Ezt olvasta már?

Polgármesterek randevúznak a pécsi Zsolnay Negyedben

Mint ismeretes a Szféra 1995 óta ötletgazdaként jegyzi a „Városi Polgármesterek Randevúja” szakmai tanácskozást.


Módosult a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény

Nem vonhatna el a költségvetés a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bevételeiből és év végi maradványaiból, s a jövőben műemléki védettségű társasházak is pályázhatnak a Nemzeti Kulturális Alaphoz, annak a törvényjavaslatnak megfelelően...


hirdetés

...amelyet 248 igen, 2 nem és 76 tartózkodó szavazattal fogadott el az Országgyűlés.

A parlament döntött arról is, hogy az államfőtől kéri a törvény sürgős kihirdetését.

Az 1993-óta hatályban lévő, ám többször módosított törvény módosításának legfőbb indokaként az előterjesztő L. Simon László (Fidesz) azt jelölte meg, hogy az állami pénzekből nyújtott támogatások átláthatóságára vonatkozóan 2008-ban hatályba lépett egy törvény amely teljes körűen szabályozza a pályázatok benyújtásával és a döntéshozatallal kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat. Ennek fényében azok az NKA törvényében meglévő ugyanezen tárgykörre vonatkozó korábbi rendelkezések elavulttá váltak, számos esetben pedig a két jogszabály eltérő rendelkezései miatt zavart okoznak.

Alapvető elvi kérdés, hogy a kultúra támogatásában szerepet játszó Nemzeti Kulturális Alap forrásaihoz bárki megfelelő pályázat esetén hozzájuthasson - emelte ki. Mint írta: ennek azonban jelenleg ellentmond az, hogy a társasház, miután jogi személyiség nélküli nonprofit szervezet, és e szervezeti forma nem szerepel a törvényben, nem igényelhet az alapból támogatást, pedig jogos igény, hogy például a műemléki védettségű társasházak örökségvédelmi forrásokra pályázhassanak.

Az alap bevételei felhasználásának ellentmondásosságát igyekszik megszüntetni az a javaslat, hogy az alap előző évi maradványa a tárgyévi bevételi terv teljesülése előtt igénybe vehető legyen az előző évi kötelezettségvállalások fedezetére . A módosítás lehetővé tenné az alap biztonságosabb működését, amit az Állami Számvevőszék a 2010. évi tervezés ellenőrzése során úgy fogalmazott meg: az alap működését gátolja, hogy nem használhatja fel az előirányzat- maradványát.

Mindezeken túl további pontosítást, illetve a működés gördülékenységét biztosító rendelkezés kapott helyet a javaslatban.

 

MTI
Beszéljünk a halálbüntetésről! Ön egyetért vele?

0
0

hírek innen, onnan

Magyar gazdaságfejlesztés Vajdaságban

Nincsenek előre leosztott pénzek a Magyarország és VMSZ közötti egyeztetés eredményeként körvonalazódó gazdaságfejlesztési stratégiában mondta Pásztor István a Pannon TV Szubjektív című műsorában. A VMSZ elnöke szerint nincsenek ...

Húsz bandában nyomjaTátrai Tibor

Két formációval, a Latin Duóval és a Soulbreakers együttessel is színpadra áll Tátrai Tibor (63) a paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon július elején. A legendás zenész elmondta, az egész nyarát mozgalmas és nyugis időszako...

Debrecenbe kéne menni

Bölcs dolog a titoktartás, különösen autógyári beruházásokról szóló tárgyalások esetében, mert a korai szivárogtatásokkal az esélyt is el lehet bukni. A Tata indiai autógyártó új telephelye körüli híresztelések mégis érthetőek: az...

Nemzeti Konzultáció: titkolózik a Miniszterelnökség

Közérdekűadat-igényléssel fordultak a Lázár János vezette minisztériumhoz, az eddig lefolytatott nemzeti konzultációs kérdőívek feldolgozásának módszertanát.

Ötmilliárd forintos pénzmosást fedett fel a NAV

Csaknem ötmilliárd forint értékű, kábítószer-kereskedelemből és dohánycsempészetből származó pénz eredetét akarta eltüntetni az a nemzetközi bűnszervezet, amelynek kilenc tagját Magyarországon fogták el és vették őrizetbe a Nemzet...

Először lehet női vezetője az Oxfordi Egyetemnek

Louise Richardson jelölését a tekintélyes intézmény kongregációjának, "parlamentjének" kell jóváhagynia.

Kivégeztek három gépeltérítőt Pakisztánban

A három férfi 1998 májusában eltérített egy belföldi utasszállító repülőgépet.

Drogkartellek pénzét akarták tisztára mosni

Magyarországon fogták el annak a nemzetközi bűnszervezetnek a kilenc tagját, amely kábítószer-kereskedelemből és dohánycsempészetből származó pénz eredetét akarta eltüntetni.

Segített a Mit-Hol rovat - bár minden kívánság ilyen gyorsan teljesü...

A Szabad Föld 2015. 21. számában, a "Segítsünk egymáson" rovatunkban megjelent olvasói üzenetek.

Két strucc meglépett a thaiföldi autópályán

Igazi hajtóvadászat indult, mire sikerült befogni őket Changhua tartományban, Thaiföldön. A menekülő madarak megijesztették a szembejövőket, de baleset állítólag nem történt. A két strucc a hírek szerint egy heves vihartól ijedt m...

Sport

Döbbent csend követte Matheus ájulását

Ha hinni lehet a televíziós felvételeknek, akkor egy összefejelés miatt esett össze ájultan Matheus, az ukrán Dnipro brazil légiósa a Sevilla elleni Európa Liga-döntő utolsó perceiben. A játékoshoz kétségbeesetten hívták az orvoso...

Öngyilkos lett az egykori NB I-es edző

Öngyilkos lett Jung József, a Dunaferr egykori NB I-es edzője. A 66 éves edző pszichiátriai kezelés alatt állt. 

A gyerekeim nem tudják, hogy híres vagyok

Roger Federer tökéletes családi életet él, felesége, Mirka csodálatos asszony, a gyerekek pedig abszolút pozitív hatással vannak rá, nyilatkozta a világranglista második helyén álló svájci teniszező.

Elmenekült a felelősség elől a paralimpiai felügyelőbizottság

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága, pedig még be sem fejezték a vizsgálatot, amit a parasport szövetség elnökének vélt visszaéléseit volt hivatott feltárni. A Gömöri Zsolt elnökségét illető vizsgálat állí...

Dárdainak nem tetszett a Hertha ajánlata

Bár Dárdai Pál teljesítette, amit vállalt, azaz benn tartotta a Herthát a Bundesligában, egyelőre nem sikerült megállapodnia a folytatásról.

Síri csendbe burkolózott az EL-döntő

Néhány nagyon hosszúnak tűnő pillanatra senkit nem érdekelt, mi lesz a Dnyipro-Sevilla Európa Liga-döntő végeredménye: az ukránok brazil játékosa, Matheus összeesett a pályán. 

Elbúcsúzhat az NB I edzőlegendája

Garami József a hétvégi, Diósgyőr elleni bajnokin búcsúzhat az MTK-tól.

Ő váltja Garamit az MTK kispadján

A szezon végén László Csaba veszi át a kék-fehérek irányítását.

Megegyezett a Juventusszal a német világbajnok

A Gazzetta dello Sport úgy tudja, hogy a Real Madridtól távozó német középpályás, Sami Khedira megegyezett a Juventusszal.

Nem fogsz rájönni, miről szól igazából a FIFA-botrány

Mindenki korrupt, kivéve Sepp Blattert. Ő labdarúgás jótékony télapója, Teréz anyája, dalai lámája. Szegény, naiv öreg, körbe van véve korrupt emberekkel, akik kihasználják őt.

Dzsudzsák magánrepülővel érkezik Debrecenbe!

Dzsudzsák Balázs magánrepülővel érkezik a szombati családi napra Debrecenbe, hogy pályára tudjon lépni a DVSC All Stars színeiben a Real Madrid legendái ellen.

Benítez bombaigazolással kezdhet a Realban, ha már elhagyta a Napoli...

Röviden: Rafa Benítez elhagyja a Napolit a Real Madridért, ahova meg Anglia legtehetségesebb fiatalját igazolná le elsőként.

0

Bulvár

Már a házuk is eladó, igaz lehet a válásról szóló pletyka

Eddig egyikük sem erősítette meg a hírt, viszont a feladott ingatlanhirdetés elég árulkodó jelnek tűnik.

Kamillatea lehet a hosszú élet titka

A kamillatea híveinél 29 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata derül ki egy friss kutatásból.

Itt egy csaj, aki nem szőrtelenít és kész! - fotók

Jasmin Gasimova 11 éves korában elhatározta, hogy nem küzd a szőrrel, ami a testén nő, és nem törődik a csúfolódók véleményével sem.Forrás: Nők Lapja Café: Itt egy csaj, aki nem szőrtelenít és kész! fotók

Nem bírta a nyomást Orbán veje

Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Sorra mentik az életeket a nógrádi rendőrök

Szolgálnak és védenek Nógrád megyében.

Éhes kamaszlányokat kaptak el a rendőrök

A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

40 éves sincs és ezt észleli? Nem jó jel!

A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek.

Több cigit drágábban: vége a 19 szálas dobozoknak

Legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál cigarettát tartalmazhat egy doboz 2016. május 20-ától - erősítette meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön az erről szóló módosító javaslatot.

Ilyen lett Budapest legújabb luxushotelje - képek

A főváros új hotelkülönlegessége a Prestige Hotel Budapest 2015 tavaszán nyitotta meg kapuit, Mazen Al Ramahi szállodaláncának legifjabb tagjaként a Só utcai Boutique Hotel Budapest és a Dohány utcai Continental Hotel Budapest utá...

Döbbent csend követte Matheus ájulását

Ha hinni lehet a televíziós felvételeknek, akkor egy összefejelés miatt esett össze ájultan Matheus, az ukrán Dnipro brazil légiósa a Sevilla elleni Európa Liga-döntő utolsó perceiben. A játékoshoz kétségbeesetten hívták az orvoso...

blogmorzsák

Ilyen volt Magyarország legsarabb fesztiválja!

A fesztivál, amin a sár nem hátrány, hanem a buli meghatározó része. A májusi eső készítette elő a terepet a versenyzőknek, és kicsit túlzásba is vitte. Olyan dagonya várta a versenyzőket az Offroad Fesztiválon, amire hosszú évek óta nem volt példa. Sár és dagonya orrvérzésig.

A fürdők nagy része nagyon egyértelműen meleg hely volt

„Vagy legalább is ott nagyon bátran ismerkedtek a melegek.“

Hogyan és minek klónozzunk mamutot?

Valóban haszna származik az ökoszisztémának abból, ha újból megjelenik-e ez a faj?

Kína: Új védelmi stratégiával fokozódik a keleti helyzet

Nem véletlen, hogy május óta a Pentagon a legfejlettebb felderítő repülőgépeket repteti a szigetek felett.

Így vigye magánoviba a gyerekét

Lefogta, majd belenyomta. Hiszen az neki nem fáj.

"Szakítottam a rohadék stricimmel"

„Fájdalmasan kitekerte a karom és az arcomat az asztallapra szorította. Végeztem a szakmával.“

Ki volt Sztálin bepisáló embere? - Kundera új könyve

A szereplők többsége részt vesz egy koktélpartin, majd elmegy onnan.

Egy hatalmas nagy, pénz-éhes kaszt telepszik a világra

Már a sportvilágra. Ahol dollármilliárdok mozognak, és a sportoló csak hasznos hülye

Hollywood legújabb balfogása: Poltergeist remake

Érdektelen, logikátlan és pofátlanul profitorientált szellemorgia.

Az oroszok betiltanák a Google-t és a Facebookot

Szerintük illegálisan működnek a techcégek, mert nem adják ki az ellenzéki aktivisták adatait.

"Akkor játszhatsz, ha megtanulsz programozni!"

Így lett Plus4-fejlesztő az ember, akinek a Bíborholdat és a Túlélők Földjét köszönhetjük.

John Frusciante visszavonul

A Red Hot Chili Peppers volt gitárosa szabadon akar élni.

0