Ezt olvasta már?

Magyar-román - Magyar győzelemmel élesedne a harc

Amennyiben hazai siker születik a magyar-román mérkőzésen a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat pénteki játéknapján, akkor szorosabb lesz az élmezőny, s él...


Úristen! Kullancs

A kullancsok nem rovarok, hanem apró méretű pókszabásúak. A rovarokat a pókféléktől úgy lehet a legegyszerűbben megkülönböztetni, hogy míg a rovaroknak hat, addig a kifejlett pókszabásúaknak nyolc ízelt lábuk van.


hirdetés
A kullancsok a fák lombjairól ugranak áldozataikra (tévhit)

Sőt! Nem kedvelik az ott uralkodó körülményeket; a fényt, a meleget, a szárazságot. A kullancsok ugyanis rendkívül érzékenyek a vízvesztésből adódó kiszáradásra, ezért a ritkább, kevésbé részlet-gazdag aljnövényzetben kevésbé szívesen tartózkodnak. Ezen állatok számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti.

Kullancsok által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá a magas fű és alacsony bokrok is kedvelt rejtekhelyeket jelentenek.

Vigyázni kell a díszító talajtakaró növényekkel, a mélyen fekvő árnyékos területekkel, ahol a napfény nem hatol le a vegetáció aljára. Kőfalak, kőrakások, kerítés oszlopok, farakások és tornácok alatt is megbújhatnak a vérszívó kullancsok.

 

Minden kullancs fertőző (tévhit)

A kullancsok nagy része nem hordoz kórokozót. Azok az egyedek melyek fertőzöttek általában állati betegségeket okoznak, a legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz.

Néhány korokozó az emberre is veszélyes! Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak.

A kullancsok világszerte sok betegség terjesztésére képesek, de csak töredékük veszélyes az emberre. Az emberre veszélyes kórokozók viszont súlyos kórképeket okoznak.

Az egyik legveszélyesebb betegség a vírusos kullancs meningoencephalitis illetve kullancs encephalitis, azaz a kullancsok által terjeszett agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás. Ezen betegség ellen szerencsére már van védőoltás.

Magyarosrszágon és a környező északi és észak-keleti szomszédainknál, a területek nagyságához viszonyítva a vírussal fertőzött kullancsok előfordulási aránya legfeljebb 1 ezrelék (!). Egyéb helyeken viszont 5-10 ezer kullancs közül már csak egyben mutatható ki a kórokozó (forrás: Johan Béla Országos Eepidemiológiai Központ, Epidemiológiai Információs Hetilap, 8. évfolyam 10. Különszám).

Ha a kullancs fertőzött, egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be.

Ha a kullancsot eltávolítottuk, akkor egy műanyag fiolában, vagy tégelyben tároljuk, mert ha gond lenne később, a kullancs vizsgálható fertőző betegségek kórokozóira!

A kullancs csípését megérzem és észerveszem (tévhit)

A harapás fájdalommentes, nem viszket, így a kullancs észrevétlen maradhat napokig. A vérszívást követően a kullancs eléggé megduzzad ahhoz, hogy könnyen látható legyen.

Nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd speciálisan képzett első lábaival vág rajta rést és egyúttal le is horgonyozza magát. A kullancs ezt követően behatol szívó szervével és megkeresi az arra alkalmas érterületet a vérszíváshoz, majd megkezdődik a vérrel való táplálkozás.

Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancsot mihamarabb eltávolítsuk. Ehhez két fő szabályt kell szem előtt tartanunk. Mivel a kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően a beszúrást követő néhány óra múlva történik, a bőrben rögzült kullancsot az észlelést követően késlekedés nélkül kell eltávolítani, szakszerűen!

A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót!

Csak erdőkben találhatóak a kullancsok (tévhit)

Kullancsveszély! A kullancsok nem csak erdőkben, hanem lakóhelyünkhöz közel, akár közvetlen környezetünkben is előfordulhatnak!
Ezen állatok számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti.

Kullancsok által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá a magas fű és alacsony bokrok is kedvelt rejtekhelyeket jelentenek.

Vigyázni kell a díszítő talajtakaró növényekkel, a mélyen fekvő árnyékos területekkel, ahol a napfény nem hatol le a vegetáció aljára.

Árnyas parkok, kőfalak, kőrakások, kerítés oszlopok, farakások és tornácok alatt is megbújhatnak a vérszívó kullancsok.

Sőt, közvetlen környezetünkben is kullancsveszély fenyegethet; ne engedjük háziállatainkat az ágyba vagy más bútorra hevredni, mert a rájuk került kullancsokat behurcolhatják otthonunkba!

Forrás:kullancsvedelem.hu
Martonfa és Sormás felbolydult a határukba tervezett menekülttábor ellen. Ön hogyan reagálna, ha a szomszédjába lenne menekülttábor?

0
0

hírek innen, onnan

Idegenben nyert 6-0-ra az U21-es válogatott

A magyar U21-es labdarúgó-válogatott kissé lassan indult be Liechtensteinben, de végül magabiztosan érvényesítette a papírformát az Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

Reformátusok: Krízis van, de a magyar hatóságok jól teljesítenek

Sajnálatos, hogy a menekültkérdést belpolitikai csatározásokra használják fel. Az EU-s direktívák ellentmondóak, a magyar hatóságok mégis remekül dolgoznak a reformátusok is megszólaltak menekültügyben.

Jávor: Orbánék nem készültek fel, és most a németekre mutogatnak

Ha az történne, ami mellett Orbán kampányol, akkor a menedékkérőket Németországból mind visszatoloncolnák Magyarországra, mondta a hvg.hu-nak Jávor Benedek, EP-képviselő, aki szerint a miniszterelnök pontosan tudja, hogy nem vállal nagy kockázatot, mert az európai szabályozás nem működik.

Iszapömlés - Hölvényi György: a szennyező fizessen Európában

Brüsszel - Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy szülessen többpárti parlamenti határozat az öt évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófa tanulságairól - közölte Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

Megható fotón mutatta meg tündéri kislányát az RTL Klub sztárja

Ábel Anita nagyon ritkán mutogatja a lányát, de most nem tudta megállni, hogy ne a büszkélkedjen el vele. A hétéves Anna Luca ugyanis iskolás lett.

Menekültügy: Merkel visszaszólt Orbánnak

Angela Merkel vsszautasította Orbán Viktor brüsszeli kijelentését, amely szerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma. A dpa idézte Angela Merkelt, aki a svájci államfővel lezajlott találkozóját követően hangsúlyozta:  "Németország azt teszi, amit erkölcsileg

Szupermodell állt ki a menekültek mellett!

Doutzen Kroes topmodell nemrég a következő képet posztolta az Instagram profiljára, üzenve ezzel a világnak, hogy nem tartja jogosnak a legtöbb európai állam által a határokon bevezetett ellenőrzéseket, kerítéseket, kordonokat és határzárakat.

Konnektoros 3-assal bővül még tovább a BMW hibrid kínálata

Alig pár órája mutattuk be Önöknek a konnektoros BMW 225xe Active Tourert, a bajorok máris újabb hálózatról tölthető hibridről rántották le a leplet a Frankfurti Autószalonon esedékes bemutató előtt. A németek elektromos hadjáratának következő lépése a 3-as sorozat villanymotorral szerelt változata, mely 330e néven kerül még idén forgalomba.

Hűvösre fordulnak a hajnalok

Lehűlés és eső jön az első őszi hétvégéjén.

Nem vár nagy növekedést az EKB

Lassabban fog nőni az eurózóna és az infláció, mint eddig gondolták, ezért az Európai Központi Bank megtartotta a nagyon alacsony kamatot.

Merkel és Hollande elhajtotta Orbánt - fizetnie kell Magyarországnak?

Az Európai Unió kormányainak kötelességük menedéket nyújtani azoknak a menekülteknek, akik az országaik területére lépnek - jelentette ki Angela Merkel német kancellár visszautasítva magyar kollégája, Orbán Viktor megjegyzését, miszerint a menekültválság "német probléma". Németország megteszi, ami morálisan és jogilag elvárható tőle, se többet, se kevesebbet - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint.Ez az, amiért ez a probléma mindannyiunkat érinti itt, Európában. Merkel elmondta azt is, hogy csütörtökön telefonon egyeztetett Francois Hollande francia államfővel, és megállapodtak abban, hogy a 28 európai tagállamnak kötelező kvóták alapján kell befogadniuk a menedéket kérőket.Az ezzel kapcsolatos feladatokat meg kell osztani - szögezte le, burkoltan visszautasítva a budapesti vezetés álláspontját. Orbán szerint a kvótarendszer csak bátorítja a bevándorlókat. A magyar álláspontot a nagyobb német kormánypárt, a CDU/CSU frakcióvezetője is bírálta, megjegyezve, hogy nem tartja Európa-ellenesnek a magyarokat.Befogadni vagy fizetniDonald Tusk az Európai Tanács elnöke a magyar miniszterelnökkel közös sajtókonferenciáján szintén kijelentette, hogy a jövő héten javaslatot tesznek a Görögországba, Magyarországra és Olaszországra érkezett százezer menekült elosztására. A tervek szerint azoknak az országoknak, akik nem vállalnak kvótát, pénzbeli hozzájárulást kell majd fizetniük azoknak, akik helyettük viselik az ezzel járó terhet - írta az olasz Corriere della Sera forrása megnevezése nélkül.Franciaország és Németország közös javaslatokat terjeszt az európai vezetők elé a válság kezelésének javítására vonatkozóan - mondta Hollande a Merkellel folytatott beszélgetése után. Nem fogom megnevezni kikre gondolok, de vannak országok, amelyek egyetlen menekült elhelyezését sem vállalták - célzott Magyarországra. Nekik újra kell gondolniuk az álláspontjukat.Így is lehet, úgy is lehetA Bloomberg szembe állítja a német és a magyar kormány hozzáállását. Merkel jelezte, hogy olyan intézkedéscsomagot készítenek, amely felgyorsítja az újonnan érkezőkkel kapcsolatos papírmunkát. Emellett az egész világon keresik azokat a konténerházakat, amelyekben ideiglenes szállást nyújthatnak, mivel Európában nincs elég ilyen eszköz.Eközben az Orbán-kormány borotvapengés szögesdrótkerítést épít a szerb határon, növeli a rendőrök számát és olyan törvényt készít elő, amely megkönnyíti az emberek deportálását. A magyar parlament kétnapos ülésen olyan törvényekről tárgyal, amelyek egyebek mellett hároméves börtönbüntetést helyeznek kilátásba azok esetén, akik megkerülik a kerítést. Az új jogszabályok ellen ezrek tüntettek szerdán Budapest központjában - emlékeztet a Bloomberg.

Nyugtalanító kérdések a menekültek müncheni jegyeiről

Több száz euró egy müncheni jegyért, visszaváltás banki átutalással. A MÁV hárít. Megpróbáltunk utánajárni, mi a helyzet a menekültek Németországba szóló jegyeivel.

Sport

Magyar-román: ez van ha nyerünk, ha veszítünk, vagy ha döntetlent játszunk

Pénteken újra sorsdöntő magyar-román mérkőzésr rendeznek, ezúttal a 2016-os Eb-selejtező égisze alatt. Amennyiben Dzsudzsákék nyernek, akkor szorosabb lesz az élmezőny, és élesedne a harc az automatikus részvételt jelentő első két helyért. Nézzük a lehetséges forgatókönyvet.

Végre kiderülhet, mi történt Pars Krisztiánnal

Rosszul sikerült a londoni aranyérmes Pars Krisztián szezonja, a vb-n sem ment neki a dobás. A derékfájdalomra panaszkodó kalapácsvető már Pekingben jelezte, hogy a hazaérkezése után mielőbb kivizsgáltatja magát, és szombaton a Sportkórházban megtudhatja, mi a baja.

Taktikázik a magyar fociválogatott

A szerdai két gyakorláson már a taktika került előtérbe a románok elleni, pénteki Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott telki edzőtáborában.

Show-t csinált az ütőtörésből a frusztrált teniszezőnő

Coco Vandeweghe még sosem jutott túl a második körön a US Openen, és ez a sorozata most sem szakadt meg, miután két szettben kikapott Bethanie Mattek-Sands ellen.

Király megmenti a blamázstól a válogatottat

A magyar fociválogatott néhány kulcsjátékosa felettébb monoton hangon igyekszik szurkolásra biztatni a magyar drukkereket, a videót Király Gábor menti meg az unalomtól a végén egy jókora kancsítással és őszinte mosollyal.

A feleségem rázta a vállamat: "Nem kell játszanod"

Eljött a meccs, amiért mindent feláldozott. De képtelen volt kiállni teniszezni. Mardy Fishre olyan csata várt, amit nem lehet megnyerni.

Finnyás feleség, vulkán, nemi betegség - bizarr átigazolási bukások

A Tottenham csatára, Emmanuel Adebayor visszautasította az Aston Villa ajánlatát, mondván, az átigazoláshoz szüksége lett volna egy isteni jelre, de ez nem érkezett meg hozzá, pedig papnál is járt. Nem a togói az egyetlen, akinek ...

Újabb baki: a világbajnok átigazolása sem sikerült

Nem David De Gea az egyetlen játékos, akinek elszúrták az átigazolását, így járt a Borussia Dortmund játékosa, Kevin Grosskreutz is.

Három Eb-selejtezővel hangolhatunk a magyar-románra

A csütörtöki élő sportközvetítések a hazai televíziókban.

Hatalmas meccsen búcsúzott a pánikbetegséget legyőző teniszező

Pályafutása utolsó meccsét játszotta az amerikai Mardy Fish, aki a US Open második fordulójában öt játszmában kikapott a spanyol Feliciano Lopeztől. Egy másik nagy csatát azonban megnyerte.

Bajnokok Ligája: a Man. Utd egyik spanyol kapusa a keretben, a másik nem

Kihirdette a Bajnokok Ligájában szereplő keretét az angol Manchester United, amely csak egyik spanyol kapusát nevezte a sorozatra.

A ManUnited legostobább húzása, vagy a jövő aranylabdása?

Anthony Martial még csak 19 éves, szinte semmit nem bizonyított, de ő lett a világ legdrágább tinédzser focistája. Megérte vajon?

0

Bulvár

Négy nő: Érzelem nélküli dugás, semmi extra - 17. rész

A Négy nő nem mese, hanem egy folytatásos webregény. Olyan kapcsolatokról és viszonyokról szól, amik lehetnének bármelyikőnk kapcsolatai vagy viszonyai. A négy nő mesél és mi megismerünk életeket, fájdalmakat, örömöket. Őszinték, nem titkolják gyengeségeiket és gonoszságaikat, hiszen olyankor beszélnek hozzánk, amikor nincs rajtuk az álarc, vagy nem bújnak felvett szerepeik mögé. Ilyen lenne az, ha belelátnál a barátnő vagy a szomszéd asztalnál ülő kollegina fejébe. Egyszóval kegyetlen.

Az átlagostól eltérő ősz jöhet - erre számíthatunk

Ízelítőt kaptunk abból, mire számíthatunk - összegezte az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt időszak tapasztalatait.

Minimálbérre vagyok bejelentve - Mennyi lesz a nyugdíjam?

Alig havi 50 ezer forintos nyugdíjra számíthat az a középkorú adózó, aki világ életében minimálbérre volt bejelentve, vagy kényszervállalkozóként ekkora hivatalos jövedelem mellett tevékenykedett. A bizonytalan nyugdíjkilátásokat övező aggodalmak egyre inkább jellemzővé válnak a magasabb jövedelmű magyarokra is. Az Aegon friss felmérése szerint a jobban keresők negyede is azt gondolja, várhatóan nem boldogul majd családi támogatás nélkül a nyugdíjas éveiben, a válaszadók harmada pedig attól tart, hogy képtelen lesz kifizetni az egészségügyi ellátásának költségeit. Sokakat felkészületlenül ér az életszínvonal várható csökkenése, váratlan élethelyzetekre is csak keveseknek van vészforgatókönyve.

Súlyos családi drámát titkol Vitray Tamás! Egykori veje kitálalt...

Több mint tíz éve nem beszél egymással a Kossuth-díjas újságíró és egykori veje, Kósa L. Adolf. Most kiderült, mi áll a viszály hátterében.

Tényleg itt lesz az új menekülttábor? Meglepő információ bukkant fel a neten

Valaki vicces kedvében volt, így kaptunk fura találatot.

Másodfokú riasztást adott ki az Országos Közegészségügyi Központ

Jelentősen emelkedett a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten az országban.

Ültess Gojit, igazi csodanövény!

A Goji bogyót  (Kínai ördögcérna, vagy latin nevén Lycium chinense) évszázadok óta alkalmazza a kínai orvoslás, mint hagyományos csodaszert.

Magyarország lezárta határait!!!

A nemzeti vasúttársaság nem közlekedteti nyugat-európai vonatait.

A menekültek visszaküzdötték magukat a csapdavonatra Bicskén

Bicskén leszállították a menekülteket Sopronba tartó vonatról, és táborba szállítják őket.

Így oldanák meg a németek a "budapesti drámát"

A német belügyminiszter szerint nem szabad mindig csak bírálni Magyarországot, hanem segítséget is fel kell kínálni a menekültügyi helyzet kezeléséhez.

Nagyon megy a boltoknak!

Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Az idei júliusi éves növekedés mértéke a legmagasabb, amiben azonban az egy évvel korábbi viszonylag szerényebb bázisadatok is szerepet játszhattak. A forgalom júliusi élénkülése elsősorban az élelmiszerfogyasztásnak volt köszönhető. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben tovább gyorsult az éves növekedés üteme, júliusban 6,3 százalékos volt a júniusi 4,5, és a májusi 1,4 százalék után. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-júliusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. A nyers adatok alapján az első hét hónapban 6,2 százalékos volt a bővülés. Az első hét hónapban az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,7 százalékkal, és a nem élelmiszerjellegű iparcikkek forgalmának 8,4 százalékos emelkedése segítette a forgalom bővülését. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A vártnál gyorsabban nőtt júliusban a kiskereskedelmi forgalom az MTI által megkérdezett elemzők szerint. Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője írásos kommentárjában kifejtette: a vártnál gyorsabban bővült a kiskereskedelmi forgalom, felülmúlta az 5,8 százalékos elemzői konszenzust és a Takarékbank 6,3 százalékos várakozását. A kiskereskedelmi eladások továbbra is dinamikusan nőnek, amiben jelentős szerep juthat a kiskereskedelem fehéredésének is. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme az év hátralévő részében is stabil marad, éves átlagban a növekedés 5,8 százalékos lehet. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára úgy fogalmazott az adatok kapcsán, hogy több mint két éve nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a júliusi a legnagyobb egy hónapra jutó növekedés. Azok, akik eddig kételkedtek abban, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése milyen hatással van a kiskereskedelmi forgalom bővülésére most már be kell, hogy lássák, az intézkedés nem csökkentette a kiskereskedelmi forgalmat, hiszen nem a nyitva tartás rendje, hanem a növekvő lakossági jövedelmek határozzák meg a kiskereskedelem bővülését, hangsúlyozta az államtitkár.

Ben Affleck a zuhany alatt kényeztette a dadát

Ben Affleck és Jennifer Garner 10 év után válnak, a manipulátor dadus, egy terhességi teszttel robbantotta fel a házasságukat. Forrás: Nők Lapja Café: Ben Affleck a zuhany alatt kényeztette a dadát

blogmorzsák

A legmenőbb felújítás, ami csak történhet Budapesten

Budapest tervpályázatot ír ki a Duna-part hasznosítására. Ez azt jelenti, hogy megtörténik az első fontos lépés, ha minden a tervek szerint halad, néhány év múlva a Duna Budapest szerves részévé válik és nem választják majd le úgy a város testéről a rakpartok a folyót, ahogy most.

Nem létező, törvénytelen eljárás

A minisztérium, az ügyészség és a kormánypropaganda is csúnyán benézte.

4 tipp: így ne vesszen kárba az a drága tej

Mutatunk jó pár trükköt, amivel megakadályozhatja a tej kifutását!

Ülőmunkát végez?

Ezekre a dolgokra figyeljen oda!

„A szeretőm egy migráns!“

Engedve az érzelmeknek belement az izgalmas, egzotikus kapcsolatba.

50 euróért engedtek el egy szíriai lányt a budapesti rendőrök

A menekültet az őrszoba helyett Bécs felé irányították tovább.

Ez a világ legöregebb üzenete!

108 évvel ezelőtt tengerbe dobott palackpostát fogtak ki.

Izlandi politikusok éneklik a Kis kece lányomat

Az izlandiak már óvodás korban megtanulják a dalt a Kodály-módszernek köszönhetően.

Ezek lesznek a legjobb koncertek ősszel

Ki melyikre szeretne elmenni?

520 millió magyar zenére

Bródy, Sziámi és Victor milliókat, Lovasi és Szikora százezreket kap.

Glutén és fejfájás? Igen

A gluténevés a migréneseknél és nem migréneseknél is baj okozhat.

0