategóriájának: Olekszandr Uszik megosztott pontozással legyőzte Tyson Furyt, ezzel megszerezte a négy nagy világszervezet nehézsúlyú vb-címeit.

0

Bulvár

Ezt a 4 dolgot soha ne dobd ki selejtezéskor

Nagytakarításkor óriási lehet a kísértés, hogy mindentől megszabadulj, ami látszólag feleslegesen foglalja az értékes helyet. Bár a selejtezés mindig nagyszerű ötlet, most összegyűjtöttük, hogy mi az, amit semm

Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel

Manapság egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy ha a bélrendszerünk egészségesen, kiegyensúlyozottan működik, akkor általában véve is nagyobb valószínűséggel érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ha azonban nincs

Drámai fordulat állt be Robert Fico állapotában

Négy nap küzdelem után Szlovákia miniszterelnöke túljutott az életveszélyen.

Sejtik, hogy kik lehetnek a dunai tragédia áldozatai

Magyar fiatalok voltak a kisgéphajón. Érthetetlen hogy mit kerestek a nagyhajók sávjába.

Veszélyes lehet ez a közkedvelt fehérneműtípus - 3 országban betiltották.

Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz vezethetne

Botrány a Vígszínházban, most Rudolf Pétert vádolják: „Hazugság, amiket állít, és nem értem, hogy miért tesz i...

A színházigazgatók élete sem fenékig tejfel. Mindig lesz, aki megbántva érzi magát, de kinek van igaza?

Brit tábornok: Putyin atomháborús tervében Magyarország az egyik kulcs

Az orosz előretörés nem fog megállni a Donbásznál, figyelmeztet a brit hadsereg volt vezérkari főnöke.

Orbán Viktor "állandóan a békéről papol és szembe hazudik" – Akkora bírálat érkezett a kormányfőről, ami a Hol...

Nincs erős Magyarország erős Európa nélkül. Magyarország érdekében olyanokra kell szavazni a június 9-i EP-választáson, akik hisznek egy erős Európában, akik ezért dolgoznak – hangoztatta a DK-MSZP-Párbeszéd ka

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Titkos katonai kísérleti telep robbant fel, rengetegen haltak meg

A Patriot rakéták robbanófejét is itt fejlesztették.

blogmorzsák

Ebédelő útjavítók a Széchenyi István téren

Az Empire State Building hivatalos megnyitója, keletnémet sportkocsi prototípusok kiállítása és még számos érdekes, ritka fotó a múltból.

A hét szava: gyűlölet

Mindenki mindenki ellen.

Újabb politikus szállt bele páros lábban von der Leyenbe

Ezúttal a zöldpolitikája miatt kritizálták élesen.

0