Ezt olvasta már?

0

Szja-visszatérítés 2022: megjött a dokumentum, amiből mindenki látja, mennyi pénzt kap a számlájára február 15-én

Két héten belül több százezer magyar család kap kézhez olyan juttatást, amilyet korábban még soha, jön ugyanis az szja-visszatérítés. 2022. február 15-én az állam visszafizeti a gyereket nevelő családoknak a 2021-es évben befizetett személyi jövedelemadót.


hirdetés

Az elmúlt hónapokban, hetekben ezért sokan számolgattak, találgattak, hogy vajon mekkora összeg érkezik a számlájukra, fejben sokan már előre el is költötték, vagy befektették az összeget, mostanra viszont kiderülhetett a pontos összeg. Ennek azonosításához nyújtunk most segítséget az RSM szakértőjével.

Február 15. fontos dátum sok gyermeket nevelő szülő számára. Ekkor érkezhet meg ugyanis sokaknak automatikusan a 2021-ben befizetett szja. A kormány korábbi közléséből azt is tudjuk, hogy ez most 1,4 millió dolgozót érint (ami elmarad a korábban említett 1,9 millió főtől, viszont a későbbiekben még növekedhet a szám). Most az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát. Ebben a cikkünkben leginkább most velük foglalkozunk.

Orbán Viktor tavaly júniusi bejelentése óta ezért sokan számolgattak, találgattak, hogy vajon mekkora összeget is fog utalni az állam idén februárban. Ezeknek a találgatásoknak vethet véget az a dokumentum, amit minden munkavállalónak január 31-ig kell megkapnia a foglalkoztatójától. A "munkáltató, kifizető összesített igazolása a 2021. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz" címet viselő (rövidebb nevén 21M30) igazolásból ugyanis kiolvasható a levont adóelőleg, vagy az ekho szerint adózó munkavállaló esetén "a levont adóból a 9,5 %-os személyi jövedelemadó összege". A gyakorlatban ezek így néznek ki:

Fajcsák Gábor, az RSM partnere és adóüzletágának vezetője érdeklődésünkre kifejtette, hogy akinek csak munkabérből származó vagy kifizetőtől kapott bér típusú jövedelme van, az jövő hétfőig (január 31-ig) kézhez kapja az igazolását a munkáltatótól, kifizetőtől és ezen az igazoláson már szerepel a 2021-ben fizetett szja összege.

Részlet a 21M30 igazolásból. Forrás: NAV

 

Ebből már tud arra következtetni, hogy február 15-én mekkora összeghez jut - emelte ki a szakember, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a ténylegesen kézhez kapott összeg a magánszemélynek véglegesen járó összegtől a gyakorlatban még eltérhet.

Például ha valakinek nem kifizetőtől származó jövedelme is van, amely után maga fizetett év közben adóelőleget, annak lehetősége lesz ezt az adót is visszakérni a bevallástervezete kiegészítésével vagy az éves szja bevallásának benyújtásával, amennyiben az automatikusan neki visszatérített adó összege még nem érte el a visszatérítés maximumát. Az is előfordulhat, hogy valaki nem érvényesítette év közben a családi kedvezményét, akkor azzal még csökkenni fog a 2021-es fizetendő adója, és így az szja-visszatérítés összege is. Ugyanakkor ebben az esetben jól jár a magánszemély, mivel előbb jut hozzá a neki visszajáró adó egy részéhez. Fajcsák Gábor egy konkrét példán keresztül vázolta fel a helyzetet: ha valakinek van 850 ezer forintnyi szja-ja a tavalyi évről, de még nem vette igénybe a gyerek után járó kedvezményt, akkor egy gyermek esetében a fizetett szja összege 120 ezer forinttal csökken, amit a bevallás tervezete módosítását vagy adóbevallásának benyújtását követően kapna vissza. Az szja visszatérítésnek köszönhetően azonban már február 15-én visszakap 809 ezer forintnyi szja-t – miközben csak 730 ezer forint járna neki – és így a gyerek után járó kedvezmény jelentős részét előre megkapja. A fennmaradó 41 ezer forintot fogja majd visszakapni a bevallás tervezet elfogadását vagy bevallásának benyújtását követően.

 

Érdemes arra is odafigyelni, hogy speciális esetekben akár vissza is járhat a már megkapott pénzből – figyelmeztetett a szakember. Ha valamilyen oknál fogva csökken például a NAV által ismert, kifizetőtől szerzett jövedelem összege, akkor az adófizetési kötelezettség és ezáltal akár az adóvisszatérítés összege is csökkenhet (amennyiben az így fizetendő szja összege 809 ezer forint alatt marad).

 

Az RSM adóüzletágának vezetője azokra is kitért, akik most kimaradnak az automatikus (február 15-re várható) visszatérítési körből. Ők a jövedelemről szóló igazolások mellett kézhez kapják a más jogviszonyban megkapott bevételekről szóló igazolást, valamint február közepéig az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetések utáni igazolásokat. Ezt február 15-ig megkapja az adóhatóság is, és a NAV megjeleníti az adatokat az SZJA-kiajánlásban. A korábbi közlések alapján ezek a magánszemélyek legkésőbb március 15-től elérhetik az adóhivatal által készített adóbevallási tervezetet (legegyszerűbb módon ügyfélkapuval lehet ezt elérni az eSZJA felületen), ezt ellenőrzés után a magánszemély elfogadhatja és akár javíthatja is, majd beadhatja a bevallását. Ez azért is fontos számukra, mert aki nem adott be 2021-ben VISSZADÓ nyilatkozatot és a NAV nem látja az adatait (vagy nem teljes körűen), az az adóbevallásában kérheti az szja-visszatérítést. Ilyenkor a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki - szerepelt az adóhatóság korábbi tájékoztatójában.

 

Fajcsák Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy van lehetőség ennél korábban is pénzhez jutni, mivel a bevallás NAV általi kiajánlása előtt már benyújtható a 21SZJA nyomtatványon az szja bevallás. Ily módon előbbre hozható a 30 napos kiutalási határidő napja. Fontos lehet még tudni, hogy a kiutalás legkorábbi időpontja 2022. március 1.

 

Azokról sem szabad megfeledkezni, akiknek az adó-visszatérítés részben automatikusan jön (például a munkajövedelme után), részben az szja-bevallásában tudja visszaigényelni. Ide tartoznak azok az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, ingatlant bérbeadók, akik az ilyen típusú tevékenységből származó jövedelmük mellett kifizetőtől származó, összevonás alá eső és/vagy ekho-s jövedelemmel is rendelkeznek. A nem kifizetőtől származó jövedelmük után megfizetett adóelőleget az 21SZJA bevallásukban igényelhetik a NAV-tól, vagy a bevallási tervezetük kiegészítésével.

forrás: portfolio.hu

címlapkép: hellovidek.hu0

hírek innen, onnan

Simán lefocizta az Inter az Atlético Madridot

Ennek ellenére csak minimális a számszerű előnye az olaszoknak.

Kiszámítható állami szerepvállalásra és alacsony hitelkamatokra vár a lakáspiac

TLE-közlemény - 2023-ban 18.647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű...

Az Inter tovább menetel, a PSV véleményes tizenegyessel játszott döntetlent a Dortmund ellen

Az olasz csapat 1-0-ra verte az Atlético Madridot, a másik meccsen 1-1 lett a végeredmény.

Arnautovic segítette ki az Intert az Atlético; véleményes büntető a PSV-t a Dortmund ellen

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi mérkőzésein semmi, de semmi nem dőlt el.

A volt PSV-játékos gólja sem volt elég a Dortmund győzelméhez Eindhovenben

Nem bírt egymással a PSV Eindhoven és a Dortmund a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Egyetlen villanás döntött az Inter-Atlético BL-meccsen

A előző idényben BL-döntőig menetelő Inter egygólos előnnyel utazhat a madridi visszavágóra, miután a csereként pályára lépő...

Vége. Nem bírt egymással a PSV és a Dortmund

A PSV Eindhoven és a Borussia Dortmund is vereséggel kezdte a csoportkört a Bajnokok Ligájában, utána azonban öt meccsen keresztül veretlen...

Arnautovicnak összejött, ami Moratának nem, előnyben az Inter

A Dortmund vezetett, de végül döntetlenről várhatja a folytatást.

A LaLiga bekeményített, ennek nagyon nem örülnek Barcelonában

Laportáéknak szorítani kell a nadrágszíjon.

Kemény Dénes: „a vízilabda abszolút olimpiai sportág”

A sportág legendás kapitánya három olimpiai aranyat ünnepelhetett a férfi vízilabda-válogatottal.

Vádmódosítást a Quaestor-ügyben

A Fővárosi Főügyészség a különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt...

Velük randevúzott Elvis után Priscilla Presley: 7 férfi, akinek sikerült elcsábítania a Király legnagyobb szerelmét

Priscilla Presley a mai napig Elvist tartja élete szerelmének, ettől függetlenül első és egyetlen férje halála után is adott pár esélyt...

Sport

Szétvertek egy vonatot a fővárosból hazafelé tartó szurkolók

Nehezen viselték a csapatuk vereségét és ennek egy vasúti kocsi látta a kárát - a kár tetemes.

Dárdai Pál eljátszotta az utolsó esélyét

A Hertha BSC magyar edzője a szíve miatt kénytelen volt az alkoholhoz nyúlni.

FTC: nem biztos, hogy jó jel, amit az Olympiakosz edzője mondott

A Konferencia Liga következő játéknapján az FTC csütörtök este lép pályára a görög Olympiakosz ellen, a 16 közé jutásért folytatott […] A FTC: nem biztos, hogy jó jel, amit az Olympiakosz edzője mondott bejegy

FTC-Olympiakosz: Kubatov Gábor fontos bejelentést tett

A Ferencvárosnak egygólos hátrányt kellene eltüntetnie az Olympiakosz ellen csütörtök este a Groupama Arénában. Köztudott, hogy amelyik csapat sikerrel veszi […] A FTC-Olympiakosz: Kubatov Gábor fontos bejelentést t

Elképesztő, mit mondott Marco Rossi Szoboszlai Dominikról

A magyar válogatott szövetségi kapitánya azt is elárulta, mit tanult haldokló mesterétől.

Meghalt a világbajnok futballista

Az 1990-es világbajnoki döntőben ő szerezte a németek győztes gólját.

Egész Európa gyászolja az éjjel meghalt világbajnok futballistát

Andreas Brehme halála sokkolta a futball világát. Az egykori védőről nemcsak Németországban, hanem egész Európában megemlékeznek.

Országot vált a világ- és Európa-bajnok magyar kajakos

A 27 éves sportolót korábban doppingolás miatt tiltották el.

Ancelotti váratlan kérdést tett fel Modricnak

Megtisztelőnek találta a futballista, de egyelőre nem bólintott rá.

FTC-Olympiakosz: sztárbíró fújja a sípot

A Ferencváros csütörtök este az Olympiakoszt fogadja a Groupama Arénában. Az első meccsen a görögök hazai környezetben nyertek 1-0-ra, a […] A FTC-Olympiakosz: sztárbíró fújja a sípot bejegyzés először nb1.hu-

Imádkozni ment, parkoló autókba ütközött a válogatott támadó

M'Baye Niang a góljai után ismét a vezetésével került be a hírekbe.

0

Bulvár

Ajkukra fagyhat a mosoly, rászállnak az influenszerekre

Az Európai Bizottság közleménye szerint van egy réteg, ahol ötből négyen nem tartják be a szabályokat.

Provokatív rendszámot vett a BMW-jére, a rendőrség engedte

Az autóra egy kassai járókelő figyelt fel. Szlovákul ez semmit nem jelentene, de ha a ciril ábécé betűit vesszük alapul, akkor Moszkvát és egy Z betűt olvashatunk, utóbbi nem titkoltan a két évvel ezelőtt kezdőd

Milyen telefonod van? Ezekben van egy titkos mikrofon, ami mindent hall

Az emberek egy jelentős része most azt állítja, fogalma sem volt róla. Futótűzként terjed a hír a telefonmárka tuladjonosai közt.

Tóth Gabi végre kitálalt a válás valódi okáról: Krausz Gábort nem eresztette a múltja, az énekesnő tehetetlen ...

Négy fő okot mondott, ezekbe tört bele a bicskája: Krausz Gábor magánkívül lesz ha ezt meghallja.

Azahriah bomba testű ecuadori barátnője felpolcolta a cicijeit, lélegzetelállító a rálátás a csodás testére

Ecuadorba utazott Azahriah állítólagos barátnője, párductestű szépség rabolta el a forradalmár szómágus szívét.

Donáth Anna máris reagált az 520 millió forintos bírságra, amit az ellenzék kapott

A Momentum és a Renew Europe EP-képviselője ezúttal az 520 millió forintos bírság kapcsán szólalt meg a közösségi oldalán.

Ennyi ideig tart a tökéletes szex – A szakértő válaszol

Vannak olyan kérdések, amelyeken időnként mindannyian gondolkozunk– függetlenül attól, mennyire vagyunk elégedettek a szexuális életünkkel.

Leáll ez a nagy magyar bank: a kártyás fizetéseket is érinti

Az előre tervezett bankszünnap a pénzintézet több fontos szolgáltatását is érinti.

Modern nappali függöny – Frissítsd fel a teret az ablakelővel

Itt az ideje, hogy felfrissítsd otthonodat egy modern nappali függöny segítségével. A nappali a lakás szíve, egy stílusos függönnyel pedig még meghittebbé és vonzóvá teheted.

blogmorzsák

A Harry Potter-filmek 10 legkínosabb pillanata

Sorrendben a legkevésbé fájdalmastól a legnyomorúságosabbig.

Ezen a héten ez a 20+2 legmenőbb EU raktáras kínai kütyü

A rendkívül olcsó Xiaomi porszívótól a gyerekbringáig.

0