Ezt olvasta már?


Tizenkétmillió forintból hatmilliónak nincs nyoma a miskolci fideszes képviselőnek irodát bérbe adó cég könyvelésében

Az Országgyűlés által Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő fővárosi irodabérlésére kifizetett 12 millió forint bérleti díjból 6 millió forint hiányzik a bérbeadó cég nyilvános beszámolóiból.


hirdetés

A bérlemény kiválasztásához Csöbör a helyi fideszes pártvezetőt sem kerülte el távolról, ugyanis a bérbeadó egyik korábbi üzlettársa a miskolci Fidesz-elnök, a Csöbörrel együtt 2010-ben parlamentbe került Sebestyén László fia volt.

Havonta 159 ezer forintért bérel irodát Budapesten az Országgyűlés Hivatala (OGYH) Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője számára 2015-től. Az Országgyűlés nyilvántartása szerint 2014. december 20. és 2018. február 28. között összesen 6,1 millió forintot fizettek a Bandiagara Kft.-nek a miskolci képviselő fővárosi irodájának bérletéért. A céggel egy másik, határozatlan idejű szerződést is kötött Bakos Emil, aki 2013 óta az Országgyűlés gazdasági és működtetési főigazgató-helyettese. Az OGYH közadatai szerint ezt a határozatlan idejű szerződést szintén 2014. december 20-án kötötték, teljesítéséért 5 millió 818 forintot fizettek. Csöbör Katalin fővárosi irodabérlete napjainkig tehát csaknem 12 millió forintba került – olvasható az OGYH honlapján.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a képviselőnek miért eshetett a választása a Bandiagara Kft.-re. Áttekintve a cég gazdálkodásának adatait a bérleti viszony elmúlt hat évében, feltűnt a különbség az Országgyűlés által kifizetett, valamint a Bandiagara által kimutatott összegek között. Összesítve az adatokat az látható, hogy az OGYH-tól kapott bérleti díj felének valahogy nyoma veszett a cég könyvelésében. A nyilvánosan elérhető beszámolói alapján az Országgyűléstől kapott majd' 12 millió forintból 6 millió forint nem található a cégbíróságra beküldött adatok között. Volt olyan éve, amikor nulla forint bevételt tüntetett fel.

 

2020-ban az Országgyűléstől származó teljes bérletidíj-bevétel elpárolgott a könyvekből, miközben csak a Csöbörnek kiadott iroda bérleti díjából 1 millió 920 ezer forint bevétele keletkezhetett.

 

A Bandiagara Kft. nem csak 2020-ban, de a bérleti viszony kezdetétől egyik évben sem szerepeltette Csöbör irodájának teljes, évi 2 millió forintos összegét. A legtöbb bevétele 1 millió 511 ezer forint volt, 2016-ban, ami feltűnő módon forintra megegyezik 2017-ben kimutatott 1 millió 511 ezer forint nettó árbevételével. A 2018-as 732 ezer forintos árbevétele is jócskán elmarad a 2 millió forinttól.

 

A Bandiagara Kft. székhelye Budapesten egy Róbert Károly körúti házban van, ahol a postaládákon a cég és Dávid Imre neve is megtalálható. Ebben az épületben viszont nem találtuk Csöbör Katalin országgyűlési képviselői irodáját. A bérleti szerződés mind a három szereplőjének feltettük kérdéseinket az eltérések megértéséhez, a tények tisztázásához. Se Csöbör Katalin, se a Bandiagara ügyvezető-tulajdonosa nem válaszolt. A szintén miskolci lakcímű Dávid Imrétől nem csak az OGYH-tól befolyt bérleti díj pontos összegét szerettük volna megtudni, de azt is, hogyan jött létre a bérleti viszony. Csöbör Katalin kereste meg bérlői kérésével vagy maga javasolta, szerződjenek? A cég elmúlt éveinek szerény bevételi adatai arra utalnak, Csöbörön kívül nem lehetett sok ügyfele, ha egyáltalán akadt még a fideszes képviselő irodáját fizető Országgyűlésen kívül.

Bár az ügyvezető nem adott válaszokat, a bérleti viszony indulásának megértéséhez egy összefüggés közelebb vihet. Dávid Imre 2006-ban megalapította a Borsod-Dominium Ingatlanforgalmazó Kft.-t (BDI), amelyben 2009. november és 2010. július között nyolc hónapon át üzlettársa volt Sebestyén László miskolci Fidesz-elnök egyik fia. Sebestyén János Attila a Csöbörnek irodát biztosító Dávid utódja lett a BDI-ben, társtulajdonosként és ügyvezetőként. (A céget 2015-ben kényszertörölte a cégbíróság.)

Sebestyén Lászlót 2006-ban a Fidesz miskolci önkormányzati képviselőjének, 2010-ban Csöbörrel együtt miskolci egyéni országgyűlési képviselőnek választották. 2014-ben is nyerni készült egyéniben, ám a felé táplált szimpátiát, hitelességét visszavonhatatlanul befolyásolta, hogy a választás hetén a Népszabadság bemutatta MSZMP-tagkönyvét. A kommunistákat és szocialistákat addig keményen osztó fideszes képviselőről kiderült, 1983-ban a Magyar Szocialista Munkáspártot választotta értékközösségének. Sebestyént kiütötte a nyeregből pártagkönyve, a választókerületből Varga László, az MSZP-jelöltje került a parlamentbe. Ezzel a blamával le is vette az aktív képviselői pályáról a Fidesz. Csöbörrel azonban nem távolodtak el egymástól, 2016-ban például közösen tartottak családi otthonteremtési fórumot.

A Narancs.hu továbbra is várja az érintettek válaszait. Az OGYH adatai szerint ugyanis, ahogy felhívtuk rá a figyelmet, Csöbör számára két szerződést kötöttek ugyanaznap, 2014. december 20-án. A Z107032 sorszámú 2018. február 28-ig élt, a 00046240 sorszámú napjainkig. Ha párhuzamosan futott a két szerződés, akkor Csöbör számára a Bandiagara 2015-2018 között két irodát is bérbe adhatott vagy duplán adhatott ki irodát. Ebben az esetben a Bandiagara Kft. beszámolójából további 6 millió forint hiányozhat, ahogyan az OGYH nyilvántartásából is. A 2021-ig eltelt 72 hónap során a két szerződés nyomán nem 12 millió, hanem 18 millió forintot fizethetett az Országgyűlés, mindkettőt havi 160 ezer forintért. Ha így történt, a bérbeadó Bandiagara könyveiben 12 millió forintnak veszhetett nyoma.

Csöbör Katalinnak nem csak az irodabérlete vet fel kérdéseket, hanem képviselői fizetésén túl kapott egyéb juttatásai. Az év elején írtuk meg, hogy közel 700 ezer forintért igényelt fotóeszközöket képviselői munkája ellátásához.

Összesen 28 műszaki cikket rendelt, köztük prémium kategóriás objektíveket, vakukat, állványokat, hangkeverőt, televíziót, kávéfőzőt, de még egy 9 ezer forintos vízforralót is vásároltatott. Csöbör juttatásainak felülvizsgálatáról megkérdeztük az OGYH-t, azt is tudakolva, ki ellenőrzi a képviselők egyéb juttatási igényeit, ingatlanbérléseit. A cikkünk megjelenéséig eltelt 12 nap alatt sem érkezett válasz.

forrás: magyarnarancs.hu

fotó: Facebook

 
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és...

Rekordot döntött, sorozatban negyedszer angol bajnok a Manchester City, Jürgen Klopp elbúcsúzott Liverpooltól

A Pep Guardiola vezette Manchester City a Premier League utolsó fordulójában 3-1-re győzött a West Ham United ellen.  (Sport)

Orbán Viktor az Üvegtigris büféjében osztozkodott egy kolbászon Menczer Tamással – videó

A magyar miniszterelnök Tinnyére látogatott vasárnap, ahol megállt egy kolbászra az Üvegtigrisből ismert büfénél.

Irán: a nehéz terep és a rossz időjárás miatt nem találják a lezuhant elnöki helikoptert

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert.

Brutális cápatámadásban halt meg egy nő, barátai észre se vették, mi történt

Az úszósapkáját és az úszószemüvegét a víz mosta partra.

Lehet, hogy mégsem magányos farkas volt a Fico elleni merénylet elkövetője a szlovák belügyminiszter szerint

Az elkövető Facebook-oldaláról a merénylet után töröltek tartalmakat, pedig ekkor ő már nem fért hozzá a profiljához.

„Undorodtam akkor is magamtól. Most is undorodom” – Megszólalt Diddy, miután kikerült a netre a videó, amiben brutálisan bántalmazza barátnőjét

Sean Combs, vagy ahogy a rajongók ismerik, Diddy bocsánatot kért azután, hogy megjelent róla egy felvétel, amelyen azt látni, ahogy...

Őrületesen jó kiállítás jön júniusban Budapestre

Megelevenedik Guido Verhoef világhírű lufimester grandiózus álma.

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel...

Klopp a búcsú után: „Sosem voltam a világ legjobb edzője”

Jürgen Klopp fontos leckét tanult az élettől Liverpoolban, és bár nem sikerült minden trófeát begyűjtenie, a csapatától látott futball...

0

Sport

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Nagy öröm Kispesten: visszatér az NB I-be a Bp. Honvéd.

Egy fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy a Budapest Honvéd - hét év elteltével - újra az NB I-ben méretheti meg magát a következő idényben.

„Jött a VAR-vizsgálat és a megdöbbentő ítélet” - a bronzról lemaradó Fehérvár védője csalódott, de...

Nem túlzás: a labdarúgó NB I utolsó fordulójában milliméterekkel csúszott le a bronzéremről a Vidi.

Borzasztó szoros végeredményt hozott az évezred legfontosabb bokszmeccse

Megosztott pontozás döntött, új vitathatatlan királya van a nehézsúlynak.

Csodás magyar siker Japánban: Ekler Luca világbajnok.

Ekler Luca aranyérmet szerzett 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kóbéban.

Két gólt lőtt a magyar válogatott focista, a 94. percben jött a dráma Messiék meccsén

Először fordult elő, hogy Lionel Messi nem hozott össze gólt, vagy gólpasszt.

„Ezt a bunyót én nyertem” - Fury szerint az orosz-ukrán háború miatt álltak Uszik mellé a pontozók

Elégedett volt saját maga teljesítményével a nehézsúlyú ökölvívó, Tyson Fury, hiába maradt alul az immár vitathatatlan bajnok Olekszandr Uszikkal szemben.

Négy távozót jelentett be a Ferencváros

A Ferencváros-Újpest bajnoki előtt a zöld-fehérek négy labdarúgó távozását is bejelentették, Muhamed Besic, Samy Mmaee, Lisztes Krisztián, és Henry Wingo is más klubban folytatja pályafutását.

Szomorú vasárnap: legendás játékostól köszönnek el Kispesten

A Honvédban összesen 13 évet játszó Ivan Lovricot a ma délután ötkor kezdődő, Gyirmót elleni találkozón búcsúztatja el a klub és a szurkolótábor.

Ferencváros: megállapodhatott a kulcsjátékossal a 7-szeres bajnokcsapat, távozhat

Egybehangzó mexikói és brazil sajtóértesülések szerint megállapodott egymással Marquinhos és a mexikói UNAM Pumas, így már csak a Ferencvároson múlik, […] A Ferencváros: megállapodhatott a kulcsjátékossal a 7-

Fury sem legyőzhetetlen. Uszik a nehézsúly vitathatatlan bajnoka - videóval

1999 után ismét vitathatatlan bajnoka van az ökölvívás királykategóriájának: Olekszandr Uszik megosztott pontozással legyőzte Tyson Furyt, ezzel megszerezte a négy nagy világszervezet nehézsúlyú vb-címeit.

0

Bulvár

Ezt a 4 dolgot soha ne dobd ki selejtezéskor

Nagytakarításkor óriási lehet a kísértés, hogy mindentől megszabadulj, ami látszólag feleslegesen foglalja az értékes helyet. Bár a selejtezés mindig nagyszerű ötlet, most összegyűjtöttük, hogy mi az, amit semm

Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel

Manapság egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy ha a bélrendszerünk egészségesen, kiegyensúlyozottan működik, akkor általában véve is nagyobb valószínűséggel érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ha azonban nincs

Drámai fordulat állt be Robert Fico állapotában

Négy nap küzdelem után Szlovákia miniszterelnöke túljutott az életveszélyen.

Sejtik, hogy kik lehetnek a dunai tragédia áldozatai

Magyar fiatalok voltak a kisgéphajón. Érthetetlen hogy mit kerestek a nagyhajók sávjába.

Veszélyes lehet ez a közkedvelt fehérneműtípus - 3 országban betiltották.

Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz vezethetne

Botrány a Vígszínházban, most Rudolf Pétert vádolják: „Hazugság, amiket állít, és nem értem, hogy miért tesz i...

A színházigazgatók élete sem fenékig tejfel. Mindig lesz, aki megbántva érzi magát, de kinek van igaza?

Brit tábornok: Putyin atomháborús tervében Magyarország az egyik kulcs

Az orosz előretörés nem fog megállni a Donbásznál, figyelmeztet a brit hadsereg volt vezérkari főnöke.

Orbán Viktor "állandóan a békéről papol és szembe hazudik" – Akkora bírálat érkezett a kormányfőről, ami a Hol...

Nincs erős Magyarország erős Európa nélkül. Magyarország érdekében olyanokra kell szavazni a június 9-i EP-választáson, akik hisznek egy erős Európában, akik ezért dolgoznak – hangoztatta a DK-MSZP-Párbeszéd ka

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Titkos katonai kísérleti telep robbant fel, rengetegen haltak meg

A Patriot rakéták robbanófejét is itt fejlesztették.

blogmorzsák

Ebédelő útjavítók a Széchenyi István téren

Az Empire State Building hivatalos megnyitója, keletnémet sportkocsi prototípusok kiállítása és még számos érdekes, ritka fotó a múltból.

A hét szava: gyűlölet

Mindenki mindenki ellen.

Újabb politikus szállt bele páros lábban von der Leyenbe

Ezúttal a zöldpolitikája miatt kritizálták élesen.

0