Ezt olvasta már?

Mai névnapok és eredetük

Zsanett: Héber, latin, francia eredetű név, a Johanna változata, ami a János férfinév női párja. Jelentése Jahve megkegyelmezett, Isten kegyelme, Isten kegyelmes.


NAV: Köztartozások az adóvégrehajtásban

Az állami adóhatóság nemcsak adókat (illetékeket és az adókhoz kapcsolódó bírságokat és pótlékokat) hajt be, hanem az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adók módjára behajtandó köztartozásokat is – ha az jogi személyt, vagy egyéb szervezetet terhel.


hirdetés

Azt, hogy egy nem adójellegű tartozás köztartozásnak minősül-e, és adók módjára kell-e behajtani, mindig jogszabály határozza meg. A köztartozás jogosultja akkor keresi meg az adóhatóságot, ha a köztartozás összege eléri az 5 000 Ft-ot. Az adóhatóság több mint 90 fajta köztartozást kezel. A legtöbb megkeresés a diákhitel tartozás, fogyasztóvédelmi bírság, nyugdíj- és egészségbiztosítást megillető megtérítési kötelezettség, növényvédelmi bírság, élelmiszerügyi bírság behajtására érkezik, ám előfordul energiatámogatás visszafizetése iránti megkeresés is.

Az adóhatóság a megkereső szervektől kapott ügyekben közel azonos módon jár el, mint az adótartozások esetében. Fizetési felszólítást bocsát ki, inkasszót nyújt be az adós ismert bankszámlája ellen, magánszemély adós esetén jövedelem letiltást intéz az adós munkáltatójához. Ha a tartozás ennek ellenére sem térül meg, a rendelkezésre álló, más hatóságok által nyilvántartott adatok alapján gépjárműfoglalást, ingatlan-végrehajtást foganatosít, továbbá helyszíni eljárás keretében további ingóvégrehajtást, követelésfoglalást is eszközölhet.

Eltérés az adó végrehajtáshoz képest, hogy az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámlán lévő túlfizetést köztartozásra nem lehet átvezetni (úgy, mint adótartozás esetén az egyes adónemek között), továbbá 500 000 Ft-ot meg nem haladó tartozás esetén (kivéve, ha az ingatlan értéke arányban áll a tartozás összegével) végrehajtási jog bejegyzésére nincs lehetősége az adóhatóságnak.

Az adózó jogai is hasonlóak, mint az adótartozás esetén folytatott adóvégrehajtás során. Lényeges különbség azonban, hogy az adózónak lehetősége van a tartozása rendezése érdekében részletfizetésre kérelmet előterjeszteni, amelyet azonban nem az adóhatósághoz, hanem a köztartozás jogosultjához, vagyis az adóhatóságot megkereső szervhez kell benyújtania. Ennek oka, hogy ezekben az ügyekben az adóhatóság eljárási jogai csak a végrehajtás foganatosítására korlátozódnak, a tartozás jogalapjával és összegszerűségével kapcsolatos, valamint a tartozás jogosultját megillető jogokat nem az adóhatóság, hanem a megkereső szerv gyakorolja. Tehát, ha a végrehajtást kérő megkereső az adós kérelmére részletfizetést engedélyez, akkor az adóhatóság a köztartozás végrehajtására irányuló eljárását – a megkereső szerv újabb értesítéséig – szünetelteti, a tartozás megtérülése esetén – adós és a megkereső egyidejű értesítése mellett – a végrehajtási eljárást megszünteti. Amennyiben a tartozás behajthatatlan, úgy az adóhatóság ennek tényéről a behajtást kérőt tájékoztatja.

Ha az adózó ellen egyszerre folyik a behajtási eljárás adótartozásra is és köztartozásra is, és a behajtott összeg csak részben fedezi a tartozásokat, akkor a behajtott összegről felosztási tervet kell készíteni és a követelések arányában kerülnek kiegyenlítésre a tartozások.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága
Beszéljünk a halálbüntetésről! Ön egyetért vele?

0
0

hírek innen, onnan

Belerángatták valamibe egy termékbemutatón? Ide forduljon, ha gond v...

Ha a termékbemutatón papírozás és vásárlás történt, és nem elégedettek a termékkel, akkor ez a lehetőség lép életbe. A termékbemutatók úgynevezett üzleten kívüli értékesítési formák, jogilag az ilyen bemutatók során köttetett sze...

Újjáépült a miskolctapolcai strandfürdő

Tíz év után ismét lehet strandolni Miskolctapolcán, a csaknem hárommilliárd forintból újjáépült létesítményt szombaton adták át. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az avatáson elmondta, a fürd...

Potápi: az alaptörvény határozza meg a nemzetpolitikát

Az alaptörvény határozza meg a nemzetpolitikát: kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túl élő magyarság sorsáért, ezt próbáljuk meg teljesíteni mondta Potápi Árpád János szombaton Bonyhádon, egy fúrumon.A nemze...

Schmitt Pál csak egy kicsit vásárolt és addig a zebrán parkolt

Az index.hu olvasója készítette az alábbi fotókat az ex köztársasági elnökünk parkolásáról a tegnapi napon Budapesten. A fotó a Honvéd es Báthory utca sarkán készült Schmitt Pál parkolási szabálytalanságáról. Biztosan te is parkol...

OGY - Orbán Gábor: a személyi jövedelemadó csökkentése 110-120 mil...

A személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése 110-120 milliárd forintot hagy a családoknál - hangsúlyozta Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról...

Nem hiszi el! Letartóztattak egy gyanús galambot

Továbbra is feszült a helyzet az India és Pakisztán határán fekvő Kasmír régióban. Ennek jele, hogy az indiai rendőrség még egy ártatlannak tűnő galambról is feltételezi, hogy veszélyt jelent az országra.

Biztos jelek arra, hogy a macskád szeret téged

Gazdiként nyilván szeretnéd tudni, vajon mit gondol rólad a macskád. Most kiderül!

Ismét Tóth Vazult választották a brit kamara elnökének

Ismét Tóth Vazult, a Vodafone Magyarország Business Transformation vezetőjét választották meg a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (British Chamber of Commerce in Hungary - BCCH) elnökének a szervezet éves közgyűlésén - közölt...

A rendőröknek kellett megfékezniük a felfegyverzett iszlámellenes tü...

Fegyverrel vonultak fel Phoenixben, hogy arról beszéljenek, az iszlám erőszakos vallás.

Hajmeresztő jövő projektek a Google-től

A Project Ara létezik, működik, sőt, a jelek szerint nincs messze a késztől.

Súlyos szavak hangzottak el a héten

Miniszterelnöki utasítás és cáfolat, oligarcházó LMP-s képviselő és egy bizonyos billog.

Agüero újjászületett, szórja a gólokat a Messi-diétától

Az olasz csodadoktor javaslatai nem csak a Barca klasszisánál váltak be. Sergio Agüero lemondott a finomságokról, és megtáltosodott. Úgy érzi, most már végleg elfeledheti a tavaly sokat átkozott sérüléseit.

Sport

Váratlant húzott a Győri ETO

Fiatal játékosokkal lép pályára a labdarúgó NB I szezonzáróján a Győri ETO FC, amely első osztályú licencének hiánya miatt a következő idényben csak a harmadosztályban szerepel majd.

Nem a Barcelona nyeri a BL-t

A THW Kiel kézilabdázójaként búcsújátékra készül szombaton és vasárnap Kölnben az izlandi Aron Palmarsson, aki már tavaly megegyezett az MKB-MVM Veszprémmel abban, hogy 2015 őszétől a magyar csapatban folytatja a pályafutását.

Csányi halálát ünnepelnék a nyíregyházi szurkolók

Mintegy 1500 szurkoló ment ki a Nyíregyháza labdarúgócsapatának edzésére, hogy tüntessen a Magyar Labdarúgó Szövetség Licencadó Bizottságának döntése ellen, amely szerint a Spartacus nem kapott indulási engedélyt a következő NB I-...

Kiderül, kit miért zárt ki az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség elküldte a fellebbviteli licencadó bizottság részletes indoklását tartalmazó határozatokat annak az öt élvonalbeli klubnak, amely nem kapta meg az indulási jogot a következő NB I-es szezonra, nyilvános...

30 éve történt az európai foci legnagyobb tragédiája

Brüsszeli megemlékezés. 39 szurkoló halt meg a Heysel Stadionban a Liverpool-Juventus BEK-döntőn.

200 milliós focistát vett a Fradi

A Ferencváros kivásárolta szerződéséből az NB I egyik legjobb légiósát, Cristian Ramírezt.

NB III-as akadémistákkal játssza utolsó NB I-es meccsét a Győr

A mérkőzésnek tétje már az ellenfél számára sincs, a Debrecen így is, úgy is indulhat az Európai Ligában.

Koporsó volt a pálya szélén Pécsett

Egy focimeccs, melynek résztvevői évekre búcsúztak az első osztálytól.

Az első kör Blatteré, és győzött, mert al-Husszein visszalépett

133 voksot kapott az eddigi FIFA-elnök svájci Sepp Blatter, 73-at kihívója, a jordániai Ali bin al-Husszein. Második kör jön.

Mégis felelősségre vonhatják Gömörit

A Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelő bizottsága szerint a közgyűlés felelősségre vonást kezdeményezhet Gömöri Zsolt elnök ellen "vezető tisztségviselő hatáskörében kötelezettségbe tartozó vezetői ellenőrzés elmulasztása miatt"...

NB I-es dráma, kupadöntők és a Veszprém BL-elődöntője a tévében

A szombati élő sportközvetítések a hazai televíziókban.

Giro d'Italia - Most sem találtak rejtett motorokat a bringákban

Az olasz körversenyen ez már a harmadik kontroll volt.

0

blogmorzsák

Csuklyában, viperákkal

Tavaly nyolc-kilenc kigyúrt férfi támadt rá négy cigány közmunkásra csuklyában, baseball ütőkkel, viperákkal, pajszerekkel és könnygáz sprayvel felfegyverkezve. Na de mi van a többi hét-nyolc elkövetővel? A hatóság rengeteg súlyos hibát követett el az ügy kapcsán.

Lelkifröccs az elkámpicsorodott Fidesz-szavazóknak

Orbán beszéde hemzsegett a csúsztatásoktól és ordas lódításoktól.

Gondolná, hogy ezt a képet egy csimpánz festette?

Képeiért Picasso, Miró és Salvador Dali is rajongott. Művészetnek tekinthetők‑e Congo alkotásai?

Ez a Harry Potter legnagyobb hibája?

Miért nem tűnt fel senkinek, hogy Féregfark Ron ágyban alszik?

Mi a baj a kötelező holokauszt tárggyal?

Egy platformra rak a Jobbikkal, ellehetetleníti a kritikát

A drága bor csak pénzkidobás: mutatjuk, miért

Sommelierek, borszakértők, borászok, sznobok persze biztos egészen más eredményre jutnának.

Sírjunk, vagy nevessünk?

Telefonszámokkal teli hívásrészle­tezőt szeretne mobilszolgáltató­jától? Akkor kérje előbb az ÖSSZES hívott beleegyezését ehhez!

Elnézést Bendzsel elvtárs, ez az ítélet!

Orbitális hibák és dilettantizmus a szabadalmi kormányhivatalnál.

A Jobbik és a 40 év munka után járó nyugdíj

Nyilván a Jobbik ezzel sok magyar polgár álmát kergeti.

Mulder és Scully dalolnak

Az X-akták sztárjai, Bruce Willis, David Hasselhoff és Miley Cyrus is.

A New York Kávéház kimaxolja a pofátlanságot

Filteres tea 1500 forintért, aminek doboza csak úgy mellesleg nagyjából feleannyiba kerül?!

A mai fiatal nők nagy részének a szex felszínes dolog

Egyik értéktelen kapcsolatból mennek a másikba.

0