Ezt olvasta már?


Mire kell figyelni egy környezettudatos háztartásban?

A környezettudatosság divatos kifejezés, sokan a nagyipari rendszerek kapcsán szoktak gondolkodni róla, ám a mindennapjainkban is viselkedhetünk környezettudatosan, csupán néhány szempontot kell figyelembe vennünk.


hirdetés

 

Kép forrása: Unsplash


Szigeteljük az épületet!

Amennyiben önálló házban élünk, fontos, hogy energetikailag kiegyensúlyozott fűtés- és hűtésrendszerrel dolgozzunk. Ez különösen igaz akkor, ha a tetőtér is be van építve. Ebben az esetben elsődleges szempont a tetőtér hőszigetelése mellett a homlokzati és lábazati szigetelés. A tetőtér vagy a födém szigetelését ráadásul környezetbarát szigetelőanyaggal is elvégezhetjük, ilyenek az ásványgyapotok, pl. az üveggyapot vagy a kőzetgyapot. A homlokzat szigetelésénél is alkalmazhatunk kőzetgyapotot (főleg akkor, ha vályogfalat szigetelünk), ám ennek kivitelezése többe kerül, mint a hungarocell lapok felragasztása és a dryvitolás.

Cseréljük le elavult nyílászáróinkat!

Ajánlott 25 évente lecserélni a nyílászárókat. Ha már elavultak vagy tönkrementek, érdemes belevágni a cserébe, mivel jól szigetelő, modern nyílászárókkal felszerelt házban hatékonyabban megtarthatjuk a meleget, és kevesebb fűtőanyagot kell felhasználni, mint rossz ablakokkal és ajtókkal rendelkező házban.

Használjuk tudatosan az autónkat!

Manapság sokan úgy használják az autójukat, mintha mindennapi szükséglet lenne. Vásárláshoz, iskolába, munkába járásra. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet kikerülni az autóhasználatot, ám próbáljuk meg csökkenteni a fölösleges körök számát. Ezzel jelentősen kevesebb károsanyagot fogunk a közlekedésünkkel a levegőbe juttatni, és bankszámlánkon is több pénz marad figyelembe véve a jelenlegi üzemanyagárakat.

Használjunk megújuló energiaforrásokat!

Bár a napelemes rendszerek telepítése jelenleg nem zajlik zökkenőmentesen a hazai jogi környezetnek köszönhetően, érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy megújuló energiaforrásokkal lássuk el a háztartás energiaszükségletének legalább egy részét. A napelem használatával házunkat "ingyen" energiával látjuk el, amely folyamatosan újratermelődik. A napelem működése során nem bocsát ki káros anyagokat a levegőbe, ellentétben a hagyományos erőművekből származó elektromos árammal. Ráadásul költséghatékonyabbá és akár ingyenessé tehetjük az elektromos áramhoz jutást. Ha a napelemes rendszerünket egy hőlégszivattyúval és padlófűtéssel egészítjük ki, olyan fűtésrendszerre teszünk szert, amely nem termel káros anyagokat, és nem kell energiát vásárolnunk, mert saját rendszerünk termeli azt.

Korszerűsítsük a fűtéstechnikát!

Az elavult fűtéstechnika és a szigetelés hiánya káros anyagok kibocsátásához vezet a levegőbe. A komfort és anyagi szempontok mellett fontos, hogy a lehető legkevesebb környezetromboló anyagot bocsássuk ki a házból. Ezt elérhetjük megfelelő szigeteléssel és hatékony, környezetkímélő fűtési módszerekkel. Ha nem tudjuk lecserélni a fűtési rendszert vagy nincs rá elegendő pénzünk, akkor is érdemes legalább az automatikát rendbe hozni. Minden fűtési rendszerben van valamilyen szintű vezérlés vagy automatizálás, és ennek hatékonysága befolyásolja a rendszer teljesítményét.

Építkezzünk környezettudatosan!

Az építkezés során fontos figyelembe venni az építőanyagok környezetre gyakorolt hatását. Gondosan válasszuk ki az anyagokat és a módszereket olyan szempontok alapján, amelyek kevésbé károsítják a környezetet. Ha nagyon lelkiismeretesek szeretnénk lenni, nézzünk utána, hogy milyen eljárással állítják elő az adott építőanyagot, milyen hatása van a környezetre, sőt, azt is járjuk körül, hogy milyen távolságból szállítják el hozzánk az adott építőanyagot.

Készítsünk bevásárlólistát és tartsuk magunkat hozzá

A bevásárlás során rendkívül sok olyan terméket veszünk meg, amire nincs szükségünk. Ha van rá energiánk, annak is nézzünk utána, hogy mi számít környezettudatosan előállított terméknek. Érdemes egy-egy nagybevásárlást tartani hetente, amely során csak azt vesszük meg, amit a listánkra felírtunk. Kerüljük az impulzusvásárlást, ne vegyünk meg egy terméket csak azért, mert olcsó, akciós. Ez különösen igaz a szerszámokra, műanyag eszközökre, konyhai holmikra.

Csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van!

A legnehezebb lépés az, hogy csak olyan termékeket vásároljunk, amelyekre valóban szükségünk van. A modern fogyasztói társadalom gyakran ösztönöz bennünket arra, hogy többet vásároljunk, még olyan dolgokat is, amelyekre nincs valódi szükségünk. Gondoljunk bele, hogy a frissen vásárolt termékek hamar hulladékká válhatnak. Legyünk tudatos vásárlók és tegyünk lépéseket a környezettudatosság felé. Ha elromlik egy háztartási gép, javíttasd meg! Nem kell rögtön újat venni. Bár sokszor a javíttatás költsége eléri az alacsonyabb kategóriás, új termék megvásárlásának árát. Ne dobd ki a régi akkumulátorokat, elemeket a kukába. Ha már semmiképpen nem használhatók, vedd igénybe a helyi újrahasznosító állomások és gyűjtőpontok szolgáltatásait.

Ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy külön tároljuk az újrahasznosítható hulladékot, például papírt, üveget, műanyagot és fémeket. Fontos, hogy tisztított formában helyezzük el a szelektív hulladéktárolókban, és ne keverjük össze a kommunális hulladékkal. Legyünk felelősségteljesek és ne dobáljuk a szelektívbe való hulladékot lustaságból a szokásos szemétbe.

Komposztáljunk a kertben vagy közösségi komposztálóban!

A komposztálással jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Évente fejenként átlagosan 5-600 kilogramm hulladékot termelünk, amelynek 30%-a szerves anyagokból áll. Ezeket az anyagokat költséghatékonyan és egyszerűen komposztálhatjuk. A komposztálással csökkenthetjük a hulladék mennyiségét és hasznos tápanyagot hozhatunk létre a kertünk számára. Ha nincs saját kertünk, keresünk közösségi komposztálót a közelben, és oda visszük az összegyűlt szerves hulladékot.

Ne égessünk avart és szemetet!

Az avar és a szemét égetése jelentős légszennyezést okoz. A füstben számos káros és mérgező anyag található. Kerüljük az avar és a szemét égetését, és gondoskodjunk a megfelelő hulladékkezelésről, beleértve a szelektív hulladékgyűjtést, a komposztálást és a veszélyes hulladék megfelelő elhelyezését.

Takarékoskodjunk az energiával!

Ez az a szabály, amire már a nagyszüleink is tanítottak minket. Kapcsoljuk le a villanyt, ha kimegyünk a szobából, ne folyassuk a vizet fogmosás közben, ne álljunk órákig a forró zuhany alatt, ne hagyjuk résnyire az ablakot, helyette szellőztessünk egy nagy kereszhuzattal. Ezeket az energiatakarékos tippeket ma is érdemes szem előtt tartani, kiegészítve azzal, hogy vegyünk energiatakarékos izzókat, berendezési tárgyakat, összességében figyeljünk arra, hogy kevesebb energiát használjunk és ne csak a rezsiköltségek miatt. Nyáron árnyékoljunk napközben, este szellőztessünk. Így kevésbé fog felmelegedni az otthonunk.

Gyűjtsük az esővizet, használjuk a szürkevizet

Ha kertünk van, akkor bizony néha locsolni kell, különösen az egyre melegebb nyarakon. A tisztított ivóvíz viszont igen nagy kincs, gondolkodjunk alternatív megoldásokban. Az egyik ilyen lehetőség az esővíz gyűjtése és újrahasznosítása. Állítsunk fel a kertben esővíz-tárolásra alkalmas edényt (lehetőleg fedettet, hogy a szúnyoglárvák ne költözzenek bele) és locsoljunk az összegyűjtött esővízzel. A háztartásban keletkező szürkevizet sem kell feltétlenül a szennyvízzel együtt kihajítani, felhasználhatjuk vécéöblítéshez, felmosáshoz, autótakarításhoz. Külön szürkevíz-rendszert kialakítani költséges dolog, ám az igazán elkötelezett, környezettudatos felhasználók még ezt is megvalósíthatják.

Folytathatnánk még a felsorolást, a környezettudatos megközelítéssel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb károsanyag kerüljön a levegőbe, a földbe, a vizekbe, hogy kevésbé éljünk pazarló módon.

KontaktBau Szigeteléscentrum0

hírek innen, onnan

Ez a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje – A tiéd rajta van a listán?

Mindenkinek megvan a maga kedvenc karácsonyi filmje, ám most kiderült, hogy országosan melyek a listavezetők.

Botrány a Nyíregyházi Törvényszéken, mentő vitte el az áldozatot – Videó

Gabriella azt hitte, bántalmazója sosem szabadulhat a börtönből.

Idén 100 éves a magyar boksz, különleges módon ünnepelhetik a rajongók

Különleges jubileumát éli idén a magyar ökölvívás, és ezt nem mindennapi módon ünnepelhetjük! Idén 100 éves a magyar boksz, ez a...

Pillanatok alatt leoldja a jeget a befagyott szélvédőről ez a trükk

Sok mindent láttunk már a TikTok-on, de ennél hasznosabb trükköt még aligha. Nincs többé hosszú percekig tartó kaparás és fagyoskodás!

Hemzseg a szabálytalanságoktól a magyar brexit-támogatások kiosztása

Az Állami Számvevőszék szerint félő, hogy az EU nem is hagyja jóvá az egyes támogatások kifizetését, így ezek a hazai költségvetést...

Iskolák és óvodák bezárása fenyeget Németországban

A járványhullám és a pedagógushiány különleges megoldást hozhat.

Különleges felfedezés: ritka bolygórendszerre bukkantak a csillagászok

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleménye szerint a felfedezés, amelyhez magyar kutatók munkája is...

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Korszakváltás zajlik a honvédségben

A honvédelmi miniszter szerint mindent elkövet a kormány, hogy megreformálják a haza védelmét.

Varga Mihály a Budapest Airportról: A ‘24-es büdzsében rendelkezésre áll a fedezet

”Folynak a tárgyalások. Ha úgy zárulnak le, hogy a reptér megvételére kerül sor, a szükséges fedezet a 2024-es költségvetésben...

Megjelent a Sport 2023 évkönyv

Értékes éve volt a magyar sportnak a 2023-as.

Felesége hátába dobott kést egy csobaji férfi

Ezzel életveszélyes sérülést okozott a nőnek.

0

Sport

A bírót szidta a vereségért a Csukaricski edzője

Igor Matics ugyanakkor elismerte, hogy a meccs végén már nem bírták el a Fradi állandó nyomását.

Rendőröket gyújtottak fel, tomboltak a meccs előtt a szurkolók - képek

Angliában csaptak össze a szurkolók a rendőrökkel a Konferencia-liga meccs előtt.

Itt van a Fradi utolsó pillanatban lőtt győztes csodagólja - videó

A zöld-fehérek csatára a 98. percben óriási bombagólt vágott a Csukaricski kapujába.

98. perces góllal nyert a Fradi Szerbiában

Nagyon sokáig úgy tűnt, pontot sem szerez Szerbiában a Ferencváros, végül hárommal távozott a Cukaricki otthonából a magyar bajnok.

Liverpool: Szoboszlai kritikát kapott

A Liverpoolhoz közeli Echo újságírója, Ian Doyle pihenőre küldené a következő hetekben Szoboszlai Dominikot, mert szerinte visszaesett a teljesítménye az […] A Liverpool: Szoboszlai kritikát kapott bejegyzés elősz

Szoboszlai Dominik nélkül nyert, továbbjutott El-csoportjából a Liverpool

A 19-szeres angol bajnok 4–0-ra kiütötte a csoportutolsó LASK Linzet.

A csapatok életével játszanak a kézilabdázás ostoba nagyurai

A női világbajnokság 32-esre felmumpált mezőnyének a világon semmi értelme nincsen.

Zöld-fehér kudarc a Puskásban, elúszóban a tavaszi folytatás

Már csak a Panathinaikosz kudarcában bízhat a Budapestre „költözött” Makkabi Haifa.

Mutatjuk, mi kell a Fradi továbbjutásához

Akár még csoportelső is lehet az Európa-konferencialigában a Ferencváros.

0

Bulvár

Eljárás indul a Sztárbox ellen, miután Fluor Tomi azt kiabálta: „mindent megbaszunk”

A médiahatóság szerint „az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre”. A Reggeli egyik adása miatt is eljárás indult.

Ledobta az Orbán-kormány a bombát, mától teljesen megváltozik az életünk

Magyarország Kormány a közösségi oldalán osztotta meg a legfontosabb információkat a változásokkal kapcsolatban.

Brutális erejű ütés találta el a Földet

Mi történhetett, mekkora a baj?

„Anya nem akar visszamenni Magyarországra” – a Hoztok nekünk túrórudit? című kötetet ajánljuk

„Az otthon nem egy földrajzi hely, hanem egy hely a szívemben, amit érzek, amikor rágondolok.” Gyerekektől származó szívszorító mondatok egy új kötetből, amit Both Gabi ajánl figyelmetekbe:

Holtan találták egy erdőben a fiát gyászoló kecskeméti apát

Az 53 éves férfi nem tudta feldolgozni a fia elvesztését.

Megleptem a férjemet a munkahelyén, de engem ért meglepetés: olyan pózban találtam rá, hogy sosem fogok tudni ...

Egy ártatlan látogatástól visszafordíthatatlanul károsodott a házasságunk. Ti képesek lennétek efölött szemet hunyni?

Az alacsony érzelmi intelligenciával bíró emberek ismérvei – Kétszer is gondold meg, mit mondasz nekik.

Van egy ismerősöm, akinek félelmetesen jó memóriája van, hihetetlenül tájékozott, és az egyik legokosabb ember, akivel valaha találkoztam. Azonban a hétköznapi dolgokat, az érzelmeket tekintve annyira rosszul látja

20 centi hó is hullhat szombaton, mutatjuk melyik országrész fog kifehéredni

Ezúttal az országnak egy újabb része készülhet a havazásra.

Elhunyt Járai Máté édesapja – A Sátántangó színészét két gyermeke gyászolja

Járai Máté hajnalban tudatta a szomorú hírt követőivel: édesapja, Járai Alfréd elhunyt.

blogmorzsák

A pápa, aki egy másik pápa fia volt, majd végül éhen halt

A hatodik század egyik legkülönösebb szentje volt a pápa, aki egy másik pápa fiaként született, s feltehetően éhen halt.

Építőipar és lakáspiac 2023

Közeledő támogatások, komposztálás és hőszigetelés: ezekről írtunk idén ősszel.

0