Ezt olvasta már?

Szavazzon a halálbüntetésről!

Pécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári trafikgyilkosság kapcsán kitért arra, napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, besz...


NAV: Köztartozások az adóvégrehajtásban

Az állami adóhatóság nemcsak adókat (illetékeket és az adókhoz kapcsolódó bírságokat és pótlékokat) hajt be, hanem az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adók módjára behajtandó köztartozásokat is – ha az jogi személyt, vagy egyéb szervezetet terhel.


hirdetés

Azt, hogy egy nem adójellegű tartozás köztartozásnak minősül-e, és adók módjára kell-e behajtani, mindig jogszabály határozza meg. A köztartozás jogosultja akkor keresi meg az adóhatóságot, ha a köztartozás összege eléri az 5 000 Ft-ot. Az adóhatóság több mint 90 fajta köztartozást kezel. A legtöbb megkeresés a diákhitel tartozás, fogyasztóvédelmi bírság, nyugdíj- és egészségbiztosítást megillető megtérítési kötelezettség, növényvédelmi bírság, élelmiszerügyi bírság behajtására érkezik, ám előfordul energiatámogatás visszafizetése iránti megkeresés is.

Az adóhatóság a megkereső szervektől kapott ügyekben közel azonos módon jár el, mint az adótartozások esetében. Fizetési felszólítást bocsát ki, inkasszót nyújt be az adós ismert bankszámlája ellen, magánszemély adós esetén jövedelem letiltást intéz az adós munkáltatójához. Ha a tartozás ennek ellenére sem térül meg, a rendelkezésre álló, más hatóságok által nyilvántartott adatok alapján gépjárműfoglalást, ingatlan-végrehajtást foganatosít, továbbá helyszíni eljárás keretében további ingóvégrehajtást, követelésfoglalást is eszközölhet.

Eltérés az adó végrehajtáshoz képest, hogy az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámlán lévő túlfizetést köztartozásra nem lehet átvezetni (úgy, mint adótartozás esetén az egyes adónemek között), továbbá 500 000 Ft-ot meg nem haladó tartozás esetén (kivéve, ha az ingatlan értéke arányban áll a tartozás összegével) végrehajtási jog bejegyzésére nincs lehetősége az adóhatóságnak.

Az adózó jogai is hasonlóak, mint az adótartozás esetén folytatott adóvégrehajtás során. Lényeges különbség azonban, hogy az adózónak lehetősége van a tartozása rendezése érdekében részletfizetésre kérelmet előterjeszteni, amelyet azonban nem az adóhatósághoz, hanem a köztartozás jogosultjához, vagyis az adóhatóságot megkereső szervhez kell benyújtania. Ennek oka, hogy ezekben az ügyekben az adóhatóság eljárási jogai csak a végrehajtás foganatosítására korlátozódnak, a tartozás jogalapjával és összegszerűségével kapcsolatos, valamint a tartozás jogosultját megillető jogokat nem az adóhatóság, hanem a megkereső szerv gyakorolja. Tehát, ha a végrehajtást kérő megkereső az adós kérelmére részletfizetést engedélyez, akkor az adóhatóság a köztartozás végrehajtására irányuló eljárását – a megkereső szerv újabb értesítéséig – szünetelteti, a tartozás megtérülése esetén – adós és a megkereső egyidejű értesítése mellett – a végrehajtási eljárást megszünteti. Amennyiben a tartozás behajthatatlan, úgy az adóhatóság ennek tényéről a behajtást kérőt tájékoztatja.

Ha az adózó ellen egyszerre folyik a behajtási eljárás adótartozásra is és köztartozásra is, és a behajtott összeg csak részben fedezi a tartozásokat, akkor a behajtott összegről felosztási tervet kell készíteni és a követelések arányában kerülnek kiegyenlítésre a tartozások.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága
Beszéljünk a halálbüntetésről! Ön egyetért vele?

0
0

hírek innen, onnan

Baleset miatt terelnek a Ferihegyre vezető úton

Baleset történt Budapesten a Ferihegyi repülőtérre vezető úton délután, a forgalmat a Gyömrői útra terelik - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.

Százmilliókért venne mobil-előfizetést és telefont a BKK

7100 mobil-előfizetésre, ugyanennyi telefonra és havonta szűk 2000 gigabájt adatforgalom lebonyolítására írt ki közbeszerzést a BKK. A tender becsült értéke 368 millió forint.

MTA-közgyűlés kiemelkedő elismerésekkel

Rangos elismerések átadásával, valamint a 21. század szupermikroszkópjáról szóló tudományos előadással kezdődik ma a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 186. közgyűlése Budapesten.

Itt vannak! Magyar érettségi 2015 feladatok, megoldások - szövegérté...

Szokás szerint itt mutatjuk meg a feladatokat és megoldásokat. A vizsgázók Tóth Árpádot, Jékelyt, Bodor Ádámot és Senecát kapták.

A nemzeti közműholding már a szegedi és a vásárhelyi postán van

Szeged - A legbiztosabb a bizonytalanság a nemzeti közműcég működése kapcsán. Az állami holding már a postákon van; egyelőre választható, de később kötelező lehet.

Mit játsszunk a még nagyon kicsi babával?

Az a kisbaba is reagál a játékra, aki még nem tud mászni vagy menni. A kicsinek szüksége van a mozgásra, hogy izmai megerősödjenek, a csontjai keményebbé váljanak, megtanulja megtartani az egyensúlyát.

Több mint száz évre szól az atomerőművi hulladék elhelyezésére szolg...

Több mint száz évre tervezi előre a munkát a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Nonprofit Kft., amelynél jelenleg is zajlanak a kutatások, hogy hol épüljön meg a nagyaktivitású hulladékokat befogadó tároló.

Ne engedd a meleget

A passzívház valójában egy építési koncepció. A hőveszteséget minimalizálják, a hőnyereséget pedig maximalizálják, s ez jelentős megtakarításhoz is vezet.

Sminktippek meleg időre

Olykor már igen tüzesen süt le a tavaszi nap sugara- jobb lesz vigyázni a sminkedre. Eláruljuk a trükköket, amikkel tartóssá tudod tenni.

Indulnak a katonák az Iszlám Állam ellen

Május végén a parancsnoki karhoz tartozó tisztekkel kezdődik meg a magyar katonai kontingens kitelepülése az iraki Erbílbe, és augusztus végéig befejeződik az Irakba utazó magyar katonák kihelyezése.

Mind a négy magánnyugdíjpénztár megmenekült

A Szövetség Magánnyugdíjpénztárnál is meghaladta a tagdíjfizetők aránya a hetven százalékot, ezzel mind a négy kassza teljesítette a túlélés feltételekén törvényben meghatározott szintet. Fontos, hogy a jövőben ne felejtse el a ta...

Visszaestünk a rezsilistán

Fél év változatlanság után Budapest egy hellyel visszaesett a fizetésekhez viszonyított gázársorrendben: a felmért 22 európai főváros között már nem a 4., hanem az 5. legkönnyebb itt állni a cechet.

Sport

Magyar csapat lett Anglia harmadik legjobb kézilabdacsapata

Először indult az angol női kézilabda élvonalban a London Angels, egyből bronzéremig jutottak.

Hétvégi buliban kokainozhatott a két magyar kajakos

Az ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence nem a dunavarsányi edzőtáborban fogyaszthatott kokaint - állította a Blikk.

Michelisz minden kör végén a lelátón tomboló magyarokat nézte

A Hungaroringen másodszor diadalmaskodó magyar pilóta az utolsó két körben már elhitte, hogy meg lehet a futamgyőzelem.

Szakított a sportvilág egyik álompárja

Véget ért a golfozó Tiger Woods és az alpesi síző Lindsey Vonn kapcsolata.

Kikapott a Hertha, Van der Vaart belépője lábtörőre sikerült

A Borussia Mönchengladbach Berlinből vitte el a három pontot, Dárdai Pál együttese maradt a 13. helyen, a vendégek felléptek a bronzérmes pozícióba.

Le kellett zárni Las Vegas repterét egy időre

A MayweatherPacquiao meccsre annyi magánrepülőgép érkezett a McCarren reptérre, hogy vasárnap reggel egy időre lezárták a légikikötőt.

Ezt csinálják manapság a kiöregedett Bundesliga-focisták

A Jégkorongblog hívta fel a figyelmet az érdekes sportágra, amelyben a Hamburg nyerte a Német Kupát a hétvégén.

12. lett Magyarország a kajak-kenu Eb éremtáblázatán

Hét elsőséggel a németek végeztek az éremtáblázat élén a csehországi Racicében rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Pat Cortináék tízet kaptak Kanadától

A magyar jégkorong-válogatott korábbi szövetségi kapitánya által irányított Németország 10-0-ra kapott ki Crosbyéktól.

A Mayweather - Pacquiao meccset a humoristák is megtalálták maguknak

A Saturday Night Live készítői forgattak paródiát a nagy meccsből.

Szívességet tett a Pécs a Fradi ellen, bajnok a Videoton!

Fordulatos első félidő után a Ferencváros 22-es döntetlent játszott Pécsen, így már nem tudja befogni a listavezető Videotont, amely ezzel megnyerte a bajnokságot.

Börtönnel fenyegethetik kokainozó kajakosainkat

Rendőrségi eljárás, valamint a Magyar Kajak-kenu Szövetségben klubjukban, a Honvédnál is vizsgálat indulhat a drogteszten megbukó Csipes Tamara és Dombvári Bence ellen.

0

Bulvár

Nagy változások jönnek az egyik hazai benzinkútláncnál

Már az idén nyereségessé kívánja tenni a tavaly megvett Lukoil töltőállomás-hálózatot a Normbenz Kft., amely elkezdte a rendszer átvilágítását - közölte a Világgazdaság hétfői cikkében Horváth-Dori József, a társaság ügyvezetője.

Fontos szereplő távozik a Barátok köztből

A nézők hétfő este láthatják utoljára a képernyőn az Enikőt alakító Pataki Szilviát, aki másfél év után távozik az RTL Klub sorozatából. 

Kihagyhatatlan ziccer a devizahiteleseknek

Már csak néhány nap és az összes devizahitel károsult kézhez kapja az elszámolást tartalmazó levelet. Hosszas várakozás után végre pont kerül az ügy végére és feketén-fehéren kiderül, hogy ki mennyit kap vissza, illetve mekkora tö...

Nagyon-nagyon sokan utálják a vasárnapi zárva tartást

Az AsiaCenter megbízásából a Bucholcz Consulting által mintegy 600 fős mintán végzett app2date rendszerű, megállításos látogatói közvélemény-kutatás kimondottan a hétvégi vásárlókat szólította meg négy héten át. Topor Csaba, a kut...

Együtt csapott le a NAV és a TEK egy céghálózatra

A gyanú szerint félmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést annak a vagyonőri és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégláncolatnak az irányítói, segítői, akikre a napokban csaptak le a pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök, val...

Heti horoszkóp május 4-től 10-ig

Május első hete borongósan és szomorúan indul, és a hét végén sem a felhőtlen napsütésé esz a főszerep, de a hét közepén talán részünk lehet egy kis napfényben, amikor a legtöbben pozitívabban látjuk majd a világot, mint néhány he...

Fekete Laci kitálal mindenről!

Az egész világon ismerik Fekete Lászlót, aki nyolcszor lett a világ legerősebb embere. Miközben szerinte itthon nem ismerték el a teljesítményét. Ezért úgy döntött, visszavonul, de előtte még tiszta vizet önt a pohárba.

A metrón hisztériázott egy sorozatszínész

A The Walking Dead-ben látott Chad L. Coleman a New York-i metrón elkezdett ordibálni az utasokkal, az emberséget kérte számon rajtuk.

Még nincs magyarázat a rejtélyes építményekre: nézd meg a furcsa föl...

Kevesen tudják, hogy Kínának rengeteg piramisa van.

Schobert Norbi feladta, hogy lefogyassza Tóth Verát

Schobert Norbi végleg feladta a küzdelmet, hogy lefogyassza Tóth Verát. A fitneszguru szerint az énekesnő nem elég elszánt - írja a Bors. Forrás: Nők Lapja Café: Schobert Norbi feladta, hogy lefogyassza Tóth Verát

blogmorzsák

12 ok, amiért boldogabb lesz egy kisebb lakásban

Általában az ember szeret nagy lakásokban, nagy házakban lakni. Viszont egy idő után már a nagy placc nagy teher. Nagyon sokan költöznek át kisebb lakásba. És persze nagyon is jó okuk van rá - most mutatunk egyből tizenkét ilyet, érdemes fontolóra venni.

Megismertem Lacit, a kedves travit

Hagyományőrző, régi vágású travi. Szép hímnő, magas, szőke, lakkozott.

Végig tudja tolni Az országút harcosát csalás nélkül?

Ha a benzin elfogy, akkor itt a vége!

Súlyosabb, mint maga Ganxsta

Úgy szétcincálta az Uzipov a Sötét oldalt, hogy rá sem ismerni.

Nagy változás a sárga csekkeknél - így használja!

Már nem kell rohanni, hogy elérjük a postai nyitvatartási időt!

Így vert át mindenkit Orbán és Habony

Egy személyes tragédiát használnak ki.

Váratlanul érte őket a tragikus fordulat

Beállít két rendőr az iskolába, és egy papírt lobogtatva elviszi a gyerekeket. A szülők tudta nélkül.

Kedves magyar kormány! Hogy vagy?

Komolyan azt hiszik, hogy ide bárki is visszajön Londonból? Minek?

Royal Baby a reflektorban

Szombat reggel világra jött Katalin hercegnő második gyermeke.

Kinek van menőbb Parlamentje? Na?

A lengyeleknek? A horvátoknak? A cseheknek, vagy a szlovákoknak? Esetleg mi vagyunk a górék?

Bréking: amikor Bayer "bekérdez" Orbánnak

A jóságos király az udvari bolondjá­val elevenítette fel jó cselekedeteit.

Így vegye át a hatalmat egy Mac fölött

Az Apple beépített szolgáltatása eléggé el van dugva, de nagyon könnyen használható.

0