Ezt olvasta már?


Navracsics: a kormány elkötelezett Budapest, Miskolc és Pécs klímavállalásainak sikeres teljesítése mellett

A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait - mondta a területfejlesztési miniszter.


hirdetés

Navracsics Tibor emlékeztetett: a három város európai bizottsági támogatást nyert el a klímasemleges város cím előkészítésére, és néhány héttel ezelőtt született az a kezdeményezés, hogy beszéljenek arról: mennyiben tudják egyeztetni a kormány klímapolitikai célkitűzéseit az erre rendelkezésre álló pénzügyi forrásokkal, valamint a települések klímapolitikai célkitűzéseivel.

Hangsúlyozta: az egész ország érdeke, az ország vállalásait is elősegíti, ha ez a három város élen jár a kötelezettségek vállalásaiban és teljesítésében is. Ehhez uniós forrást és nemzeti forrást is felhasználnak, továbbá létrehoznak a városok és a kormány szakértőiből egy szakértői bizottságot a programok és a finanszírozás kidolgozására.

"Abban bízunk, hogy ez egy olyan közös munka kezdetét jelenti, amelynek a végén mindannyian jól járunk" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a három város polgárai egy lépéssel közelebb kerülnek a klímasemlegességhez, ha pedig ők jól járnak, akkor olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket más városnak ajánlhatnak és az egész országot közelebb vihetik a klímasemlegességhez.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere azt hangsúlyozta: a klímavédelem a városa számára kiemelkedően fontos. Hozzátette, zöld és okos megoldásokra vállalkoznak, amelyek példaértékűek lehetnek Európa-szerte, vagy akár az Európai Bizottság által kiválasztott száz város közül a többi település jó gyakorlatait tudják átvenni.

Az Európai Bizottság száz uniós város számára biztosított közvetlen hozzáférésű támogatásáról azt mondta: az általuk tervezett klímavédelmi, energetikai és levegőtisztaság-védelmi akciókhoz a központi kormányzat támogatására is szükségük van.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere reménykeltőnek nevezte az egyeztetést abból a szempontból, hogy a három város és az ország pluszforrásokhoz juthasson a klímaváltozás elleni küzdelemben. Emlékeztetett: az Európai Bizottság régóta beszél a városok közvetlen támogatásáról, továbbá arról, hogy a nagyvárosoknak a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasaivá kell válniuk.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy szakértői szinten kezdődjenek egyeztetések arról, hogyan tudják összehangolni a kormány és a városok elképzeléseit a klímaváltozás elleni küzdelemben, és úgy tudjanak a bizottsággal tárgyalni, hogy a program ne csak politikai célkitűzésként, egy kommunikációs eszközként, hanem a klímaváltozás elleni küzdelem pluszforrásaként is megjelenjen.

Ehhez partnerség kell - folytatta a főpolgármester, hangsúlyozva: az energiakrízis, amelyben élünk, az egzisztenciális kihívások, amelyek meghatározzák az életünket, "felülírják azokat a politikai különbségeket, amik mindig alkalmat szolgáltatnak arra, hogy ne működjünk együtt".

Ilyen energiaárak és ilyen energiakrízis idején nincs nagyobb aktualitása semminek, mint aktív klímapolitikát folytatni - hangoztatta Karácsony Gergely.

Arról is szólt, a fővárosi önkormányzat elhatározta, hogy 2030-ig minden városi közszolgáltatást saját energiatermeléssel tudnak majd energiával ellátni, és vállalták azt is, hogy a lakosságot is hozzásegítik az energiahatékonysági beruházásokhoz.

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere a környezetvédelem és a klímasemlegesség alapelvét hangsúlyozva döntő lépésnek nevezte, hogy pályáztak az Európai Bizottságnál.

Hozzátette: a város lehetőségként fogja fel, hogy pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a tervezési folyamatok, majd meg is tudják azokat valósítani.

"Én abban bízom, hogy ez a program sikerre van ítélve" - fogalmazott a városvezető, ugyanakkor hozzátette: ezért tenniük is kell.

Az Európai Bizottság idén áprilisban jelentette be, melyik száz uniós város vesz majd részt abban a kezdeményezésben, melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest, Miskolc és Pécs is.

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó kezdeményezés 360 millió euró összegű finanszírozásban részesül majd a Horizont Európa programból a 2022-2023-as időszakban annak céljából, hogy meginduljon a klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséhez szükséges innovációs munka.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, van-e bármilyen előrelépés az uniós forrásokkal kapcsolatban, azt mondta: "arra várunk, hogy az Európai Bizottság a mi válaszlevelünkre, amit augusztus 22-én küldtünk el, hivatalos választ adjon". Erre a forma szerint szeptember 22-ig van lehetősége; addig is folynak szakértői egyeztetések az újjáépítési alap tekintetében is - tette hozzá.

Másik kérdésre válaszolva arról beszélt: az újjáépítés alap több mint felét digitális átállásra és zöld átállásra kell költeni, emellett vannak olyan célkitűzések, amelyek az Európai Bizottság korábbi, országspecifikus ajánlásaiban is megfogalmazódtak, és ezek egy csomagja az oktatáshoz kötődő reformlépések. Ezen belül szerepel a pedagógusok bérének emelése.

Arra a felvetésre, hogy mikor érkezhet uniós támogatás, a miniszter a jövő év első negyedévét reálisnak nevezte.

Végül arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a bizottság politikai játszmára használja a helyreállítási alapot, Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "az Európai Bizottság küldetésével ellentétes lenne, hogy ha politikai játszmák részévé tenné a Magyarországgal kötött megállapodást".0

hírek innen, onnan

Örökösödési illeték: 7 milliárd dollár – Befizető: ???

Valaki 2400 milliárd forintnyi örökösödési vagy ajándékozási illetéket fizetett be az Egyesült Államokban, pedig mostanában egy...

Nem semmi látvány: nászruhát öltöttek a vadmadarak a magyar pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékban már nászruhát öltöttek a szürke gémek és a...

Három óra és 100 kilométer Nógrád vármegyében

Nógrád északkeleti felén, mozgása lelassult, de mégis követte a farkasok által használt csapákat.

Most sok mindent elárulunk a magyar milliárdosokról

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul.

Csalók küldenek SMS-t a Netflix nevében, legyen nagyon óvatos.

Az adatainkra pályáznak a csalók, ne kattintson rá az üzenetben található linkre. 

Nem enged a magas kamatokból az MNB

Nem hozott sok újdonságot az MNB negyedév végi kamatmeghatározó ülése. Az alapkamat maradt 13 százalékon. A kamatfolyosó két széle,...

Videó: lecsapott az ukrán elitkommandó, lángokban az orosz légvédelem

Megsemmisítette az ukrán SzBU „Alfa” különleges műveleti egysége egy orosz TOR-M2-es légvédelmi rendszer rakétaindító járművét...

MNB-alelnök: egyre gyorsabb ütemben mérséklődhet az infláció

A következő hónapokban a fogyasztóiár-index előbb lassú, majd egyre gyorsabb ütemű mérséklődése várható; az év végére...

Megérkezett az elektromos Jeep, az Avenger

Az immár nem csillagos-sávos, hanem a Stellantis ernyője alá került Jeep már korábban elköteleződött az európai piac és a...

Sport

Meghalt a magyar bokszlegenda

A sportágban hatvan évet töltött el.

Minden edzőt kivégeznek a futballvilág legnagyobb vesztesénél

Hiába a világsztárok, 2008 óta semmit nem nyert a londoni csapat.

A magyar szurkolók elképesztő élőképpel fogadták a válogatottat - fotó

Marco Rossi csapata telt ház előtt játszik a Puskás Arénában.

Rossi a bolgárok elleni 3–0 után: Az első volt a legjobb félidő, amit megéltem a válogatott kispadján

51. alkalommal ült a magyar válogatott kispadján Marco Rossi, aki szerint az első volt a legjobb félidő, amit megélt a magyar válogatott kispadján.

Könnyfakasztó pillanat: a meccs után tudta meg a válogatott kapus, hogy kislánya lesz - videó

Az amerikai válogatott játékosával az egész csapat együtt ünnepelte az örömhírt.

Már ott tartunk, hogy a magyar modell az etalon a labdarúgásban!

Rossi szerint Szoboszlai még nem játszott ilyen jól, a karmester a felszabadult csapatjátékot éltette.

Mekkora gólt rúgott Szoboszlai!

Már két góllal megy a magyar válogatott Bulgária ellen, parádés kezdés.

A bolgárok szövetségi kapitánya szerint csapata nincs egy szinten a magyar válogatottal

Mladen Krstajic arról beszélt, hogy minőségben nem tudta felvenni a versenyt csapata a magyar válogatottal.

Hrutka szerint nagyképűség lenne Szoboszlai gólját az övéhez hasonlítani – videók

Pedig kísérteties a hasonlóság a két találat között: még a kapusok is beleértek, de hárítani nem tudtak.

"A magyar csapat szinte lemészárolt minket" - így látták a bolgár lapok a magyarok elleni vereséget

A bolgár sportsajtó szerint a második félidőben a tempóból visszavevő magyarok még több gólt rúghattak volna a csapatuknak.

Marco Rossi elmondta, mit gondol Szoboszlairól

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata a legjobb első félidejét játszotta az irányítása alatt.

A másik meccs is fontos volt a magyaroknak - ez lett a vége

A Juventus csatára, Dusan Vlahovic két gólt lőtt Montenegróban.

0

Bulvár

Nehéz ízléstelenebb fotót meccs elé kiposztolni, mint amit Orbán Viktornak sikerült

Indul az európai hadjárat – írta a képre egy európai háború közepén a békepárti kormányfő.

„Megtiltottam a férjemnek, hogy elmenjen az exfelesége temetésére, és most mindenki szörnyetegnek tart”

Egy nő úgy érezte, ha megtiltja a férjének, hogy elmenjen a temetésre, az teljesen rendben van. A kommentelők másképp látták.

Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ

Teszteld etikettkvízünkben, hogy mennyire ismered az alapvető viselkedési szabályokat.

Az ATV két műsorvezetője között 14 év a korkülönbség: már 8 éve tart a szerelmük

Somos András és Gulyás Eszter két éve élnek együtt, az esküvő nincs tervben, de a gyerekvállalás már igen.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelme

Bődületes bukás: kutyát sem érdekli a magyar sorozat, mégis díjat adnának neki

Akkora érdektelenség övezte a sorozatot, hogy a csatorna nem tudott mást tenni. De ha díjat kapna, azt azért örömmel átvennék.

Veszélyben 33,5 ezer ember megtakarítása – Végelszámolás előtt a legnagyobb magánnyugdíjpénztár?

Pár nap múlva lejár a határidő, és a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál még nincs meg az a 70%-os tagdíjfizetési arány, ami biztosíthatná működésüket. Ha ez így marad, végelszámolást indít az MNB. Ezzel 33,5

Lakóházak sora vált lakhatatlanná a hétfői szélvihar után

Több, mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók hétfőn a viharos szél miatt.

Megviselte szerelmi élete a testét, idősek otthonába vonul a legtöbbet házasodott brit férfi

Azt mondja, mai egészségi állapotát nyolc felesége és válásai okozták.

Még csak most kezdődik az igazi ítéletidő: újult erővel támad a tél, ma lesz a hét leghidegebb napja

Csapadék, viharossá fokozódó szél, brutális lehűlés: mindenből kapunk ma egy kicsit.

Meghalt a magyar bokszlegenda

A sportágban hatvan évet töltött el.

Az escort modell összefeküdt minden arabbal, aztán lement kutyába

Megcsinálta a prosti karriert, hogy aztán Pakisztánban lecsukják több kiló heroinnal

0