Ezt olvasta már?

Pécsett versengnek az ország legjobb életmentői

Ezúttal Pécsett gyűlnek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A Magyar Vöröskereszt az UPS támogatásával a 44. Országos Első...


Úristen! Kullancs

A kullancsok nem rovarok, hanem apró méretű pókszabásúak. A rovarokat a pókféléktől úgy lehet a legegyszerűbben megkülönböztetni, hogy míg a rovaroknak hat, addig a kifejlett pókszabásúaknak nyolc ízelt lábuk van.


hirdetés
A kullancsok a fák lombjairól ugranak áldozataikra (tévhit)

Sőt! Nem kedvelik az ott uralkodó körülményeket; a fényt, a meleget, a szárazságot. A kullancsok ugyanis rendkívül érzékenyek a vízvesztésből adódó kiszáradásra, ezért a ritkább, kevésbé részlet-gazdag aljnövényzetben kevésbé szívesen tartózkodnak. Ezen állatok számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti.

Kullancsok által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá a magas fű és alacsony bokrok is kedvelt rejtekhelyeket jelentenek.

Vigyázni kell a díszító talajtakaró növényekkel, a mélyen fekvő árnyékos területekkel, ahol a napfény nem hatol le a vegetáció aljára. Kőfalak, kőrakások, kerítés oszlopok, farakások és tornácok alatt is megbújhatnak a vérszívó kullancsok.

 

Minden kullancs fertőző (tévhit)

A kullancsok nagy része nem hordoz kórokozót. Azok az egyedek melyek fertőzöttek általában állati betegségeket okoznak, a legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz.

Néhány korokozó az emberre is veszélyes! Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak.

A kullancsok világszerte sok betegség terjesztésére képesek, de csak töredékük veszélyes az emberre. Az emberre veszélyes kórokozók viszont súlyos kórképeket okoznak.

Az egyik legveszélyesebb betegség a vírusos kullancs meningoencephalitis illetve kullancs encephalitis, azaz a kullancsok által terjeszett agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás. Ezen betegség ellen szerencsére már van védőoltás.

Magyarosrszágon és a környező északi és észak-keleti szomszédainknál, a területek nagyságához viszonyítva a vírussal fertőzött kullancsok előfordulási aránya legfeljebb 1 ezrelék (!). Egyéb helyeken viszont 5-10 ezer kullancs közül már csak egyben mutatható ki a kórokozó (forrás: Johan Béla Országos Eepidemiológiai Központ, Epidemiológiai Információs Hetilap, 8. évfolyam 10. Különszám).

Ha a kullancs fertőzött, egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be.

Ha a kullancsot eltávolítottuk, akkor egy műanyag fiolában, vagy tégelyben tároljuk, mert ha gond lenne később, a kullancs vizsgálható fertőző betegségek kórokozóira!

A kullancs csípését megérzem és észerveszem (tévhit)

A harapás fájdalommentes, nem viszket, így a kullancs észrevétlen maradhat napokig. A vérszívást követően a kullancs eléggé megduzzad ahhoz, hogy könnyen látható legyen.

Nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd speciálisan képzett első lábaival vág rajta rést és egyúttal le is horgonyozza magát. A kullancs ezt követően behatol szívó szervével és megkeresi az arra alkalmas érterületet a vérszíváshoz, majd megkezdődik a vérrel való táplálkozás.

Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancsot mihamarabb eltávolítsuk. Ehhez két fő szabályt kell szem előtt tartanunk. Mivel a kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően a beszúrást követő néhány óra múlva történik, a bőrben rögzült kullancsot az észlelést követően késlekedés nélkül kell eltávolítani, szakszerűen!

A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót!

Csak erdőkben találhatóak a kullancsok (tévhit)

Kullancsveszély! A kullancsok nem csak erdőkben, hanem lakóhelyünkhöz közel, akár közvetlen környezetünkben is előfordulhatnak!
Ezen állatok számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti.

Kullancsok által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá a magas fű és alacsony bokrok is kedvelt rejtekhelyeket jelentenek.

Vigyázni kell a díszítő talajtakaró növényekkel, a mélyen fekvő árnyékos területekkel, ahol a napfény nem hatol le a vegetáció aljára.

Árnyas parkok, kőfalak, kőrakások, kerítés oszlopok, farakások és tornácok alatt is megbújhatnak a vérszívó kullancsok.

Sőt, közvetlen környezetünkben is kullancsveszély fenyegethet; ne engedjük háziállatainkat az ágyba vagy más bútorra hevredni, mert a rájuk került kullancsokat behurcolhatják otthonunkba!

Forrás:kullancsvedelem.hu
Beszéljünk a halálbüntetésről! Ön egyetért vele?

0
0

hírek innen, onnan

Hasznos iPhone funkció a Galaxy S6-ban

Az Apple iPhone tesztekben általában nem győzik kihangsúlyozni, hogy milyen jó képeket készít a kamerája. Mindezt annak ellenére, hogy a felbontás nem az elérhető legmagasabb, elvégre nem ez a lényeg.

Nagyis vagy csábos? - 10 dögös egyberészes fürdőruha

Az egyberészes fürdőruhák a tavalyi nagy retróőrületben tértek vissza és még idén is tartják magukat. Íme 10 olyan fürdőruha, mellyel 2015-ben sem foghatunk mellé!

Karabatic: Ha döntőbe jutunk, jöhet a Veszprém, vagy a Kiel is!

A percekkel ezelőtt az évad legjobb balátlövőjének megválasztott Nikola Karabaticot sikerült lapunknak megszólaltatni.

Szolnok is csatlakozik az államfő klímaváltozás elleni felhívásához

A helyi lakosok széles körű tájékoztatásával és az ügy támogatására buzdítással Szolnok önkormányzata is csatlakozik Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához jelentette b...

Tovább zuhant a forintbetétek kamata

Az előző havi megingás után áprilisban ismét csökkentek a lakáscélú forinthitel szerződések átlagos kamatai, csakúgy mint a többi lakossági hitelkamat, de a betéti kamatok is az euróbetétek kivételével - jelentette pénteken a Magy...

Gömöri csakazért sem mond le

Nem mond le, a testület közgyűlésére bízza annak eldöntését, távozzon-e posztjáról jelentette be a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Gömöri Zsolt. Azután adott ki közleményt, hogy a hiteltámogatása, a fizetése, a juta...

1 dolog, amit semmiképp ne csinálj kókuszolajjal!

Annyi mindenre jó a kókuszolaj. Felturbózhatod vele a kávédat (igazi energia bomba), használhatod főzésre, tisztításra, kezelhetsz vele betegségeket, és még a szépségápolásban is segít. Egy dolgot azonban ne tegyél vele!

Mikler lett a férfi kézi BL legjobb kapusa

A Veszprém kapusa mellett Renato Sulic, és magyar szövetségi kapitány is bekerült az All Star-csapatba,

Egy háznyival többet kereshet kint az ápoló

Csoda, hogy csúcson a kivándorlás? Éves szinten az itthoni fizetése ötszörösét is hazaviheti, aki máshol próbál szerencsét.

Mégsem az oroszok újíthatják fel a kék metró kocsijait?

A portál információi szerint az észtek 30 millió euróval, azaz 9,5 milliárd forinttal olcsóbban vállalnák a 222 darab metrókocsi teljes rekonstrukcióját.Az eljárás eredményéről az eljárás lezárásakor hirdetményt tesz közzé a BKV....

Alvás közben mérsékelhetők a rasszista és szexista előítéletek

Az amerikai Illinois államban lévő evanstoni Északnyugati Egyetem szakértői a tudatalatti rasszista és szexista előítéletek erejét csökkentették azzal, hogy manipulálták az agy alvás közbeni tanulási folyamatát.

Sport

A gyerekeim nem tudják, hogy híres vagyok

Roger Federer tökéletes családi életet él, felesége, Mirka csodálatos asszony, a gyerekek pedig abszolút pozitív hatással vannak rá, nyilatkozta a világranglista második helyén álló svájci teniszező.

Gömöri pénzt ígért a hallgatásért

Kovács Brigitta, az Magyar Paralimpiai Bizottság sportgazdasági igazgatója úgy nyilatkozott, hogy Gömöri Zsolt elnök megkérte, ne beszéljen a Bizottság gazdasági ügyeiről.

Dárdai megegyezett a Herthával

Bár a német lapok szerda délelőtt még azt írták, hogy Dárdai Pálnak nem tetszett a Hertha ajánlata, a Kicker este arról számolt be, hogy megszületett a megállapodás, és a magyar szövetségi kapitány határozatlan idejű szerződéssel ...

Felért egy újabb csapat a Barca szintjére

A Sevilla szerda este megvédte a címét az Európa Ligában, és ezzel a Barcelonával holtversenyben az utóbbi tíz év legsikeresebb európai kupacsapata lett. A két spanyolországi klub egyaránt öt-öt trófeát szerzett, de a lista harmad...

Dárdai aláírt a Herthánál, a bére is kiszivárgott

Ötszörösét keresi az eddigi bérének, azaz havi 15 milliót.

Így írt alá Dárdai

Immár hivatalosan is meghosszabbította Dárdai Pál szerződését a Hertha BSC. A klub a Twitter-oldalán tett ki egy rövidke videót az aláírásról. Dárdai határozatlan ideig marad, a fizetése pedig 120 ezer euróról 600 ezerre emelkedik...

Blatter: Szégyen és megaláztatás

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint szégyent hozott a futballra, és megaláztatást jelent a sportág számára a szerdán kirobbant korrupciós botrány, amelynek részeként a szervezet hét tisztviselőjét tartó...

Lázár távozásra szólította fel Gömörit

Szerinte ezzel segítené a paralimpia ügyét.

Tőzsér Debrecenben készül

Tőzsér Dániel, a Watford középpályása itthon, Debrecenben készül a június 5-i magyar-litván válogatott meccsre.

Nadal simán győzött, Serena Williams is továbbjutott Párizsban

A salakkirály 9-szeres Roland Garros-győztesként csak 6. kiemelt, de honfitársa, Almagro nem jelentett gondot neki.

30 éve történt az európai foci legnagyobb tragédiája

Brüsszeli megemlékezés. 39 szurkoló halt meg a Heysel Stadionban a Liverpool-Juventus BEK-döntőn.

Giro d'Italia - Most sem találtak rejtett motorokat a bringákban

Az olasz körversenyen ez már a harmadik kontroll volt.

0

Bulvár

Itt egy csaj, aki nem szőrtelenít és kész! - fotók

Jasmin Gasimova 11 éves korában elhatározta, hogy nem küzd a szőrrel, ami a testén nő, és nem törődik a csúfolódók véleményével sem.Forrás: Nők Lapja Café: Itt egy csaj, aki nem szőrtelenít és kész! fotók

Több cigit drágábban: vége a 19 szálas dobozoknak

Legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál cigarettát tartalmazhat egy doboz 2016. május 20-ától - erősítette meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön az erről szóló módosító javaslatot.

Megdöbbentő dolog van a tó mélyén: sosem lett volna szabad megtenni

A gazdasági érdek ez esetben is szomorú következményekhez vezetett. Képeken a bizonyíték.

Összeomlott az RTL Klub esti híradója

Kétszer is összeomlott az RTL Klub esti híradója. A káoszban Gálvölgyi János is feltűnt a képernyőn, Nemes Jeles Lászlóba viszont belefagyott a szó.  

Egyre több részlet derül ki a pannonhalmi botrányról

Egyre több derül ki arról, mik voltak az illetlen érintések a Pannonhalmi Bencés gimnáziumban. A lelki terror volt a fő baj.

A nap képe: nagyon különös lényt fotóztak le az Alföldön

Furcsán fest, és a neve sem hétköznapi. Jászberényben sikerült lefényképezni a bajszos jószágot.

Börtönbüntetésre ítélték Nócit

Nóci, a Való Világ egykori műsorvezetője közokirat- hamisítás vádjával állt bíróság elé, bűnösnek ítélték...Forrás: Nők Lapja Café: Börtönbüntetésre ítélték Nócit

A gyerekeim nem tudják, hogy híres vagyok

Roger Federer tökéletes családi életet él, felesége, Mirka csodálatos asszony, a gyerekek pedig abszolút pozitív hatással vannak rá, nyilatkozta a világranglista második helyén álló svájci teniszező.

Nem találod ki, melyik magyar sztárfeleség vezet műsort hétfőtől

Egy ismert magyar tévés felesége mutatkozhat be műsorvezetőként jövő hétfőn.

Ilyet még nem láttak a műsor nézői! Élő adásban vetkőzött le a magya...

A műsorvezető miatt vetkőzött le Varga Viktor a kamerák előtt.

Gyászjelentés Orbán beszéde előtt

Bár a hatékony agymosási technikáknak köszönhetően a többség ma már talán másképp emlékszik, a 2010-es kormányváltáskor épp kifelé jöttünk a válságból: a beomló forintárfolyam,a tripla bóvli és a beruházások apálya nem a Gyurcsány...

Eszméletlenül találtak rá a szobájában! Az éjjel elhunyt a U2 együtt...

A U2 menedzsere és a tagok jó barátja volt Dennis Sheehan.

blogmorzsák

5 tipp, hogy sikeresen formába lendüljünk még a nyár előtt!

Tanácsokkal tele a padlás, de hogyan erőltessük be a már amúgy is teli napirendünkbe azt a kis mozgást, hogyan tűzzünk ki betartható célokat? Egyszerű ötletek, amik beváltak, és segítségükkel megtaláljuk az időt, hogy bomba formába rázzuk magunkat!

Nagymellű szőkét ki akar?

Haszonleső nőkről szóló videó gúnyolja a magyar filmpápapapát.

Szőnyi Szilárd és a polgári értékek

Arról beszélnünk kell, hogy mit árul el a magyar polgári oldalról mindez.

Újdonsággal rukkolt elő Csobot Adél

Titkos üzenetet küldött a Postamúzeumból.

Kecskemét is meg fog erősödni!

Négy kedvenc orbáni víziónk!

A Fideszt a saját rajongói fogják kicsinálni

Visszatérő motívum a­kézcsók, a VIK-TOR-VIK-TOR skandálás, az extázis. Hol láttunk már ilyet?

A hajléktalanság szociális kérdés

A hajléktalanoknak segítségre van szüksége, nem rendőrre!

Hogy lesz Bici néniből kiberbajnok?

A sakkmester elmondja, hogyan szimultánozott az elmúlt 60 évben.

A Dnipropetrovsk és a magyar foci

Kis foci és igen nagy pénzek.

10 évvel előre megjósolható a rák?

Hamarosan képesek lesznek megjósolni a rákot akár több évvel azelőtt, hogy diagnosztizálnák azt.

A K&H Bank még sunyít

A Coca Cola felfüggesztette a paralimpiai bizottság támogatását.

Kína: Új védelmi stratégiával fokozódik a keleti helyzet

A Pentagon a legfejlettebb felderítő-gépeket repteti a szigetek felett.

0