Ezt olvasta már?


Navracsics: a kormány elkötelezett Budapest, Miskolc és Pécs klímavállalásainak sikeres teljesítése mellett

A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait - mondta a területfejlesztési miniszter.


hirdetés

Navracsics Tibor emlékeztetett: a három város európai bizottsági támogatást nyert el a klímasemleges város cím előkészítésére, és néhány héttel ezelőtt született az a kezdeményezés, hogy beszéljenek arról: mennyiben tudják egyeztetni a kormány klímapolitikai célkitűzéseit az erre rendelkezésre álló pénzügyi forrásokkal, valamint a települések klímapolitikai célkitűzéseivel.

Hangsúlyozta: az egész ország érdeke, az ország vállalásait is elősegíti, ha ez a három város élen jár a kötelezettségek vállalásaiban és teljesítésében is. Ehhez uniós forrást és nemzeti forrást is felhasználnak, továbbá létrehoznak a városok és a kormány szakértőiből egy szakértői bizottságot a programok és a finanszírozás kidolgozására.

"Abban bízunk, hogy ez egy olyan közös munka kezdetét jelenti, amelynek a végén mindannyian jól járunk" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a három város polgárai egy lépéssel közelebb kerülnek a klímasemlegességhez, ha pedig ők jól járnak, akkor olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket más városnak ajánlhatnak és az egész országot közelebb vihetik a klímasemlegességhez.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere azt hangsúlyozta: a klímavédelem a városa számára kiemelkedően fontos. Hozzátette, zöld és okos megoldásokra vállalkoznak, amelyek példaértékűek lehetnek Európa-szerte, vagy akár az Európai Bizottság által kiválasztott száz város közül a többi település jó gyakorlatait tudják átvenni.

Az Európai Bizottság száz uniós város számára biztosított közvetlen hozzáférésű támogatásáról azt mondta: az általuk tervezett klímavédelmi, energetikai és levegőtisztaság-védelmi akciókhoz a központi kormányzat támogatására is szükségük van.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere reménykeltőnek nevezte az egyeztetést abból a szempontból, hogy a három város és az ország pluszforrásokhoz juthasson a klímaváltozás elleni küzdelemben. Emlékeztetett: az Európai Bizottság régóta beszél a városok közvetlen támogatásáról, továbbá arról, hogy a nagyvárosoknak a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasaivá kell válniuk.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy szakértői szinten kezdődjenek egyeztetések arról, hogyan tudják összehangolni a kormány és a városok elképzeléseit a klímaváltozás elleni küzdelemben, és úgy tudjanak a bizottsággal tárgyalni, hogy a program ne csak politikai célkitűzésként, egy kommunikációs eszközként, hanem a klímaváltozás elleni küzdelem pluszforrásaként is megjelenjen.

Ehhez partnerség kell - folytatta a főpolgármester, hangsúlyozva: az energiakrízis, amelyben élünk, az egzisztenciális kihívások, amelyek meghatározzák az életünket, "felülírják azokat a politikai különbségeket, amik mindig alkalmat szolgáltatnak arra, hogy ne működjünk együtt".

Ilyen energiaárak és ilyen energiakrízis idején nincs nagyobb aktualitása semminek, mint aktív klímapolitikát folytatni - hangoztatta Karácsony Gergely.

Arról is szólt, a fővárosi önkormányzat elhatározta, hogy 2030-ig minden városi közszolgáltatást saját energiatermeléssel tudnak majd energiával ellátni, és vállalták azt is, hogy a lakosságot is hozzásegítik az energiahatékonysági beruházásokhoz.

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere a környezetvédelem és a klímasemlegesség alapelvét hangsúlyozva döntő lépésnek nevezte, hogy pályáztak az Európai Bizottságnál.

Hozzátette: a város lehetőségként fogja fel, hogy pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a tervezési folyamatok, majd meg is tudják azokat valósítani.

"Én abban bízom, hogy ez a program sikerre van ítélve" - fogalmazott a városvezető, ugyanakkor hozzátette: ezért tenniük is kell.

Az Európai Bizottság idén áprilisban jelentette be, melyik száz uniós város vesz majd részt abban a kezdeményezésben, melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest, Miskolc és Pécs is.

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó kezdeményezés 360 millió euró összegű finanszírozásban részesül majd a Horizont Európa programból a 2022-2023-as időszakban annak céljából, hogy meginduljon a klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséhez szükséges innovációs munka.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, van-e bármilyen előrelépés az uniós forrásokkal kapcsolatban, azt mondta: "arra várunk, hogy az Európai Bizottság a mi válaszlevelünkre, amit augusztus 22-én küldtünk el, hivatalos választ adjon". Erre a forma szerint szeptember 22-ig van lehetősége; addig is folynak szakértői egyeztetések az újjáépítési alap tekintetében is - tette hozzá.

Másik kérdésre válaszolva arról beszélt: az újjáépítés alap több mint felét digitális átállásra és zöld átállásra kell költeni, emellett vannak olyan célkitűzések, amelyek az Európai Bizottság korábbi, országspecifikus ajánlásaiban is megfogalmazódtak, és ezek egy csomagja az oktatáshoz kötődő reformlépések. Ezen belül szerepel a pedagógusok bérének emelése.

Arra a felvetésre, hogy mikor érkezhet uniós támogatás, a miniszter a jövő év első negyedévét reálisnak nevezte.

Végül arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a bizottság politikai játszmára használja a helyreállítási alapot, Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "az Európai Bizottság küldetésével ellentétes lenne, hogy ha politikai játszmák részévé tenné a Magyarországgal kötött megállapodást".
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

4 jel, ami iskolai bullyingra utal: nem mindegyik egyértelmű

Nem csak a levertség és szomorúság hívhatja fel a figyelmet az iskolai bullyingra.

Peking sikeresen szimulálta, hogyan foglalná el Tajvant

Kína befejezte helyi idő szerint pénteken a „büntető” jelzővel illetett, csütörtökön kezdett hadgyakorlatát a Tajvani-szoros...

Anya jól van - Adél interjú

Szajki-Vörös Adél az Anya jól van (?) konferencia egyik szervezője, akinek szívügye, hogy figyelmet fordítson a jelenkori nőtársadalom...

Tetőtéri lakásból zuhant ki egy kisgyerek, nem élte túl

A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kicsi életét.

Fokozottan aktív hurrikánszezonra készülhetünk

Fokozottan aktív hurrikánszezont jelez ENSZ meteorológiai szervezete

Súlyos sérülés a börtönmosodában

Mosodai baleset történt - a Büntetés-végrehajtás vizsgálja a körülményeket.

20 éven át süketnémának tettette magát, hogy elkerülje a börtönt

Új életet kezdett, mégis rátaláltak a rendőrök.

Lejla és Mecnun: ők voltak a muzulmán világ Rómeó és Júliája

Rómeója és Júliája a misztikus keletnek is volt. Lejla és Mecnun történetén keresztül közelebb kerülhetünk a szerelem misztériumának...

Ezért sírt sokat Csobot Adél

Nem titkolják, mit tett Istenes Bence.

Sport

„Választanom kell a feleségem és egy gyönyörű nő között” - az El-győztes edző lehetséges klubváltá...

Gian Piero Gasperini sejtelmes választ adott arról, hogy esetleg klubot vált-e a nyáron.

Rendkívüli: Xavit kirúgta a Barcelona - hivatalos

Joan Laporta klubelnök pénteken tájékoztatta a spanyol szakvezetőt, hogy a következő idényben nem folytathatja a munkát a Barcelona vezetőedzőjeként.

Az MLSZ döntött a Haladás sorsáról

Ahogy korábban közöltük, az Elsőfokú Licencadó Bizottság a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. nemzeti első osztályú (NB I) licenckérelmét […] A Az MLSZ döntött a Haladás sorsáról beje

A Liverpool is szemet vetett a magyar származású gólvágóra - sajtóhír

A portugál labdarúgó-bajnokságban szereplő Sporting CP támadója, a magyar származású Gyökeres Viktor a nyáron nagy eséllyel Liverpoolban köthet ki.

Óriási a botrány Amerikában Lionel Messi miatt

A szurkolók fel vannak háborodva, az Inter Miaminál magyarázkodnak.

Még ki sem nevezték az új edzőt, máris menekülni akar a Bayern sztárfocistája Münchenből

A német válogatott középpályásnak nem tetszik, hogy kieső csapat edzőjét akarja a Bayern München.

Kozák Danuta vádjai megosztották a magyar kajak-kenu sportot

Az egyik legeredményesebb magyar sportág több legendás alakja is reagált az olimpiai bajnoknő közleményére.

Az angol lap értékelte a Liverpool játékosait; így látták Szoboszlai teljesítményét

A szezon végén az Express című lap minden egyes Liverpool-játékos szezonbeli teljesítményét értékelte.

Kirúgták Xavit

A Barcelona vezetősége péntek délután az edzőközpontban közölte a vezetőedzővel, hogy menesztik

Hihetetlen sztori: évekig egy kétcentis üvegszilánkkal a talpában játszott a Bilbao vasembere

Ernesto Valverde meglepő részletet árult el Inaki Williams-ről.

Diego Maradona utódja lehet a Fradi új edzője

A szerb edző számára nem ismeretlen a Ferencváros.

0

Bulvár

„A saját taknyán fog csúszni Európa, készítjük az Iszkandert” – sorjáznak a reakciók Orbán szavaira

Rögtön az orosz állami sajtó címlapjára került a magyar miniszterelnök a szokásos pénteki rádiós nyilatkozata után. Az kommentelők kiborultak az elhangzottakon.

Ez kemény. - Magyar Péter elárulta az igazi célját

Magyar Péter részt vesz az ATV vitáján, ha azt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője is elvállalja. Ezt a Tisza-párt alelnöke Felcsúton jelentette ki. Közben kiderült, Dobrev Klára feljelentést tesz Sulyok Tamás

Fotók: így várták Magyar Pétert Felcsúton, a „hatalom szívcsakrájában”

Délután fél 3-kor fog beszédet mondani a Tisza Párt elnöke a településen. Aztán felszállnak a „szocialista szellem vasútjára” is.

Magyar Péter odaállt a hatvanpusztai Orbán-birtok kapujába: 10 milliárdot költöttek erre az épületre, 20-25 ke...

Azért érkezett Hatvanpusztára, hogy ezzel is megmutassa a hatalomnak, hogy nem fél.

A repülőn előttem utazó vonzó férfi hátraadott egy cetlit: egy kérdés állt rajta, amire perceim voltak válaszo...

A torkomban dobogott a szívem, de a férfi nem kímélt, azonnal akarta amit eltervezett.

,,Mosok, főzök, takarítok, gyereket nevelek, céget vezetek, szexéhes vagyok az ágyban, de száz éve még szarba ...

A változás az életünk része, amely azonban nemcsak a ráncokban mérhető, hanem a hozzáállásban, az elfogadásban, a megítélésünkben is. A nők esetében ez még nagyobb hangsúlyt kap. Így változott a nőideál.

Megöltek egy házaspárt Újpesten

A saját gyerekük végezhetett velük.

Felbolydult Felcsút Magyar Péter érkezésétől: ezrek várták, zakatolt a kisvonat is

Felbolydult Felcsút. A szó szoros értelmében. Május 24-én dél körül már mindenki arról beszélt, alig egy óra múlva a helyi kisvasút állomás épülete előtt a kormánypárt új kihívója, a Tisza Párt arca, Magy

Halott űreszközt talált a NASA szondája a Marson

Az InSight szonda másfél éve küldte el utolsó képét, mielőtt végleg kifogyott volna az energiából. A Marson végső nyughelyre lelt űreszköz azonban még most is segít a tudományos munkákban.

Kiakadtak a rajongók Azahriah koncertje miatt: hiába a sok ráköltött százmillió, sokan csalódtak

Ezen háborodtak fel a rajongók, nem lehet visszacsinálni, mi mehetett félre?

Remélhetőleg nem vettél ilyen sertéshúst a boltokban – elég rosszul szerepelt a teszten

Állítólag ha jó sertéskarajt szeretnénk venni, akkor irány a hentes. Azonban hol a legízletesebb ez a húsféle a hazai szupermarketekben, és melyik az, ami nem szerepelt túl jól a teszteken?

blogmorzsák

A klímaharcos gombák köztünk élnek

Tudtad, hogy a gombák a klímaváltozás visszafordításában és az ökoszisztémák védelmében is nagy szerepet játszanak?

Ilyen volt Azahriah a Puskásban

Világszínvonalú látvány, komoly zenei ambíciók a poptörténelmi jelentőségű koncerten.

0