Ezt olvasta már?


Szja-visszatérítés 2022: megjött a dokumentum, amiből mindenki látja, mennyi pénzt kap a számlájára február 15-én

Két héten belül több százezer magyar család kap kézhez olyan juttatást, amilyet korábban még soha, jön ugyanis az szja-visszatérítés. 2022. február 15-én az állam visszafizeti a gyereket nevelő családoknak a 2021-es évben befizetett személyi jövedelemadót.


hirdetés

Az elmúlt hónapokban, hetekben ezért sokan számolgattak, találgattak, hogy vajon mekkora összeg érkezik a számlájukra, fejben sokan már előre el is költötték, vagy befektették az összeget, mostanra viszont kiderülhetett a pontos összeg. Ennek azonosításához nyújtunk most segítséget az RSM szakértőjével.

Február 15. fontos dátum sok gyermeket nevelő szülő számára. Ekkor érkezhet meg ugyanis sokaknak automatikusan a 2021-ben befizetett szja. A kormány korábbi közléséből azt is tudjuk, hogy ez most 1,4 millió dolgozót érint (ami elmarad a korábban említett 1,9 millió főtől, viszont a későbbiekben még növekedhet a szám). Most az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát. Ebben a cikkünkben leginkább most velük foglalkozunk.

Orbán Viktor tavaly júniusi bejelentése óta ezért sokan számolgattak, találgattak, hogy vajon mekkora összeget is fog utalni az állam idén februárban. Ezeknek a találgatásoknak vethet véget az a dokumentum, amit minden munkavállalónak január 31-ig kell megkapnia a foglalkoztatójától. A "munkáltató, kifizető összesített igazolása a 2021. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz" címet viselő (rövidebb nevén 21M30) igazolásból ugyanis kiolvasható a levont adóelőleg, vagy az ekho szerint adózó munkavállaló esetén "a levont adóból a 9,5 %-os személyi jövedelemadó összege". A gyakorlatban ezek így néznek ki:

Fajcsák Gábor, az RSM partnere és adóüzletágának vezetője érdeklődésünkre kifejtette, hogy akinek csak munkabérből származó vagy kifizetőtől kapott bér típusú jövedelme van, az jövő hétfőig (január 31-ig) kézhez kapja az igazolását a munkáltatótól, kifizetőtől és ezen az igazoláson már szerepel a 2021-ben fizetett szja összege.

Részlet a 21M30 igazolásból. Forrás: NAV

 

Ebből már tud arra következtetni, hogy február 15-én mekkora összeghez jut - emelte ki a szakember, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a ténylegesen kézhez kapott összeg a magánszemélynek véglegesen járó összegtől a gyakorlatban még eltérhet.

Például ha valakinek nem kifizetőtől származó jövedelme is van, amely után maga fizetett év közben adóelőleget, annak lehetősége lesz ezt az adót is visszakérni a bevallástervezete kiegészítésével vagy az éves szja bevallásának benyújtásával, amennyiben az automatikusan neki visszatérített adó összege még nem érte el a visszatérítés maximumát. Az is előfordulhat, hogy valaki nem érvényesítette év közben a családi kedvezményét, akkor azzal még csökkenni fog a 2021-es fizetendő adója, és így az szja-visszatérítés összege is. Ugyanakkor ebben az esetben jól jár a magánszemély, mivel előbb jut hozzá a neki visszajáró adó egy részéhez. Fajcsák Gábor egy konkrét példán keresztül vázolta fel a helyzetet: ha valakinek van 850 ezer forintnyi szja-ja a tavalyi évről, de még nem vette igénybe a gyerek után járó kedvezményt, akkor egy gyermek esetében a fizetett szja összege 120 ezer forinttal csökken, amit a bevallás tervezete módosítását vagy adóbevallásának benyújtását követően kapna vissza. Az szja visszatérítésnek köszönhetően azonban már február 15-én visszakap 809 ezer forintnyi szja-t – miközben csak 730 ezer forint járna neki – és így a gyerek után járó kedvezmény jelentős részét előre megkapja. A fennmaradó 41 ezer forintot fogja majd visszakapni a bevallás tervezet elfogadását vagy bevallásának benyújtását követően.

 

Érdemes arra is odafigyelni, hogy speciális esetekben akár vissza is járhat a már megkapott pénzből – figyelmeztetett a szakember. Ha valamilyen oknál fogva csökken például a NAV által ismert, kifizetőtől szerzett jövedelem összege, akkor az adófizetési kötelezettség és ezáltal akár az adóvisszatérítés összege is csökkenhet (amennyiben az így fizetendő szja összege 809 ezer forint alatt marad).

 

Az RSM adóüzletágának vezetője azokra is kitért, akik most kimaradnak az automatikus (február 15-re várható) visszatérítési körből. Ők a jövedelemről szóló igazolások mellett kézhez kapják a más jogviszonyban megkapott bevételekről szóló igazolást, valamint február közepéig az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetések utáni igazolásokat. Ezt február 15-ig megkapja az adóhatóság is, és a NAV megjeleníti az adatokat az SZJA-kiajánlásban. A korábbi közlések alapján ezek a magánszemélyek legkésőbb március 15-től elérhetik az adóhivatal által készített adóbevallási tervezetet (legegyszerűbb módon ügyfélkapuval lehet ezt elérni az eSZJA felületen), ezt ellenőrzés után a magánszemély elfogadhatja és akár javíthatja is, majd beadhatja a bevallását. Ez azért is fontos számukra, mert aki nem adott be 2021-ben VISSZADÓ nyilatkozatot és a NAV nem látja az adatait (vagy nem teljes körűen), az az adóbevallásában kérheti az szja-visszatérítést. Ilyenkor a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki - szerepelt az adóhatóság korábbi tájékoztatójában.

 

Fajcsák Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy van lehetőség ennél korábban is pénzhez jutni, mivel a bevallás NAV általi kiajánlása előtt már benyújtható a 21SZJA nyomtatványon az szja bevallás. Ily módon előbbre hozható a 30 napos kiutalási határidő napja. Fontos lehet még tudni, hogy a kiutalás legkorábbi időpontja 2022. március 1.

 

Azokról sem szabad megfeledkezni, akiknek az adó-visszatérítés részben automatikusan jön (például a munkajövedelme után), részben az szja-bevallásában tudja visszaigényelni. Ide tartoznak azok az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, ingatlant bérbeadók, akik az ilyen típusú tevékenységből származó jövedelmük mellett kifizetőtől származó, összevonás alá eső és/vagy ekho-s jövedelemmel is rendelkeznek. A nem kifizetőtől származó jövedelmük után megfizetett adóelőleget az 21SZJA bevallásukban igényelhetik a NAV-tól, vagy a bevallási tervezetük kiegészítésével.

forrás: portfolio.hu

címlapkép: hellovidek.hu0

hírek innen, onnan

Szívszorító, ahogy elbúcsúzott ápolója Puskás Ferenctől

Öcsi bácsi élete vége felé elválaszthatatlan volt Jenőtől

Notórius spermadonor áll bíróság elé: több mint 500 gyermeket nemzett világszerte

Az anyák azt remélik, sikerül megfékezni a megtermékenyítőt.

Nacsa Olivér érdekes kijelentést tett: „Szerintem ez nem egy női pálya, nem egy női műfaj a humor”

Nacsa Olivér egy interjúban osztotta meg a véleményét, miszerint a humor nem a nőknek való.

Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító a budapesti repülőtéren – videó

Egy brit férfi furcsán, agresszívan viselkedett az Easy Jet Manchester-Antalya járatán, ezért a gép megszakította útját, és...

Szurkolói videó: kétszer hibázta el a büntetőt az Újpest légiósa

Az első félidőben tizenegyeshez jutott az Újpest a Zalaegerszeg ellen. A labda mögé Petrus Boumal állt és hibázott. Nem egyszer…

Fekete tintát öntöttek a leghíresebb olasz szökőkútba

Az aktivisták a római Spanyol lépcső előtti szökőkútnál tiltakoztak a fosszilis energiahordozók felhasználása ellen.

Lehet-e példakép Mindszenty?

A néhai zalaegerszegi plébános, veszprémi püspök majd esztergomi érsek, bíboros pályafutásában túl sok a minimum megosztó epizód...

Bukhatja ezt a plusz juttatást több millió magyar nyugdíjas: ez fájni fog, sok pénzről csúsznak le

Nem a nyugdíjprémium elmaradása az igazi gond, hanem az, ha az inflációs várakozások nem teljesülnek.

Kedden leleplezik a Gordon Murray Automotive T.33 Spidert

A semmiből jött a bejelentés, de ilyen kellemes meglepetéseket máskor is szívesen fogadunk.

Nacsa Olivér: Nem női pálya és nem női műfaj a humor

A kormánypárti humorista egyik férfi kollégáját sem kímélte. Szerinte Bödőcs Tibor zseniális, de a baloldal szócsöve lett.  (Belföld)

Elképesztő dolgot állít egy német lap Orbán Viktorról

Orbán Viktor hadat üzent a német tőkének a magyar piacon, és maffiamódszerekkel akarja kiszorítani a német cégeket – írta a Spiegel...

Sport

Más kávéház: a Liu testvérek nem tudtak nyerni a kínai bajnokságon

Első egyéni döntőjüket futották a kínai bajnokságban a Liu fivérek, a győzelem nem jött össze egyiküknek sem.

Nem a teniszből él. Ezermilliárdos vagyon örökösnője a világranglista-3.

Az biztos, hogy Jessica Pegula nem a megélhetésért teniszezik.

A Ferencváros 3–1-es vezetésről bukta el a bajnoki döntőt

Fennállása során először nyerte meg a jégkorong Erste Ligát a Gyergyói HK.

Címlapon hozza a portugál lap a magyar válogatott focista klubváltását

Szinte kész tényként közlik az érkezését.

Cristiano Ronaldo szexuális életéről fecsegett ki titkokat a barátnője

Georgina Rodriguez, aki arról híres, hogy ő az ötszörös aranylabdás barátnője, a Netflixen futó sorozatában kotyogott ki hálószóba titkokat.

„Öcsikém, a mennyben találkozunk" – így búcsúzott Puskás Ferenctől egykori ápolója

A leghíresebb magyar, s talán azt gondoljuk, mindent tudunk róla.

Magyar szereplője lesz Európa legnagyobb focirangadójának

Lőw Zsolt és Thomas Tuchel szombaton a Bayern-Dortmund meccsen ül le először a müncheni kispadra.

Brutálisan kiütötték az olcsó trükkel próbálkozó ketrecharcost - videó

Mindössze 11 másodpercig tartott az összecsapás.

Ma 112 éves a Turbános Tornádó, aki 101 esztendősen még maratont futott – videókkal

A Sportál atlétikai rovatában alapvetően élsportolókról szoktunk írni, nem olyanokról, akik csak hobbiból kocognak és tömegsport-rendezvényeken állanak rajthoz. Most azonban egy kivételes személyiség miatt kivéte

Megtagadták a gyilkosság miatt elítélt olimpikon kérelmét

Börtönbüntetésének felénél kérvényezte a szabadlábra helyezését.

0

Bulvár

Ha nem tudod megcsinálni ezt a mozdu-latot, hat éven belül meghalhatsz, állítja egy orvos

A figyelem központjába került az a rugalmasságot mérő teszt, amely egy kutatás szerint képes a halál időpontját megjósolni.

Üzenet Moszkvából: Ha a magyarok bevonulnak Ukrajnába, tárgyalunk

Az orosz Állami Duma képviselője nem hagyta szó nélkül Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját.

Egy éve ilyenkor: rajtakapta a Google kamerája, ahogy magához nyúlt a négy fal között

Mint minden héten, most is mutatjuk, mi érdekelte leginkább olvasóinkat egy éve ilyenkor.

Ma buktunk el 16 ezer milliárd forintnyi uniós pénzt? Orbán embere össze-vissza hantázik erről

Március 31-ig kellett volna teljesíteni a fideszes kormánynak az Európai Bizottság az igazságszolgáltatásra vonatkozó négy "szupermérföldkövét".

Tömeges kiakadást okozott Majka műsora, ez eddig a magyar televíziózás legalja?

Sokak szerint a Zsákbamacska annyira kellemetlen, hogy azzal kínozni lehet.

Odze György: Magyarország három hónap alatt összedőlne, ha Orbán bejelentené a kilépést az unióból

Mély nyomokat hagyott az elmúlt nyolc hónap a finnekben, mert ők egy becsületes, igazmondó nép, a politika és a társadalom is, nem bírják, ha mellébeszélnek, sumákolnak, kifogásokat keresnek. Ők ezt a finn-magyar k

„Próbál mindenkit lehúzni pénzzel, a Blahán csövezik, nincs mit ennie” – így él most Beat egy ismerőse szerint

A Fekete Vonat rappere mindenkitől kölcsönkér, de a tartozást nem adja vissza. A családját is elhagyta, miközben egy állítólagos nagy pénzre vár.

Így néz ki most a 85 éves Dustin Hoffman, akinek hátat fordított Hollywood

A legendás színész, Dustin Hoffman pár éve fekete listára került, de szép lassan kezd visszatérni.

Más kávéház: a Liu testvérek nem tudtak nyerni a kínai bajnokságon

Első egyéni döntőjüket futották a kínai bajnokságban a Liu fivérek, a győzelem nem jött össze egyiküknek sem.

Teljesen felismerhetetlen lett az Orbán Viktort zaklató politikus, Szabó Bálint a rácsok mögött

A volt képviselő 20 kilót fogyott, miután előzetesbe került a miniszterelnök zaklatása miatt.

0