Ezt olvasta már?


Tizenkétmillió forintból hatmilliónak nincs nyoma a miskolci fideszes képviselőnek irodát bérbe adó cég könyvelésében

Az Országgyűlés által Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő fővárosi irodabérlésére kifizetett 12 millió forint bérleti díjból 6 millió forint hiányzik a bérbeadó cég nyilvános beszámolóiból.


hirdetés

A bérlemény kiválasztásához Csöbör a helyi fideszes pártvezetőt sem kerülte el távolról, ugyanis a bérbeadó egyik korábbi üzlettársa a miskolci Fidesz-elnök, a Csöbörrel együtt 2010-ben parlamentbe került Sebestyén László fia volt.

Havonta 159 ezer forintért bérel irodát Budapesten az Országgyűlés Hivatala (OGYH) Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője számára 2015-től. Az Országgyűlés nyilvántartása szerint 2014. december 20. és 2018. február 28. között összesen 6,1 millió forintot fizettek a Bandiagara Kft.-nek a miskolci képviselő fővárosi irodájának bérletéért. A céggel egy másik, határozatlan idejű szerződést is kötött Bakos Emil, aki 2013 óta az Országgyűlés gazdasági és működtetési főigazgató-helyettese. Az OGYH közadatai szerint ezt a határozatlan idejű szerződést szintén 2014. december 20-án kötötték, teljesítéséért 5 millió 818 forintot fizettek. Csöbör Katalin fővárosi irodabérlete napjainkig tehát csaknem 12 millió forintba került – olvasható az OGYH honlapján.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a képviselőnek miért eshetett a választása a Bandiagara Kft.-re. Áttekintve a cég gazdálkodásának adatait a bérleti viszony elmúlt hat évében, feltűnt a különbség az Országgyűlés által kifizetett, valamint a Bandiagara által kimutatott összegek között. Összesítve az adatokat az látható, hogy az OGYH-tól kapott bérleti díj felének valahogy nyoma veszett a cég könyvelésében. A nyilvánosan elérhető beszámolói alapján az Országgyűléstől kapott majd' 12 millió forintból 6 millió forint nem található a cégbíróságra beküldött adatok között. Volt olyan éve, amikor nulla forint bevételt tüntetett fel.

 

2020-ban az Országgyűléstől származó teljes bérletidíj-bevétel elpárolgott a könyvekből, miközben csak a Csöbörnek kiadott iroda bérleti díjából 1 millió 920 ezer forint bevétele keletkezhetett.

 

A Bandiagara Kft. nem csak 2020-ban, de a bérleti viszony kezdetétől egyik évben sem szerepeltette Csöbör irodájának teljes, évi 2 millió forintos összegét. A legtöbb bevétele 1 millió 511 ezer forint volt, 2016-ban, ami feltűnő módon forintra megegyezik 2017-ben kimutatott 1 millió 511 ezer forint nettó árbevételével. A 2018-as 732 ezer forintos árbevétele is jócskán elmarad a 2 millió forinttól.

 

A Bandiagara Kft. székhelye Budapesten egy Róbert Károly körúti házban van, ahol a postaládákon a cég és Dávid Imre neve is megtalálható. Ebben az épületben viszont nem találtuk Csöbör Katalin országgyűlési képviselői irodáját. A bérleti szerződés mind a három szereplőjének feltettük kérdéseinket az eltérések megértéséhez, a tények tisztázásához. Se Csöbör Katalin, se a Bandiagara ügyvezető-tulajdonosa nem válaszolt. A szintén miskolci lakcímű Dávid Imrétől nem csak az OGYH-tól befolyt bérleti díj pontos összegét szerettük volna megtudni, de azt is, hogyan jött létre a bérleti viszony. Csöbör Katalin kereste meg bérlői kérésével vagy maga javasolta, szerződjenek? A cég elmúlt éveinek szerény bevételi adatai arra utalnak, Csöbörön kívül nem lehetett sok ügyfele, ha egyáltalán akadt még a fideszes képviselő irodáját fizető Országgyűlésen kívül.

Bár az ügyvezető nem adott válaszokat, a bérleti viszony indulásának megértéséhez egy összefüggés közelebb vihet. Dávid Imre 2006-ban megalapította a Borsod-Dominium Ingatlanforgalmazó Kft.-t (BDI), amelyben 2009. november és 2010. július között nyolc hónapon át üzlettársa volt Sebestyén László miskolci Fidesz-elnök egyik fia. Sebestyén János Attila a Csöbörnek irodát biztosító Dávid utódja lett a BDI-ben, társtulajdonosként és ügyvezetőként. (A céget 2015-ben kényszertörölte a cégbíróság.)

Sebestyén Lászlót 2006-ban a Fidesz miskolci önkormányzati képviselőjének, 2010-ban Csöbörrel együtt miskolci egyéni országgyűlési képviselőnek választották. 2014-ben is nyerni készült egyéniben, ám a felé táplált szimpátiát, hitelességét visszavonhatatlanul befolyásolta, hogy a választás hetén a Népszabadság bemutatta MSZMP-tagkönyvét. A kommunistákat és szocialistákat addig keményen osztó fideszes képviselőről kiderült, 1983-ban a Magyar Szocialista Munkáspártot választotta értékközösségének. Sebestyént kiütötte a nyeregből pártagkönyve, a választókerületből Varga László, az MSZP-jelöltje került a parlamentbe. Ezzel a blamával le is vette az aktív képviselői pályáról a Fidesz. Csöbörrel azonban nem távolodtak el egymástól, 2016-ban például közösen tartottak családi otthonteremtési fórumot.

A Narancs.hu továbbra is várja az érintettek válaszait. Az OGYH adatai szerint ugyanis, ahogy felhívtuk rá a figyelmet, Csöbör számára két szerződést kötöttek ugyanaznap, 2014. december 20-án. A Z107032 sorszámú 2018. február 28-ig élt, a 00046240 sorszámú napjainkig. Ha párhuzamosan futott a két szerződés, akkor Csöbör számára a Bandiagara 2015-2018 között két irodát is bérbe adhatott vagy duplán adhatott ki irodát. Ebben az esetben a Bandiagara Kft. beszámolójából további 6 millió forint hiányozhat, ahogyan az OGYH nyilvántartásából is. A 2021-ig eltelt 72 hónap során a két szerződés nyomán nem 12 millió, hanem 18 millió forintot fizethetett az Országgyűlés, mindkettőt havi 160 ezer forintért. Ha így történt, a bérbeadó Bandiagara könyveiben 12 millió forintnak veszhetett nyoma.

Csöbör Katalinnak nem csak az irodabérlete vet fel kérdéseket, hanem képviselői fizetésén túl kapott egyéb juttatásai. Az év elején írtuk meg, hogy közel 700 ezer forintért igényelt fotóeszközöket képviselői munkája ellátásához.

Összesen 28 műszaki cikket rendelt, köztük prémium kategóriás objektíveket, vakukat, állványokat, hangkeverőt, televíziót, kávéfőzőt, de még egy 9 ezer forintos vízforralót is vásároltatott. Csöbör juttatásainak felülvizsgálatáról megkérdeztük az OGYH-t, azt is tudakolva, ki ellenőrzi a képviselők egyéb juttatási igényeit, ingatlanbérléseit. A cikkünk megjelenéséig eltelt 12 nap alatt sem érkezett válasz.

forrás: magyarnarancs.hu

fotó: Facebook

 0

hírek innen, onnan

Nyitott, elfogadó munkatársakkal és egyenlő bánásmóddal találkozik a legtöbb megváltozott munkaképességű magyar ember

Magyarországon minden tizedik potenciális munkavállaló megváltozott munkaképességű, többségük mégsem tudott még elhelyezkedni a...

Harmadfokú figyelmeztetést adtak ki 6 megyére péntekre - Küszöbön a hidegfront is

Lesz némi enyhülés, de nem sokáig. Időjárás-előrejelzés péntektől vasárnapig.

Budapest Airport: az európai légiközlekedési problémák Budapesten is éreztetik hatásukat

A Liszt Ferenc repülőtér járatai közül viszonylag keveset, hetente 10-et, 15-öt törölnek üzemelési okokból.

Holdampf Linda extrán szexi ebben a fürdőruhában

Egy újabb fürdőruhás sorozat, amit imádni fognak a rajongók, és azt kell mondjuk, ezen a nyáron még hangsúlyosabbak ezek a szettek.

Hogyan aludjunk kánikulában? Ezeket tanácsolja a szomnológus

A napok óta tartó kánikulában sokan nehezebben alszanak, és csak forgolódnak éjszaka.

Putyin az orosz hajóépítőket dicséri a kivételes hadihajókért és tengeralattjárókért

Az iparban dolgozók érdemének tulajdonította, hogy egyedi és korszerű katonai, illetve egyéb tengeren alkalmazható eszközöket hoznak...

ÁSZ: Folyamatban a civil szervezetek beszámolóinak feldolgozása

Az Állami Számvevőszék a civil szervezetek ellenőrzésének előkészítése keretében megkezdte a 2021. évi számviteli beszámolók...

A koronavírus-járvány hizlal

Legalábbis a bezártságból fakadó mozgásszegény életmód masszívan hozzájárul a súlynövekedéshez. (Külföld)

Németországban bevezethetik a nem megválasztásának jogát

Tizennégy éves kortól mindenki szabadon megváltoztathatja majd a nemét és a keresztnevét Németországban egy formálódó törvénytervezet...

Maradnak a belsőégésű motorok

Az Autós Nagykoalíció üdvözli, hogy a német kormány előterjesztésére, a magyar kormány teljes támogatásával az Európai Unió...

Egyenesen igéző Rita Ora dekoltázsa, a világ egyik legjobb nője

Nőként is el kell ismernünk, hogy Rita Ora egyszerűen csak a világ egyik legjobb nője, és sokan vannak, akik ezt gondolják.

Ők a magyar sztárvilág legintelligensebb tagjai

A sztárok világában is akad kimagaslóan intelligens személy, akik magasan az átlag feletti IQ-val rendelkeznek.

Sport

Mezey György: Szívroham a katari kispadon

A nagy magyar edző többször járt már az idei labdarúgó-világbajnokság helyszínén. Az Origo olvasóinak megírta katari emlékeit.

Futballmaffia: hatalmas botrány van kibontakozóban a világbajnokságra kijutott lengyel válogatott kapitánya kö...

Futballmaffia-kapcsolatok, bundázás, bennmaradás és kupadöntő elcsalása. Ezek a kifejezések, amelyekkel a legsűrűbben lehet találkozni az elmúlt napokban a világbajnokságra kijutott lengyel labdarúgó-válogatott sz

Letarolta a budapesti vizes vb úszósztárjait a koronavírus

A budapesti vizes világbajnokság is bizonyította, korántsem hagytuk magunk mögött a koronavírust, a Covid-fertőzések a hazai rendezésű viadalt is beárnyékolják. A Duna Aréna medencéjében a küzdelmek már véget

Lewis Hamilton és a FIA-elnök sem enged: a pilótát kitilthatják a Brit Nagydíjról a testékszerei miatt

A hétvégén az angliai Silverstone-ban rendezik a Forma-1-es világbajnokság idei tizedik futamát, a Brit Nagydíjat. Könnyen lehet, hogy a 140 ezer kilátogató rajongó éppen a hazaiak kedvencét, Lewis Hamiltont nem fogja

„Csak magunkat okolhatjuk a vereségért” – Így értékelt a magyar pólóválogatott kapitánya, miután kikaptak az o...

A magyar férfi vízilabda-válogatott csalódást okozó játékkal, 11-10-es vereséget szenvedett szerda este Olaszországtól vizes vb férfi negyeddöntőjében, így a nagy várakozás ellenére, a mieink nem jutottak a legj

Megvált Szoboszlai korábbi csapattársától a Liverpool – hivatalos

A Monaco a hivatalos oldalán közölte a hírt, hogy szerződtette a 27 éves japán támadót, Minamino Takumit.

A világ egyik legjobb kézilabdázója a BL-győzteshez igazolt

Az orosz sztárjátékos korábban még nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Üres székek a wimbledoni centerpályánál - háborognak a szurkolók

A VIP-vendégek válogatnak a meccsek között, míg mások mindent megadnának, hogy bejussanak.

Vérfagyasztó jelenet: összeesett a pályán a DAC játékosa, az intenzív osztályon kezelik

A dunaszerdahelyiek edzőmeccsét rekkenő hőségben játszották, és a hazaiak egyik játékosa az első félidőben eszméletlen állapotban rogyott össze.

Elhunyt bátyját siratta az ausztrálok elleni siker után a női pólóválogatott ásza

Budapest – Könnyek között tört ki a magyar női vízilabda-válogatott ásza, Keszthelyi-Nagy Rita, miután a mieink kedd este 7-6-ra felülmúlták Ausztráliát a budapesti világbajnokság negyeddöntőjében. Ezek azonba

Courtois-t is megelőzte, így vált szuperhőssé a spanyol kapus – videó

A belga védése sem volt mindennapi, de mit mondjunk Ricóról?

Megvan a női pólótorna első döntőse a vizes vb-n

Nem született meglepetés a délutáni elődöntőben a Margitszigeten.

0

Bulvár

800 ezer embert érintő változás jön júliustól

Az utazási költségtérítés igényléséhez már nem kell a háziorvost felkeresni, és nem lesz szükség a menetjegyek gyűjtésére sem.

Ott rohad a magyar gyümölcs a bokrokon: mégis, mi folyik a piacokon?

Nehéz eladni a ribizlit az Agrárszektor által megkérdezett termelők szerint, akad olyan gazdaság is, ahol az idei esztendőben a bokrokon marad több kamionnyi termés. Általában - több gyümölcs termesztése mellett - k

Meghalt Schlecht Csaba

A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió egykori főszerkesztője 63 éves volt.

„Műmelles paci.” - Rubint Réka mellei nagyon kiakasztották az embereket, kegyetlenül durva beszólásokat kap

Rubint Rékát rengetegen betámadták a bikinis fotói miatt, amiket Görögországban készített.

Súlyosan megfenyegette Putyin az új NATO-tagállamokat: ezt mondta az orosz elnök

Nem lehet egyszerű az élet ilyen fenyegetettség mellett Svédországban és Finnországban, mely országok nemrégiben nyújtották be csatlakozási kérelmüket a NATO felé.

Drága nyár vár a kertes ház tulajokra: nincs mese, ezért is nekünk kell pluszban fizetni

A kerti ülőgarnitúránál egy modern terasz berendezése nem áll meg, hiszen egyre többen keresik a különböző pihenő-fekvő alkalmatosságokat is. Se szeri se száma azoknak a dekor elemeknek, amikkel még feldobhatjuk a

Veszélyes az emberi szervezetre, ha ennél alacsonyabbra van állítva a klíma: a munkavégzésre is hat a hőmérsék...

Az irodai hőmérséklet beállításakor egészségügyi szempontokat is mérlegelni kell, és nem árt tudni, hogy a munkavégzés hatékonyságát is befolyásolhatja a klíma.

Vége a találgatásoknak: Mazsi már tudja, mi okozta Berki Krisztián halálát

Valószínűleg egy pillanat műve volt az egész. Egy rossz ötlet, egy váratlan elhatározás, a lazítás, kikapcsolódás iránti vágy. Talán csak ennyi volt, amely odáig vezetett, hogy egy éjszaka alatt minden megváltoz

Így mindkét félnek tökéletes lesz a popószex: próbáljátok ki

Bár az anális szex már nem olyan tabutéma, mint évvel ezelőtt, még mindig sok nő zárkózik el tőle.

Rossz hírt közölt az Operatív Törzs - Térképet is csatoltak

A kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat - közölte az Operatív Törzs.

blogmorzsák

Költségbecslés: a sikeres vállalkozó titkos fegyvere

Mennyivel kellene emelni a saját áraimat ah­hoz, hogy a profitom megmaradjon? Célke­resztben a kiemelkedő profit.

Nem tudsz megszabadulni az izomfájdalomtól? Idegbántalom is állhat a háttérben!

Az izomfeszülés gyakran egy másik probléma miatt alakul ki, ilyenkor nem elég a nyújtás.

Ágyúval verébre

Magyarul van erre egy kifejezés. „Ágyúval verébre”.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer

Acél, kő, fa, bármi jöhet, ez a lézer elbánik vele.

0