Ezt olvasta már?


Tovább csökkentette ökológiai lábnyomát a Veolia Magyarország

2020-ban közel 1,7 milliárd forint értékű beruházással fejlesztette létesítményeinek energiahatékonyságát az energetikai vállalatcsoport


hirdetés

Korunk legnagyobb kihívásai közé tartozik az energiatermelés és az erőforrásokkal való gazdálkodás fenntarthatóvá tétele, miközben a világ energiaigénye folyamatosan nő. A Veolia Magyarország a hazai energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője, számtalan település, intézmény és iparvállalat számára nyújt szolgáltatásokat az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz.

A cégcsoport által évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani. 2020-ban a Veolia közel 1,7 milliárd forint értékű beruházással fejlesztette erőműparkja hatékonyságát, ezzel jelentősen csökkentve létesítményeinek ökológiai lábnyomát. A cégcsoport a tudatos, megfontolt energiafelhasználás fontosságára hívja fel a figyelmet saját energiahatékonysági eredményeinek bemutatásával.

A környezet megóvása, az energiahatékonyság növelése és a körforgásos gazdasági modell alkalmazása együttes cél a Veolia Magyarország számára, amely ma már hét magyarországi erőművében működtet magas hatásfokú földgáztüzelésű, illetve megújuló forrásból származó biomasszát hasznosító blokkokat. Virtuális erőművének köszönhetően pedig a szabályozói piacon is jelentős részesedéssel bír, elősegítve a megújuló energiaforrások hasznosítását és rendszerbe integrálását.

A Veolia Magyarország egyedül a tavalyi évben közel 1,7 milliárd forintot fordított energiahatékonyság-növelő fejlesztésekre az általa működtetett létesítményekben. Ezek a beruházások egyaránt hozzájárulnak a fenntartható energiaellátáshoz, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint az ellátásbiztonsághoz és az importkiadások csökkentéséhez is.

Megújuló villamosenergia biomasszából

A Veolia csoport tevékenysége a teljes értékláncot lefedi a hazai energetikai piacon: a gáz- és biomassza- kereskedelem, a távhőtermelés és szolgáltatás, villamosenergia-termelés és kereskedelem, mind a vállalat portfoliójának része. Ezért különösen fontos, hogy a Veolia által 2020-ban értékesített villamos energiának (1 702 335 MWh) több mint 60 százaléka megújuló biomassza felhasználásából származott.

A Veolia öt biomasszát felhasználó erőművet és fűtőművet működtet országszerte, Pécsett, Ajkán, Szakolyban, Dorogon és Tatán. A pécsi erőmű Közép-Európa legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve, amely a villamosenergia-termelés mellett teljes egészében megújuló energiaforrásból biztosítja Pécs városának távhő igényét.

A salgótarjáni gázmotoros egységek 2020-ban történt megvásárlása révén a Veolia-csoport tovább erősítette szerepét a szabályozói piacon is, amely az energiatermelés hatékonyabbá tételéhez és a megújuló energiaforrások hasznosításához éppúgy hozzájárul, mint az időjárásfüggő energiaforrások rendszerbe integrálásának elősegítéséhez.


Beruházások az energiahatékonyságért

Az ajkai erőműben nagyszabású kazánfelújítás fejeződött be tavaly év elején, mely az erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. várakozásai szerint a rekonstrukció révén tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye. Ajka városában a távhőellátás jelenleg több mint 7.000 felhasználót szolgál ki, meghatározó arányban megújuló erőforrások felhasználásával.

A Veolia Magyarország nagy hangsúlyt fektet hőközpontok felújítására és újak létesítésére is, melyekkel hatékonyabbá válik a távhővezetékek kihasználtsága. A Dorog és Esztergom között húzódó Promtávhő vezeték részleges hőszigetelésének köszönhetően az energiahatékonysága nagymértékben nőtt. Az érdi fűtőműben pedig egy 38 kwa teljesítményű napelem beépítése javítja az energiahatékonyságot. Ugyancsak 2020-ban zajlott le a pécsi erőmű IV. turbinájának 1,97 milliárd forint értékű felújítása is. A turbina lapátozatát, hidraulikus szabályozórendszerét és védelmét korszerűsítették. A fejlesztésnek köszönhetően a hatékonyság 10200 kJ/kWh-ról 9850 kJ/kWh-ra javult.

Környezetbarát technológiák

A nagy hatékonyságú energiatermelésre jó megoldást kínál az ún. kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés, mely során a gázturbinák generátorai villamosenergiát termelnek, a turbinákból távozó meleg gázzal pedig hőenergiaként hasznosítható gőz termelhető. Ennek köszönhetően nemcsak tüzelőanyagot takarítunk meg, de a károsanyag kibocsátás is jelentősen csökken. A Veolia CHP-Erőmű Kft. újpalotai egysége, hazánk legnagyobb teljesítményű gázmotoros erőműve ezen az elven működik. Emellett a technológiát Debrecenben és Nyíregyházán, illetve egyes fűtőművekben is alkalmazzák. A vállalatcsoport három egysége rendelkezik Távhő Ökocímkével: a tatai és a dorog-esztergomi egységek a biomassza termelés, a ceglédi pedig a magas részarányú kapcsolt hő-és villamosenergia termelésnek köszönhetően kapta meg a minősítést.

„A Veolia több mint 25 éves szakmai tapasztalatával a magyar energetikai piac meghatározó szereplője.

Évről évre törekszünk arra, hogy egységeinkben növeljük az energiahatékonyságot, beruházásainknál a fenntarthatóság elsődleges szempont. Energiaszolgáltatóként elkötelezettek vagyunk a fenntartható és megújuló energiahordozókat hasznosító energiatermelés mellett. Mindennapi tevékenységünk során azon dolgozunk, hogy a jövő generációi is hozzáférjenek a nélkülözhetetlen erőforrásokhoz” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a Veolia Magyarország kereskedelmi és marketingigazgatója.A Veolia Magyarország cégcsoportról:

A Veolia csoport Magyarország egyik vezető közművállalata. A magyar kormány stratégiai együttműködő partnereként az energetika, a víziközmű, a hulladékkezelés és az építőipar területén egyaránt széles körben nyújt fenntartható megoldásokat. A társaságcsoport 2019. évi árbevétele közel 150 milliárd forint volt, munkavállalóinak létszáma megközelíti a 3 000 főt.

A Veolia energetikai üzletága 50 hazai önkormányzat létesítményei mellett 85 középületet, 63 egészségügyi és szociális intézményt, valamint 57 ipari telephelyet lát el energiával. Távhőszolgáltatóként 12 városban több mint 40 ezer lakos távfűtéséről gondoskodik és országszerte további 351 ezer fő számára termel hőenergiát. A csoport hét erőművében magas hatásfokú földgáztüzelésű és biomasszát felhasználó blokkok működnek; virtuális erőművének köszönhetően pedig a szabályozói piacon is jelentős részesedéssel bír. A cégcsoport által évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani. A Veolia víz üzletága leányvállalatai révén évente 15,3 millió m3 egészséges ivóvizet juttat el lakossági fogyasztóihoz, ezen felül 205 millió m 3 szenny- és csapadékvíz elvezetéséről és kezeléséről gondoskodik, így 2,2 millió lakost lát el Magyarországon. A társaságcsoport a víz- és szennyvíztechnológiai, valamint a mérnöki és mélyépítési szolgáltatások terén is a magyar piac meghatározó szakcégei közé tartozik. A Veolia hulladékkezelési üzletága vezető szerepet tölt be Magyarországon a műanyag, az üveg és a fém csomagolási hulladékok újrafeldolgozása és az energetikailag hasznosítható hulladékok kezelése terén. Emellett szlovén leányvállalata révén jelentős tapasztalatokkal bír a biológiai és a kórházi veszélyes hulladékok kezelése terén.0

hírek innen, onnan

U21: nagy fordítás Gera Zoltán csapatától – reakció

Az U21-es válogatott Ciprussal játszott felkészülési meccset kedden. A mieink kétgólos hátrányban voltak a 37. percben, ám ezt el tudták...

Megszólalt az Erzsébet téren megkéselt fiú édesanyja: „Láttam, hogy a fiam testét teljesen felvágták”

Az Erzsébet téren megkéselt fiú édesanyja azért küzd, hogy a fia nevét tisztára mossa, de a gyász mellett fenyegetőzésekkel is meg kell...

Az aggasztó hírek után Szijjártó Péter újra energiáról tárgyalt az oroszokkal

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon tárgyalt Alekszandr Novak orosz energiaügyi tárcavezetővel. A felek szerint nem...

Átrendezte a szélvihar az országot – Videó

Volt ahol fák dőltek ki, máshol tetőszerkezet szakadt le.

Így vonzd be húsvétkor a szerelmet és a szerencsét az életedbe

Azért csak óvatosan, mert baj is lehet belőle!

Semlegesként engedné vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre a NOB

A 2024-es olimpián való szereplésükről később döntenek.

Fehér Ház: az izraeli igazságügyi reform szembemegy fékek és ellensúlyok rendszerével

Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével. Az Egyesült...

Több ezer négyzetméteren ég egy hulladékfeldolgozó Gyálnál

Tűz ütött ki egy hulladékfeldolgozó telepen Gyál külterületén. A lángok mostanra több ezer négyzetméteres területre terjedtek át –...

Dzsudzsákéknak nem sikerült, Szoboszlaiéknak igen: egyre kelendőbbek a magyar focisták

Felfigyelt a futballpiac a magyar labdarúgók előrelépésére.

Megkerült az eltűnt kínai milliárdos

Váratlanul szülővárosában tűnt fel Jack Ma és mindjárt meglátotagott egy iskolát is.

Sport

Meghalt a magyar bokszlegenda

A sportágban hatvan évet töltött el.

Minden edzőt kivégeznek a futballvilág legnagyobb vesztesénél

Hiába a világsztárok, 2008 óta semmit nem nyert a londoni csapat.

A magyar szurkolók elképesztő élőképpel fogadták a válogatottat - fotó

Marco Rossi csapata telt ház előtt játszik a Puskás Arénában.

Rossi a bolgárok elleni 3–0 után: Az első volt a legjobb félidő, amit megéltem a válogatott kispadján

51. alkalommal ült a magyar válogatott kispadján Marco Rossi, aki szerint az első volt a legjobb félidő, amit megélt a magyar válogatott kispadján.

Könnyfakasztó pillanat: a meccs után tudta meg a válogatott kapus, hogy kislánya lesz - videó

Az amerikai válogatott játékosával az egész csapat együtt ünnepelte az örömhírt.

Már ott tartunk, hogy a magyar modell az etalon a labdarúgásban!

Rossi szerint Szoboszlai még nem játszott ilyen jól, a karmester a felszabadult csapatjátékot éltette.

Mekkora gólt rúgott Szoboszlai!

Már két góllal megy a magyar válogatott Bulgária ellen, parádés kezdés.

A bolgárok szövetségi kapitánya szerint csapata nincs egy szinten a magyar válogatottal

Mladen Krstajic arról beszélt, hogy minőségben nem tudta felvenni a versenyt csapata a magyar válogatottal.

Hrutka szerint nagyképűség lenne Szoboszlai gólját az övéhez hasonlítani – videók

Pedig kísérteties a hasonlóság a két találat között: még a kapusok is beleértek, de hárítani nem tudtak.

"A magyar csapat szinte lemészárolt minket" - így látták a bolgár lapok a magyarok elleni vereséget

A bolgár sportsajtó szerint a második félidőben a tempóból visszavevő magyarok még több gólt rúghattak volna a csapatuknak.

Marco Rossi elmondta, mit gondol Szoboszlairól

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata a legjobb első félidejét játszotta az irányítása alatt.

A másik meccs is fontos volt a magyaroknak - ez lett a vége

A Juventus csatára, Dusan Vlahovic két gólt lőtt Montenegróban.

0

Bulvár

Nehéz ízléstelenebb fotót meccs elé kiposztolni, mint amit Orbán Viktornak sikerült

Indul az európai hadjárat – írta a képre egy európai háború közepén a békepárti kormányfő.

„Megtiltottam a férjemnek, hogy elmenjen az exfelesége temetésére, és most mindenki szörnyetegnek tart”

Egy nő úgy érezte, ha megtiltja a férjének, hogy elmenjen a temetésre, az teljesen rendben van. A kommentelők másképp látták.

Az ATV két műsorvezetője között 14 év a korkülönbség: már 8 éve tart a szerelmük

Somos András és Gulyás Eszter két éve élnek együtt, az esküvő nincs tervben, de a gyerekvállalás már igen.

Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ

Teszteld etikettkvízünkben, hogy mennyire ismered az alapvető viselkedési szabályokat.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelme

Bődületes bukás: kutyát sem érdekli a magyar sorozat, mégis díjat adnának neki

Akkora érdektelenség övezte a sorozatot, hogy a csatorna nem tudott mást tenni. De ha díjat kapna, azt azért örömmel átvennék.

Veszélyben 33,5 ezer ember megtakarítása – Végelszámolás előtt a legnagyobb magánnyugdíjpénztár?

Pár nap múlva lejár a határidő, és a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál még nincs meg az a 70%-os tagdíjfizetési arány, ami biztosíthatná működésüket. Ha ez így marad, végelszámolást indít az MNB. Ezzel 33,5

Lakóházak sora vált lakhatatlanná a hétfői szélvihar után

Több, mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók hétfőn a viharos szél miatt.

Megviselte szerelmi élete a testét, idősek otthonába vonul a legtöbbet házasodott brit férfi

Azt mondja, mai egészségi állapotát nyolc felesége és válásai okozták.

Még csak most kezdődik az igazi ítéletidő: újult erővel támad a tél, ma lesz a hét leghidegebb napja

Csapadék, viharossá fokozódó szél, brutális lehűlés: mindenből kapunk ma egy kicsit.

Meghalt a magyar bokszlegenda

A sportágban hatvan évet töltött el.

Az escort modell összefeküdt minden arabbal, aztán lement kutyába

Megcsinálta a prosti karriert, hogy aztán Pakisztánban lecsukják több kiló heroinnal

blogmorzsák

10+1 színész aki több Star Wars karaktert is alakított

Ahmed Best visszatérése alkalmából össze­szed­tünk 10+1 színészt, aki több, mint egy Star Wars karaktert játszott.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Sokkal hatékonyabbá teheti az ellenőrzéseket.

0