Ezt olvasta már?

0

A Pécsi Ítélőtábla börtönre ítélte a volt MVM vezért

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezetőjét a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa, az úgynevezett MVM-perben lefolytatott új eljárásban, másodfokon, nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte.


hirdetés

A táblabíróság határozatával megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék új eljárásban az elmúlt év márciusban elsőfokú, nem jogerős ítéletét, ami felmentette az MVM egykori vezetőjét a vádak alól. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa K. I.-t - távollétében – társ tettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. Az ügy másodrendű vádlottját bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztésre, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére, a harmadrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett sikkasztás, illetve pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a másodfokú bíróság.

 

 

A két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László hangsúlyozta, a bűncselekményeket a vádlottak nem bűnszervezetben követték. Kiemelte, a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad a másodfokú bíróságnak arra, hogy az első fokon lefolytatott bizonyítás adataiból eltérő következtetést vonjon le, attól eltérő ítéletet hozzon.

 

Az ügyészség azzal vádolta dr. K. I. I. rendű vádlottat és társait, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetői és alkalmazottaiként – beosztásukat felhasználva – különböző, ténylegesen meg nem valósult beruházások előkészítése során, bűnszervezetet létrehozva vagyonkezelői kötelezettségüket szándékosan megszegték és ezzel összességében több milliárd forintos kárt okoztak az állam tulajdonában álló gazdasági társaságnak, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés.

 

 

A vádirati tényállás szerint a cselekmények elkövetése során az Sz. Á. II. rendű vádlott érdekeltségébe tartozó off-shore céget is felhasználtak. Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a megismételt eljárás során dr. K. I. I. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottat valamennyi vádpont alól felmentette, míg Sz. Á. II. rendű és dr. K. I-né IV. rendű vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

 

 

A törvényszék a széles körben lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként azt állapította meg, hogy az MVM Zrt. egy időközben elhunyt vezető tisztségviselője, illetve más személyek vettek részt abban a bűncselekményben, amely egy horvátországi szálloda megvásárláshoz volt köthető. A hotelt az MVM Zrt. kívánta megvásárolni, üdülőnek és képzési központnak. Több horvátországi és más off-shore cég közötti bonyolult, részben fiktív szerződéssorozattal M.L. a II .rendű vádlott segítségével több mint 4,3 millió eurót utalt át olyan külföldi gazdasági társaságnak, mely ténylegesen nem rendelkezett a szálloda tulajdonjogával. Dr. K. I-né IV. rendű vádlott – aki az I. rendű. vádlott felesége – szerezte meg azoknak a cégeknek az irányítását, amelyek a szálloda tulajdonjogával rendelkeztek.

 

A Pécsi Ítélőtábla – élve azzal az eljárásjogi lehetőséggel, hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítás anyagából más következtetést is levonhat - az elsőfokú bíróság által megállapítottól részben eltérő tényállást állapított meg.

 

A cselekmény hátterében egy rendkívül bonyolult gazdasági eseménysorozat állt. Ennek lényege, hogy dr. K.I. I.rendű vádlott - vállalati üdülő megvásárlása céljából - elindított egy jogi és pénzügyi folyamatot, mely végül azzal zárult, hogy az arra biztosított pénzügyi fedezet szinte teljes egésze egy ciprusi cégnyilvántartásban szereplő és tényleges haszonélvezőként az I .rendű vádlott feleségének - dr. K.I-né IV. rendű vádlott - tulajdonosi érdekeltségébe tartozó off-shore céghez került. Ennek az ügyletnek lebonyolításához nyújtott segítséget a II. és III. rendű vádlott.

 

Bizonyítottnak látta, hogy dr. K. I. I. rendű, Sz. Á. II. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottak e bűncselekmény elkövetésében részt vettek. Ugyanakkor a másodfokú bíróság sem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak bűnszervezetet létrehozva okoztak kárt az MVM Zrt-nek.

 

Megállapította továbbá a másodfokú bíróság, hogy az MVM Zrt. 2007. január 25. napján megkötött háromoldalú befektetési és vagyonkezelői keret megállapodás alapján, amelyet az I. rendű vádlott és az azóta elhunyt volt gazdasági vezérigazgató-helyettes írt alá - több részletben összesen 6.350.000 eurót utalt át egy osztrák bank számlájára. Később ez a pénz egy Cipruson bejegyzett offshore cég számlájára került. A II. rendű vádlott által képviselt off-shore cég a szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy az energetika területén biztonságos befektetési portfóliót alakít ki, amely összességében minimum 10 százalékos hozamot eredményez. Az MVM Zrt. által átutalt összegből egy magyarországi Kft. csaknem 3 millió €-t, míg egy másik ugyancsak Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság 733.000 eurót kapott. A II. rendű vádlott cége egyáltalán nem a szerződésben vállalt biztonságos energetikai portfóliók kialakítását és magas minősítésű kötvények vásárlását végezte el. Csaknem 3 millió €-val a II. rendű vádlott cége soha nem számolt el, és ezt tőle az I. rendű vádlott nem is kérte számon.

 

A kiegészített és részben megváltoztatott tényállás alapján a Pécsi Ítélőtábla, az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva, dr. K. I. I. rendű vádlott bűnösségét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében és társ tettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében állapította meg, ezért az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 5 évi börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 

A II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki további folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, mint bűnsegédet, halmazati büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

 

Dr. V-S. L. III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és ugyancsak bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettében. A III. rendű vádlottat halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 

A IV. rendű. vádlott büntetését helyben hagyta.

 

A Pécsi Ítélőtábla ítélete ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett, az ügyész erre három munkanapot tartott fenn, így a határozat nem jogerős. Az ügy várhatóan a Kúrián folytatódik. Az ügyész a tárgyalás végén egyúttal indítványozta K. I. letartóztatását, a kényszerintézkedés elrendelését ugyanakkor a tábla nem látta szükségesnek.
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

Fogyni szeretne? A gyógyszerész szerint a bélflóránkban lehet a fogyás kulcsa

A bélflóra táplálásának és egyensúlyának kiemelkedő jelentősége van az elhízás kezelésében és megelőzésében.

Olasz gyomorban végzi a legtöbb magyar bárány

Az olaszok esznek, a bárányok hallgatnak.

Már rendelhető az első valódi repülő autó - Jövőre indulhat a gyártás

Az Alef Aeronautics, amely a SpaceX támogatását élvezi, rekordszámú, 2850 előrendelést kapott futurisztikus elektromos repülő autójára,...

Ellopták a tévéadásokat, majd pénzért streamelték tovább

400 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a tévécsatornáknak.

10-13 milliárd lehet Lázárék tarifareformjának éves többletköltsége

Az Építési és Közlekedési Minisztérium látványosan fals számot közölt. Pedig jól hangzott az az 1 milliárd.

Ázsiai vendégmunkások lepik el a magyar munkahelyeket: drágábbak, de sokkal többet dolgoznak

Magyarországon növekszik a vendégmunkások foglalkoztatása, főleg harmadik országokból.

Brutál áremelés élesedik a magyar benzinkutakon: ezzel kevés autós számolt

Szerdától 7 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolaj ára a hét közepén nem változik.

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási...

Sport

Kiutálta saját versenyzőjét a Ferrari? Senki nem gratulált neki a dobogó után

Hiába a Bahreini Nagydíjon elért harmadik hely, egyes képsorok alapján úgy tűnik, Carlo Sainz magányos az utolsó Scuderia Ferrarinál megkezdett évében.

A játékvezetők bizottsága is értetlenül áll a Real Madrid-meccs bírójának döntése előtt

Nagyon komoly botrány is kialakulhat a szombaton történt események kapcsán Spanyolországban.

Két korábbi FIFA-játékvezető is elismerte: óriásit hibázott a bíró a Liverpool meccsén.

A két korábbi angol játékvezető, Mark Clattenburg és Mike Dean egyaránt úgy véli, hogy súlyos játékvezetői hiba előzte meg a Liverpool győztes gólját a Nottingham Forest otthonában.

Óriási a baj: folyamatosan menekülnek a szakemberek az F1-es csapattól

A technikai igazgató és az aerodinamikai részleg vezetője is feláll.

Forrnak az indulatok a Liverpool balhés győzelme miatt

Ahogy arról beszámoltunk, a Liverpool Darwin Nunez 99. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Nottingham Forestet a Premier League-ben szombaton, […] A Forrnak az indulatok a Liverpool balhés győzelme miatt bejegyzé

Durván kiosztották a Fradi-szurkolók a magyar politikust

A Ferencváros szurkolói a Kecskemét elleni vasárnapi győztes meccsen (2-0) reagáltak Tordai Bence keddi parlamenti felszólalására.

Döbbenetes tragédia készül a német fociban

Öt éve még a BL-ben indult, most a túlélésért küzd a hétszeres bajnokcsapat.

Csányi Sándor is megszólalt Mészöly Géza eltiltásával kapcsolatban

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor elárulta, hogy a fegyelmi szabályzat alapján a rasszista megnyilvánulásért adható legkisebb büntetést kapta az Újpestet irányító Mészöly Géza.

A derbi-győzelem után Guardiola megnevezte a Premier League legjobb játékosát

A Manchester United elleni 3-1-es győzelem után érthetően elégedett volt saját csapata teljesítményével a bajnoki címvédőt irányító Josep Guardiola, aki úgy véli, jelenleg nincs a vasárnapi rangadón duplázó Ph

Tűpontos repülő térdrúgás után jött 2024 leglátványosabb KO-ja

Vinicius Oliveira bemutatta karrierje legnagyobb KO-ját.

0

Bulvár

Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon

Ez lehet a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányája.

Kiutálta saját versenyzőjét a Ferrari? Senki nem gratulált neki a dobogó után

Hiába a Bahreini Nagydíjon elért harmadik hely, egyes képsorok alapján úgy tűnik, Carlo Sainz magányos az utolsó Scuderia Ferrarinál megkezdett évében.

Rendkívüli! Ismét eltörölhetik a 13. havi nyugdíjat Magyarországon?

A fenntarthatóság kihívásaival küszködő hazai nyugdíjrendszer kapcsán joggal merülhet fel a kérdés, hogy meddig tartható meg a 2021-2022-ben visszahozott 13. havi nyugdíj.

Terroristák lövöldöztek Oroszországban, kivonultak a kommandósok

A támadók a civilekre is tüzet nyitottak.

Luxuslakást foglalt az Airbnb-n a család: távozáskor jött a sokk

Álomnyaralást terveztek, végül a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia.

Ő volt a 90-es évek legszebb nője: elképesztő, hogy fest ma, 59 évesen, kétgyermekes édesanyaként az egykori s...

Elle Macphersont, az ausztrál modellt sokan csak "A test"-ként becézték bámulatos alakja miatt - a 90-es évek szupermodellje márciusban lesz 60 éves, és egészen hihetetlen, hogy néz ki napjainkban.

Akkora istentelenül büdös nagy öngólt lőtt a rendőrség a TikTokon, hogy hirtelen azt sem tudjuk, hova nézzünk

A Magyar Rendőrség is meghallotta az idők szavát, ezért a PR-tevékenységet néhány éve átköltöztették az Instagramra, majd a TikTokra. Ment is az emberarcú rendőrködés nagy erőkkel, ami korábban is kitermelt má

Orbán Viktor a kegyelmi ügy fő felelőse

Legalábbis, egy nemrégi végzett kutatás szerint, amely azt is megállapítja, hogy a jelenlegi kormánypárti szavazók tíz százaléka csalódott pártjában a kegyelmi ügy miatt, 24 százalékuknak viszont még erősödöt

Először dokumentáltak ilyesmit: kifordult magából a földkéreg Spanyolországnál

Kifordult magából a Föld – már nem átvitt értelemben, hanem szó szerint: egy kéregtábla teljesen átfordult Granada közelében.

Kitört a pánik, tüntetők hiúsították meg Orbán szövetségesének találkozóját a kanadai miniszterelnökkel

Biztonsági okokból elmaradt szombaton Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és olasz kollégája, Giorgia Meloni esti találkozója a kanadai Torontóban - közölte Trudeau irodája.

„A tébé nem azt jelenti, hogy bármikor rendelkezésre állok” – mikor és milyen problémákkal kereshetjük az orvo...

Míg van olyan orvos, aki a munkaidő végével kikapcsolja a telefonját, olyan is akad, aki akár a lakásán is fogadja a beteget, ha vészhelyzet van. De mégis hol húzódik a választóvonal az altruizmus, és a saját hatá

0