Ezt olvasta már?


Miért válik hiánycikké egy gyógyszer, és mit tehet ilyenkor a háziorvos, a gyógyszerész?

A gyógyszerekre laikusként hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mindig elérhető és hozzáférhető készítményekre, időről időre azonban egy-egy, akár sok beteg által alkalmazott vényköteles gyógyszer időszakos hiánya rámutat ennek ellenkezőjére.


hirdetés

Egy adott gyógyszer elérhetetlensége esetén a háziorvosnak és a patikusnak is van mozgástere alternatívákat keresni, de a pácienseknek is fontos figyelniük arra, hogy időben jelezzék, ha kifogynának a receptre írt és rendszeresen szedett gyógyszerükből.

Idén áprilisban sajtóhírek szerint átmenetileg hiánycikké vált egy sokak által szedett, vényköteles, klonazepám hatóanyagú gyógyszer, melyet többek között epilepszia, pánikbetegség és egyéb szorongásos kórképekben alkalmaznak, és ezzel párhuzamosan pedig helyettesítő terméke is korlátozottan volt elérhető. A helyzet csupán időlegesen állt fenn, azonban több kérdésre is rávilágított a gyógyszerellátással kapcsolatban. Most pedig friss hír, hogy júliustól megváltozhat egyes inzulintartalmú készítmények elérhetősége.

„A gyógyszerellátási problémák, gyógyszerhiányok minden országot sújtanak, és egy hol gyengülő, hol erősödő tendenciát mutatnak az elmúlt 10 évben. A tudományos szakirodalomban megjelenő cikkek növekvő száma mellett a sajtó és közvélemény is egyre többször foglalkozik a témával, valamint a betegekhez, hozzátartozó gyógyszerkiváltókhoz is eljutott a probléma” – mondta el dr. Vida Róbert, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének egyetemi adjunktusa. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helytelen, szakmai alapokat nélkülöző, szenzációhajhász cikkek akár el is mélyíthetik a problémát, pánikszerű felvásárláshoz is vezethetnek, fokozva a hiányt. A gyógyszerellátási lánc ugyanis nem tud azonnal reagálni a helyzetekre a sok szabályozott és minőségbiztosított folyamat miatt, amely biztosítja, hogy megfelelő minőségű gyógyszerek és egyéb termékek kerüljenek a gyógyszertárakba.

Dr. Vida Róbert véleményét a közforgalmi gyógyszerellátásban dolgozó dr. Kónyi Csongor szakgyógyszerész is osztja, szavai szerint gyógyszerhiány esetén is szakemberektől és hiteles forrásból tájékozódjunk.

Mi a teendő, ha nem elérhető az adott gyógyszer?

Időszakos gyógyszerhiány csak a globálisan, világszerte gyógyszerhiánnyal érintett gyógyszerek esetén érzékelhető, a hiányhelyzetek jelentős része (több, mint 80%) kezelhető:

• generikus helyettesítő gyógyszerrel;

• terápiás váltással melyet a gyógyszerész a kezelőorvossal és beteggel együttműködésben tud megoldani, és így a gyógyszeres terápia zavartalanul folytatódhat.

A gyakorlatban ennek kivitelezését több tényező is befolyásolhatja. A generikus gyógyszerhelyettesítést nagyban akadályozzák az esetleges tévhitek jelenléte, mellyel kapcsoltban érdemes megkérdezni gyógyszerészüket, kezelőorvosukat.

„Ezzel is csökkenthető a bizonytalanság és egy ellátási probléma esetén könnyebben kezelhető a helyzet, folytatható a gyógyszeres terápia. Ezzel akár több sikertelen kiváltás és az ország végig járása is megspórolható a beteg vagy hozzátartozó részéről” – tette hozzá Dr. Vida Róbert. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy nem minden esetben van lehetőség gyógyszerhelyettesítésre, pszichiátriai betegségben szenvedők esetén például a megszokott gyógyszeres terápiához ragaszkodik mind az orvos, mind a gyógyszerész. Ilyen esetben nagy körültekintéssel és betegedukációval kell megkezdeni az esetleges terápiamódosítást. Ezért is teremtett olyan nehéz helyzetet a különböző pszichiátriai kórképek kezelésére szánt gyógyszerek globális hiánya.

Nem látja a háziorvos a felírás pillanatában, hogy elérhető-e a gyógyszer

„A háziorvosok nagy része sajnos nem látja valós időben, hogy az a gyógyszer, amit felírnak a páciensnek, az adott pillanatban elérhető-e a patikában vagy sem, ezért előfordulhat, hogy esetleges hiányával akkor szembesül a beteg, amikor azt kiváltaná” – mondja dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Baranyai Megyei Szövetségének elnöke, a PTE Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézetének intézeti főorvosa. Szavai szerint nagy igény volna arra, hogy a háziorvos már a felírás pillanatában jelzést kapna arról, hogy problémás az adott gyógyszer beszerzése, így jó eséllyel tudnának alternatívával szolgálni. Egyes gyógyszerfelíró programok már képesek ugyan kijelezni a gyógyszerek elérhetőségét, de ez még nem minden családorvosi rendelőben érhető el.

Előállhat az a helyzet is, hogy a páciens kórházi kezelésből érkezik, ahol olyan gyógyszer felírását javasolták, melyről tudott, hogy nem, vagy csak rendkívül nehezen érhető el. A háziorvosnak ilyenkor módja van a gyógyszerek hatóanyagainak anatómiai, terápiás és kémiai osztályozási rendszerén, az úgynevezett ATC-csoporton belül helyettesítő terméket keresnie. Sürgős esetben az ügyeletes orvos is fel tudja írni a szükséges gyógyszert, ez esetben viszont érdemes többletköltséggel is számolni – fejtette ki a főorvos. Mint mondta, az is fontos, hogy páciens is partner legyen és szem előtt tartsa, hogy meddig elég neki a rendszeresen szedett gyógyszer, ne várja meg, míg már nincs belőle.

„Magyarországon sajnos százezrek élnek valamilyen vényköteles feszültségoldóval, ez a trend az elmúlt években nem is változott” – fogalmazott dr. Princz János. Sokakat úgymond „rajtafelejtenek” az ilyen szereken, azaz a szükségesnél tovább szedik őket. Ez sajnos idővel addikcióhoz is vezethet, és egyre bajosabb lesz levenni a beteget a nyugtatóról. A háziorvosoknak törekedniük kell arra, hogy rendszeresen monitorozzák a betegeiket, figyelve, hogy ténylegesen indokolt-e a feszültségoldók szedése.

A drágább készítmény jobb, mint a helyettesítés hiánya

„Fontos szempont a helyettesítés során az eltérő gyógyszerárak kérdése is, mely megnehezítheti a helyettesítés elfogadását a betegek részéről” – véli dr. Vida Róbert. A támogatási kategóriák és hozzáférhetőség, az alternatív drágább készítményekhez nyújtott támogatás felülvizsgálata és megoldása szintén hozzájárulna a hiányok megfelelő kezeléséhez, csökkenthetné a betegek terheit és elősegítené a generikus helyettesítés megvalósulását. A PTE GYTK adjunktusa szerint továbbá hasznos volna a hatóanyag alapú gyógyszerfelírás ilyen esetekben is, azaz a recepten a hatóanyag neve szerepelne, nem pedig egy konkrét gyógyszeré, így nagyobb lenne a mozgástér, és a betegek nagy része is könnyebben fogadná így a helyettesítést.0

hírek innen, onnan

Ingyenes lesz a tömegközlekedés egy magyar városban januártól

A közlemény szerint jelenleg az önkormányzat évente 120 millió forintot fizet azért, hogy a helyi buszközlekedés működhessen, és ennyit...

Meztelenül fotózták a kádban Palvin Barbit, szuperdögös képek kerültek ki a modellről

Bevállalós képek készültek a csodaszép Palvin Barbaráról.

Ezzel a királlyal futott össze Novák Katalin – Elárulta, miről beszéltek

A köztársasági elnök a dubaji klímacsúcson találkozott a brit uralkodóval, III. Károllyal. Fotó: Facebook/novak.katalin.official III....

Perverz hirdetésekbe kerültek be az Éden Hotel szívtipró sztárjának képei - Fotók

Az Éden Hotel bikája, csak így hívják az RTL Mexikóban forgatott randizós realityjének szereplőjét, Tomit. A 26 éves szívtipró már a...

GazdaHang: Az Agritechnicáról és az új távlatokról kicsit másképp

A türelem és alkalmazkodóképesség mindig a gazdák legfőbb ismérvei voltak, de most ezekre még nagyobb szükség lesz, mint korábban.

Több mint 4 milliárd forintot költöttek 2019 óta kormánypárti hirdetők a Facebookon

A Megafonos Deák Dániel költötte a legtöbbet, 254 milliót, többet mint Orbán Viktor.

Visszatérhet Európába a legendás Toyota Hiace

Tokióban kiderült, hogy a Hiace visszatérhet Európába – mégpedig elektromos furgonként. A Toyota 2011-ben szüntette meg a népszerű...

„Sajnos vége. Vagy mégsem?” – Ez vár most a Qualitas Gimnázium diákjaira

Az igazgató lapunknak megerősítette: hivatalosan is megszűnt az elárverezett iskola.

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen -...

Az olaszok 80 százaléka úgy érzi, országuk hanyatlik

Borúsak a kilátások. (Külföld)

Egymillió aláírást gyűjtene Donáth Anna egy európai zöldhatóság létrehozásáért

Az elképzelés szerint az ilyen uniós környezetvédelmi hatóság fékezhetné meg a magyarországi környezetszennyező akkugyárakat. Több...

0

Sport

A bírót szidta a vereségért a Csukaricski edzője

Igor Matics ugyanakkor elismerte, hogy a meccs végén már nem bírták el a Fradi állandó nyomását.

Rendőröket gyújtottak fel, tomboltak a meccs előtt a szurkolók - képek

Angliában csaptak össze a szurkolók a rendőrökkel a Konferencia-liga meccs előtt.

Itt van a Fradi utolsó pillanatban lőtt győztes csodagólja - videó

A zöld-fehérek csatára a 98. percben óriási bombagólt vágott a Csukaricski kapujába.

98. perces góllal nyert a Fradi Szerbiában

Nagyon sokáig úgy tűnt, pontot sem szerez Szerbiában a Ferencváros, végül hárommal távozott a Cukaricki otthonából a magyar bajnok.

Liverpool: Szoboszlai kritikát kapott

A Liverpoolhoz közeli Echo újságírója, Ian Doyle pihenőre küldené a következő hetekben Szoboszlai Dominikot, mert szerinte visszaesett a teljesítménye az […] A Liverpool: Szoboszlai kritikát kapott bejegyzés elősz

Szoboszlai Dominik nélkül nyert, továbbjutott El-csoportjából a Liverpool

A 19-szeres angol bajnok 4–0-ra kiütötte a csoportutolsó LASK Linzet.

A csapatok életével játszanak a kézilabdázás ostoba nagyurai

A női világbajnokság 32-esre felmumpált mezőnyének a világon semmi értelme nincsen.

Zöld-fehér kudarc a Puskásban, elúszóban a tavaszi folytatás

Már csak a Panathinaikosz kudarcában bízhat a Budapestre „költözött” Makkabi Haifa.

Mutatjuk, mi kell a Fradi továbbjutásához

Akár még csoportelső is lehet az Európa-konferencialigában a Ferencváros.

0

Bulvár

Eljárás indul a Sztárbox ellen, miután Fluor Tomi azt kiabálta: „mindent megbaszunk”

A médiahatóság szerint „az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre”. A Reggeli egyik adása miatt is eljárás indult.

Ledobta az Orbán-kormány a bombát, mától teljesen megváltozik az életünk

Magyarország Kormány a közösségi oldalán osztotta meg a legfontosabb információkat a változásokkal kapcsolatban.

Brutális erejű ütés találta el a Földet

Mi történhetett, mekkora a baj?

„Anya nem akar visszamenni Magyarországra” – a Hoztok nekünk túrórudit? című kötetet ajánljuk

„Az otthon nem egy földrajzi hely, hanem egy hely a szívemben, amit érzek, amikor rágondolok.” Gyerekektől származó szívszorító mondatok egy új kötetből, amit Both Gabi ajánl figyelmetekbe:

Holtan találták egy erdőben a fiát gyászoló kecskeméti apát

Az 53 éves férfi nem tudta feldolgozni a fia elvesztését.

Megleptem a férjemet a munkahelyén, de engem ért meglepetés: olyan pózban találtam rá, hogy sosem fogok tudni ...

Egy ártatlan látogatástól visszafordíthatatlanul károsodott a házasságunk. Ti képesek lennétek efölött szemet hunyni?

Az alacsony érzelmi intelligenciával bíró emberek ismérvei – Kétszer is gondold meg, mit mondasz nekik.

Van egy ismerősöm, akinek félelmetesen jó memóriája van, hihetetlenül tájékozott, és az egyik legokosabb ember, akivel valaha találkoztam. Azonban a hétköznapi dolgokat, az érzelmeket tekintve annyira rosszul látja

20 centi hó is hullhat szombaton, mutatjuk melyik országrész fog kifehéredni

Ezúttal az országnak egy újabb része készülhet a havazásra.

Elhunyt Járai Máté édesapja – A Sátántangó színészét két gyermeke gyászolja

Járai Máté hajnalban tudatta a szomorú hírt követőivel: édesapja, Járai Alfréd elhunyt.

Morgás, nyögés, sikoltás: ezért hangoskodunk szex közben

A hiteles nyögések és sikolyok kedvezően hatnak a szexuális izgalomra, de vajon az összes ilyen jellegű hang valódi?

blogmorzsák

A pápa, aki egy másik pápa fia volt, majd végül éhen halt

A hatodik század egyik legkülönösebb szentje volt a pápa, aki egy másik pápa fiaként született, s feltehetően éhen halt.

Építőipar és lakáspiac 2023

Közeledő támogatások, komposztálás és hőszigetelés: ezekről írtunk idén ősszel.

0