Ezt olvasta már?


Tizenkétmillió forintból hatmilliónak nincs nyoma a miskolci fideszes képviselőnek irodát bérbe adó cég könyvelésében

Az Országgyűlés által Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő fővárosi irodabérlésére kifizetett 12 millió forint bérleti díjból 6 millió forint hiányzik a bérbeadó cég nyilvános beszámolóiból.


hirdetés

A bérlemény kiválasztásához Csöbör a helyi fideszes pártvezetőt sem kerülte el távolról, ugyanis a bérbeadó egyik korábbi üzlettársa a miskolci Fidesz-elnök, a Csöbörrel együtt 2010-ben parlamentbe került Sebestyén László fia volt.

Havonta 159 ezer forintért bérel irodát Budapesten az Országgyűlés Hivatala (OGYH) Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője számára 2015-től. Az Országgyűlés nyilvántartása szerint 2014. december 20. és 2018. február 28. között összesen 6,1 millió forintot fizettek a Bandiagara Kft.-nek a miskolci képviselő fővárosi irodájának bérletéért. A céggel egy másik, határozatlan idejű szerződést is kötött Bakos Emil, aki 2013 óta az Országgyűlés gazdasági és működtetési főigazgató-helyettese. Az OGYH közadatai szerint ezt a határozatlan idejű szerződést szintén 2014. december 20-án kötötték, teljesítéséért 5 millió 818 forintot fizettek. Csöbör Katalin fővárosi irodabérlete napjainkig tehát csaknem 12 millió forintba került – olvasható az OGYH honlapján.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a képviselőnek miért eshetett a választása a Bandiagara Kft.-re. Áttekintve a cég gazdálkodásának adatait a bérleti viszony elmúlt hat évében, feltűnt a különbség az Országgyűlés által kifizetett, valamint a Bandiagara által kimutatott összegek között. Összesítve az adatokat az látható, hogy az OGYH-tól kapott bérleti díj felének valahogy nyoma veszett a cég könyvelésében. A nyilvánosan elérhető beszámolói alapján az Országgyűléstől kapott majd' 12 millió forintból 6 millió forint nem található a cégbíróságra beküldött adatok között. Volt olyan éve, amikor nulla forint bevételt tüntetett fel.

 

2020-ban az Országgyűléstől származó teljes bérletidíj-bevétel elpárolgott a könyvekből, miközben csak a Csöbörnek kiadott iroda bérleti díjából 1 millió 920 ezer forint bevétele keletkezhetett.

 

A Bandiagara Kft. nem csak 2020-ban, de a bérleti viszony kezdetétől egyik évben sem szerepeltette Csöbör irodájának teljes, évi 2 millió forintos összegét. A legtöbb bevétele 1 millió 511 ezer forint volt, 2016-ban, ami feltűnő módon forintra megegyezik 2017-ben kimutatott 1 millió 511 ezer forint nettó árbevételével. A 2018-as 732 ezer forintos árbevétele is jócskán elmarad a 2 millió forinttól.

 

A Bandiagara Kft. székhelye Budapesten egy Róbert Károly körúti házban van, ahol a postaládákon a cég és Dávid Imre neve is megtalálható. Ebben az épületben viszont nem találtuk Csöbör Katalin országgyűlési képviselői irodáját. A bérleti szerződés mind a három szereplőjének feltettük kérdéseinket az eltérések megértéséhez, a tények tisztázásához. Se Csöbör Katalin, se a Bandiagara ügyvezető-tulajdonosa nem válaszolt. A szintén miskolci lakcímű Dávid Imrétől nem csak az OGYH-tól befolyt bérleti díj pontos összegét szerettük volna megtudni, de azt is, hogyan jött létre a bérleti viszony. Csöbör Katalin kereste meg bérlői kérésével vagy maga javasolta, szerződjenek? A cég elmúlt éveinek szerény bevételi adatai arra utalnak, Csöbörön kívül nem lehetett sok ügyfele, ha egyáltalán akadt még a fideszes képviselő irodáját fizető Országgyűlésen kívül.

Bár az ügyvezető nem adott válaszokat, a bérleti viszony indulásának megértéséhez egy összefüggés közelebb vihet. Dávid Imre 2006-ban megalapította a Borsod-Dominium Ingatlanforgalmazó Kft.-t (BDI), amelyben 2009. november és 2010. július között nyolc hónapon át üzlettársa volt Sebestyén László miskolci Fidesz-elnök egyik fia. Sebestyén János Attila a Csöbörnek irodát biztosító Dávid utódja lett a BDI-ben, társtulajdonosként és ügyvezetőként. (A céget 2015-ben kényszertörölte a cégbíróság.)

Sebestyén Lászlót 2006-ban a Fidesz miskolci önkormányzati képviselőjének, 2010-ban Csöbörrel együtt miskolci egyéni országgyűlési képviselőnek választották. 2014-ben is nyerni készült egyéniben, ám a felé táplált szimpátiát, hitelességét visszavonhatatlanul befolyásolta, hogy a választás hetén a Népszabadság bemutatta MSZMP-tagkönyvét. A kommunistákat és szocialistákat addig keményen osztó fideszes képviselőről kiderült, 1983-ban a Magyar Szocialista Munkáspártot választotta értékközösségének. Sebestyént kiütötte a nyeregből pártagkönyve, a választókerületből Varga László, az MSZP-jelöltje került a parlamentbe. Ezzel a blamával le is vette az aktív képviselői pályáról a Fidesz. Csöbörrel azonban nem távolodtak el egymástól, 2016-ban például közösen tartottak családi otthonteremtési fórumot.

A Narancs.hu továbbra is várja az érintettek válaszait. Az OGYH adatai szerint ugyanis, ahogy felhívtuk rá a figyelmet, Csöbör számára két szerződést kötöttek ugyanaznap, 2014. december 20-án. A Z107032 sorszámú 2018. február 28-ig élt, a 00046240 sorszámú napjainkig. Ha párhuzamosan futott a két szerződés, akkor Csöbör számára a Bandiagara 2015-2018 között két irodát is bérbe adhatott vagy duplán adhatott ki irodát. Ebben az esetben a Bandiagara Kft. beszámolójából további 6 millió forint hiányozhat, ahogyan az OGYH nyilvántartásából is. A 2021-ig eltelt 72 hónap során a két szerződés nyomán nem 12 millió, hanem 18 millió forintot fizethetett az Országgyűlés, mindkettőt havi 160 ezer forintért. Ha így történt, a bérbeadó Bandiagara könyveiben 12 millió forintnak veszhetett nyoma.

Csöbör Katalinnak nem csak az irodabérlete vet fel kérdéseket, hanem képviselői fizetésén túl kapott egyéb juttatásai. Az év elején írtuk meg, hogy közel 700 ezer forintért igényelt fotóeszközöket képviselői munkája ellátásához.

Összesen 28 műszaki cikket rendelt, köztük prémium kategóriás objektíveket, vakukat, állványokat, hangkeverőt, televíziót, kávéfőzőt, de még egy 9 ezer forintos vízforralót is vásároltatott. Csöbör juttatásainak felülvizsgálatáról megkérdeztük az OGYH-t, azt is tudakolva, ki ellenőrzi a képviselők egyéb juttatási igényeit, ingatlanbérléseit. A cikkünk megjelenéséig eltelt 12 nap alatt sem érkezett válasz.

forrás: magyarnarancs.hu

fotó: Facebook

 0

hírek innen, onnan

Tömeges kiakadást okozott Majka műsora, ez eddig a magyar televíziózás legalja?

Sokak szerint a Zsákbamacska annyira kellemetlen, hogy azzal kínozni lehet.

Drámai forgatókönnyvvel állt elő egy USA feletti kínai győzelemről egy egykori amerikai ezredes

Grant Newsham, az Egyesült Államok hadseregének ezredese könyvében riasztóan szörnyű forgatókönyvet vázol fel az amerikai hatalomra és...

Nagy meglepetés történt az Ausztrál Nagydíj időmérőjén

A címvédő kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szombati időmérő...

Lukasenka szerint a lengyelek Fehéroroszország megtámadására készülnek

Az ukrán elnök tanácsadója közölte, a tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni.

Ausztrál Nagydíj: a Mercedesek meglepték a mezőnyt

Erre talán senki nem számított.

Durva szamurájkardos emberrablás történt Kecskeméten

Megverték és egy karddal megfenyegették, hogy nem hagyhatja el a házat, végül társával kereket tudott oldani. A rendőrség most fejezte be...

Podoljak: „Bármilyen tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni”

Alekszadr Lukasenka fehérorosz elnök Lengyelországot azzal vádolta meg, hogy országa elleni támadásra készül. Összefoglalónk az...

Ősztől újraindulhatnak a napelemprojektek Magyarországon

A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig...

Budapestről irányítják több európai gyártóvállalat energiabeszerzését, a legnagyobbak is közöttük vannak

Interjúnkban Manuel Angel Sanchez Vivas, a Schneider Electric európai HR-vezetője arról beszélt, hogyan tudják a vállalatok a tehetséges...

Fél évnyi kényszerszünetet kér a mesterséges intelligenciák fejlesztésében az Apple alapítója és Elon Musk

Több mint ezren írták alá azt a nyílt levelet, amely szerint legalább fél évre le kellene állítani a GPT-4-nél összetettebb...

Így keres szereplésével a magát Madeleine McCann-nek valló nő

A magát Madeleine McCann-nek valló lengyel nő amerikai beszélgetős műsorban szerepelt.

Sport

A Freiburg edzője visszaszólt Sallai apjának: Senki nem tehet arról, hogy milyen szülei vannak

Sallai Tibor azt nyilatkozta, hogy fia azért játszik kevesebbet, mert nyáron Olaszországba igazol. A Freiburg edzőjének ez nagyon nem tetszett, jött is rögtön a reakció.

A Liu fivérek immár kínai színekben versenyeznek - íme, az első, történelmi felvételek - videó

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók célja, hogy bekerüljenek a kínai válogatottba.

A Ferencváros 3–1-es vezetésről bukta el a bajnoki döntőt

Fennállása során először nyerte meg a jégkorong Erste Ligát a Gyergyói HK.

Csúnya véget ért a lánykérés: földbe döngölték a jeggyűrűt mutogató szurkolót - videó

A Los Angeles - Arizona baseballmeccs romantikus pillanatának a biztonságiak vetettek véget.

Címlapon hozza a portugál lap a magyar válogatott focista klubváltását

Szinte kész tényként közlik az érkezését.

„Öcsikém, a mennyben találkozunk" – így búcsúzott Puskás Ferenctől egykori ápolója

A leghíresebb magyar, s talán azt gondoljuk, mindent tudunk róla.

Egy elmebeteg döntéssel újabb szöget vertek a vízilada koporsójába

2024 januárjában olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot rendeznek. 2024 februárjában pedig olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

Cristiano Ronaldo szexuális életéről fecsegett ki titkokat a barátnője

Georgina Rodriguez, aki arról híres, hogy ő az ötszörös aranylabdás barátnője, a Netflixen futó sorozatában kotyogott ki hálószóba titkokat.

Eldőlt a Formula–1-es Magyar Nagydíj jövője

A 2024-es viadal megrendezése mintegy 17,4 milliárd forintba kerül.

A Real Madrid támadója csak perceket játszik, mégis az egyik legjobban kereső futballista

Eden Hazard annak ellenére is az egyik legjobban kereső futballista, hogy csak percei vannak a Real Madridban.

Ma 112 éves a Turbános Tornádó, aki 101 esztendősen még maratont futott – videókkal

A Sportál atlétikai rovatában alapvetően élsportolókról szoktunk írni, nem olyanokról, akik csak hobbiból kocognak és tömegsport-rendezvényeken állanak rajthoz. Most azonban egy kivételes személyiség miatt kivéte

Szexuális zaklatással vádolják a világbajnok argentin sztárfocistát

A leitatott modell nem emlékszik, hogy hányan vettek részt a bántalmazásában.

0

Bulvár

Ennyi volt: lekerül a Sztárban sztár a képernyőről, más lesz helyette

Meg vannak számlálva a Sztárban sztár napjai.

A magyarok végre megtudhatják a brutális igazságot, igy halhatott meg messze Magyarországtól Petőfi Sándor? - ...

A barguzini rejtély - legendás halál vagy szibériai szenvedés lett Petőfi sorsa?

Orbán Viktor végső búcsút vesz, a Vatikánba utazott

A miniszterelnök szerint sokat köszönhetnek a bíborosnak.

„Egy utolsó szarházi k*rva vagy!” – a Fekete vonat rappere teljesen kiakadt L.L. Juniorra

Beat nagyon felhúzta magát a volt zenekartársán, a Népszínház utcában üvöltözve fenyegette meg.

Egyszerűsítés és díjmentesség lesz a fúrt kutaknál

A részleteket az agrárminiszter ismertette.

Mi történt Kamilla királyné arcával? Sosem volt még ilyen szép

A különleges fejdísz tökéletes választás volt.

Fontos döntést hozott a kormány egyes nyugdíjakkal kapcsolatban

Megjelent a rendelet a 2023-ban új nyugdíjak megállapításhoz szükséges szorzószámokról.

Ma buktunk el 16 ezer milliárd forintnyi uniós pénzt? Orbán embere össze-vissza hantázik erről

Március 31-ig kellett volna teljesíteni a fideszes kormánynak az Európai Bizottság az igazságszolgáltatásra vonatkozó négy "szupermérföldkövét".

Tóth Andi szakított Marics Petivel: kitálalt az énekes viselkedéséről

Tóth Andi az Instagram-oldalán reagált a szakításukról szóló pletykákra.

Papp Szabi megszólalt Tóth Andiról és Marics Petiről: a zsűritag a Mokkában beszélt róluk

Papp Szabi elárulta, milyen dolgozni Tóth Andival és Marics Petivel a Sztárban Sztár zsűrijében.

blogmorzsák

Holt örömlányok társasága

Az írónő, aki kísértetházat bérelt és a filmrendező, aki szex helyett ijesztgetett.

Szerethetem-e a kövér testemet?!

Ha én szeretem így a testemet, és mondjuk még a párom is szereti, sőt erre kattan a szerelmem, akkor minek fogynék le?

0